Mijn tips voor gemakkelijk(er) kolven

geplaatst in: Gezondheid | 12

Kolven, eigenlijk kun je er niet om heen als je borstvoeding geeft. Het begint al zodra je kindje nog maar net geboren is: kolven om je productie op gang te brengen. En als de borstvoeding eenmaal loopt en je wilt een keertje zonder je kindje op stap, of je wilt je kindje blijven voeden als je weer aan het werk moet, is het fijn dat er kolven bestaan. Of wat denk je van een kindje dat niet de juiste drinktechniek beheerst bijvoorbeeld omdat hij of zij te vroeg geboren is en jij wel moedermelk wilt geven? De kolf is je beste vriend.

Afijn, kolven dus. Voor Olivia heb ik 9 maanden lang vier en later drie dagen per week gekolfd op mijn werk, voor Quinn doe ik het inmiddels 5 maanden, twee keer per week. Ik heb dus best wat kolfervaring en in het kader van de Wereld Borstvoeding Week met als thema ‘Aan het werk met borstvoeding, het werkt!’ deel ik vandaag mijn kolftips met jullie.

 • Probeer de normale voedingstijden als kolftijden na te streven.

Meteen een belangrijke tip, die soms erg moeilijk te realiseren is. In mijn huidige baan heb ik gelukkig niet veel vergaderingen, maar dat was ten tijde van Olivia wel anders, toen moest ik regelmatig schuiven met mijn kolfmomenten. Op het moment dat je weer gaat werken drinkt je kindje overdag meestal rond de 4 uur, dus gedurende een werkdag van 8 uur is het het meest ideaal om tweemaal te kolven, waarbij je moet zorgen dat de tweede keer niet te dicht op je eindtijd zit, want waarschijnlijk wil je baby zodra hij of zij jou ziet direct live drinken. Niet perse vanwege de honger naar melk, maar vooral vanwege ‘mamahonger’.

 • Zorg ervoor dat de ruimte waarin je kolft niet te koud, maar ook niet te warm is.

Warmte heeft een positieve uitwerking op je melkstroom, maar te warm werkt weer averechts. Immers: in een te warme ruimte functioneren we sowieso al niet lekker, laat staan dat je lichaam zich dan ook nog extra in moet spannen. Ik heb ervaring met een leegstaand lokaal (soms wat frisjes), een invalidentoilet (muf en soms benauwd) en een voorraadhok met een niet-te-sluiten raam (soms fris, maar meestal prima qua temperatuur), maar merk geen verschil qua opbrengst. Ik kan me echter voorstellen dat je hier wel gevoelig voor bent en een invalidentoilet of kleine ruimte met een openstaand raam niet bevorderlijk is. Hoewel frisse lucht natuurlijk wel fijn is. Als je in een frissere ruimte zit, neem dan een vest of sjaal mee, zodat je je bovenlichaam kunt bedekken. Als je lichaam zichzelf namelijk niet op hoeft te warmen omdat je het koud hebt, kan het automatisch meer energie steken in het laten stromen van de melk.

Mijnlevenalsmama | Kolven
Geen inspirerende, leuke ruimte, maar het werkt. En de rust kun je creëren met een fijne stoel en iets leuks om ondertussen te doen.
 • Neem een flesje water (of thee) mee als je gaat kolven.

Ik noemde het al in mijn blogje met borstvoedingstips: drinken is ontzettend belangrijk en vooral water en kruidenthee is vocht dat direct omgezet kan worden in melk (bij wijze van spreken). Als ik merk dat tijdens mijn kolfsessie de melk begint te druppelen in plaats van spuiten, pak ik mijn flesje water erbij en klok ik bijna een halve liter in één keer weg. Misschien is het ‘bijgeloof’, maar een paar minuten later stroomt de melk nét weer sneller in de flesjes.

 • Doe iets ontspannends tijdens het kolven en denk écht even niet aan je werk.

Begin liever een kwartier later met kolven omdat je die ene taak nog even afrond, dan dat je jezelf naar je kolfruimte begeeft en in je hoofd nog bezig bent met een deadline die gehaald moet worden. Spreek duidelijk met je directe collega’s af dat zij je taken even waarnemen, zodat je weet dat als jij aan het kolven bent, het reilen en zeilen op de werkvloer door kan gaan en je het, al is het maar een kwartiertje, even los kunt laten. Mijn tips voor activiteiten tijdens het kolven zijn een boek of tijdschrift lezen, blogjes typen of lezen, je social media checken of een serie op Netflix kijken. Wat je vooral niet moet doen is bijvoorbeeld mailen met je huisbaas, je mengen in (online) discussies waar je je over op kan gaan winden of iets lezen voor je werk (been there, done that).

 • Zorg voor rust in je hoofd en de omgeving.

Dit sluit deels aan op bovenstaand punt. Het kan ontzettend moeilijk zijn om je even af te sluiten van je werk. De boel daar de boel te laten, maar probeer het. Zo goed en zo kwaad als het kan. Ook de omgeving is bepalend. Ik zit momenteel in een voorraadhok (en dat is prima!), maar heb hier wel een stoel met zachte zitting staan en een stapel kratten waar ik mijn benen op laat rusten. Even in een chillhouding, in plaats van rechtop aan een bureau zitten. Het werkt!

 • Heb vertrouwen in je opbrengst.

De hoeveelheid melk die een borstvoedingskindje per keer drinkt verschilt echt per kind. Daarnaast schijnt ochtendmelk voedzamer te zijn dan avondmelk en maakt het ook nog uit wat jij die dag ervoor gegeten hebt qua voedingsstoffen en vetten in je melk. Een van de belangrijkste dingen bij kolven vind ik vertrouwen. Vertrouwen in je opbrengst. Vertrouwen dat je genoeg kolft voor je kindje, dat je baby verzadigd is na een flesje borstvoeding. Niets vervelenders dan teleurgesteld naar de flesjes die onder je borsten hangen kijken en zien dat er nog geen 50ml in zit. Grote kans dat als je dat ziet en daarover na gaat denken je lichaam de melkstroom spontaan blokkeert. Ga zitten met het idee dat je een lekkere volle fles gaat melken. 80ml, 100ml of misschien wel 200ml? Het maakt niet uit, heb vertrouwen!

Lees ook:  Tandemvoeden?!
Mijnlevenalsmama | Kolfopbrengst
Ik begon echt niet met zo’n 170 ml per keer hoor, het vertrouwen in kolven moet groeien, hoe ontspannender je ermee om leert gaan, hoe hoger je opbrengst. Meestal.
 • Zorg voor een goede (elektrische) kolf, liefst dubbelzijdig – dat is bewezen effectiever.

Toen ik halverwege mijn bevallingsverlof bij Olivia besloot door te gaan met de borstvoeding, begon mijn zoektocht naar een goede kolf. Als je meermaals per week gaat kolven op je werk valt een handkolf eigenlijk al af. Twee keer per dag, meerdere dagen per week, handmatig een minuut of twintig knijpen lijkt mij erg vermoeiend. Als je incidentieel kolft omdat je een dagje of avondje zonder baby op pad gaat lijkt een handkolf me prima trouwens. Dubbelzijdig kolven, waarbij je borsten gelijktijdig gestimuleerd worden, is bewezen effectiever, dus mocht je het budget hebben dan zou ik zeker een dubbelzijdige kolf aanschaffen. Mijn Medela Freestyle was prijzig, maar heeft zich inmiddels dubbel en dwars terug betaald. De motor is krachtig, de onderdelen zijn na 3 jaar intensief gebruik nog steeds in goede staat, de batterij gaat lang mee, de laadtijd is niet zo lang én hij is dubbelzijdig. Mocht je dus nog op zoek zijn naar een betrouwbare en fijne kolf, dan is dat echt een aanrader!

 • Bekijk filmpjes of foto’s van je kindje op je telefoon.

Ken je dat? Dat je borsten gaan jeuken, opzwellen of direct vol lijken te lopen en spuiten zodra je je kindje hoort huilen? Die toeschietreflex is ook onwijs belangrijk bij kolven, omdat er direct daarna (korte tijd) meer melk uit je borsten komt dan wanneer er ‘gewoon’ gezogen wordt. Filmpjes en foto’s van je kindje bekijken helpt je toeschietreflex opwekken. En stiekem is er niks leukers dan naar je eigen kindje kijken terwijl je hem of haar op dat moment mist natuurlijk.

 • Schakel je kolf direct over op ‘melken’ als je je toeschietreflex voelt.

Zowel handkolven als elektrische kolfapparaten hebben (voor zover ik weet) een ‘pomp’ en ‘zuig’ stand. De pompstand is bedoeld om de toeschietreflex op te wekken. Zoals je kindje in het begin ook meer sabbelt en snel ‘zuigt’ en pas gaat klokken als je melk volop stroomt. Overigens komt er bij dat zuigen vaak ook al melk uit je borsten hoor, maar na de toeschietreflex gaat het harder stromen. Zodra je die toeschietreflex voelt kun je overschakelen op ‘melken’, langer stimuleren heeft dan geen zin, de melk stroomt immers al.

 • Kolf niet te lang en niet te kort (neem echt even de tijd!)

De lengte van je kolfsessie is denk ik heel persoonlijk, je hebt snel genoeg door wanneer de melk ‘op’ is, maar neem wel de tijd. Als je na 5 minuten al merkt dat de melk er minder hard uit komt, probeer dan nog eens de pompstand om een nieuwe toeschietreflex op te wekken. Grote kans dat de melk daarna opnieuw even harder gaat stromen. Ik kolf meestal 20 minuutjes. In de eerste 5 minuten druppelt de melk er een beetje uit, daarna stroomt het een minuut of 8 en vervolgens drupt het nog. Soms stop ik al na een kwartiertje, soms ga ik door tot 22 minuten. Langer heb ik het nog nooit gedaan, puur omdat ik weet dat Quinn ook niet langer drinkt en ik tegen die tijd voel dat mijn borsten praktisch leeg zijn. Ergens tussen de 10 en 20 minuten lijkt mij de meest ideale kolftijd, zeker als je dubbelzijdig kolft.

Lees ook:  Rapley: Tips & trics

Dat waren ze, mijn kolftips. Hopelijk heb je er iets aan, want hoewel kolven vaak een noodzakelijk kwaad is, is het wel ontzettend fijn dat het kan en dat we er in Nederland gewoon recht op hebben dit te doen onder werktijd. Mocht je nog een aanvullende tip hebben, schroom dan niet om hem hieronder te delen. Ik ben benieuwd!

12 Antwoorden

 1. Saskia

  Handige tips en goed om te lezen. Grappig trouwens, ik neem ook altijd een kop thee als ik ga kolfen. Ik heb het idee dat ik dan meer ontspan en er daarom net wat meer melk komt haha 🙂

 2. Josan

  Dank je voor de tips Gwen. Momenteel heb ik een eenzijdige elektrische kolf. Misschien moet ik toch ook maar voor dubbelzijdig gaan. Maar weet nog niet of ik volledig wil kolven of combinatie van fles en borstvoeding. Ga het gewoon eerst proberen en dan kijken hoe het bevalt.

  • Gwen

   Hopelijk gaat het bij jou net zo goed als bij mij, dat kolven. En gewoon beginnen met een enkele idd, die heb je nu al. Als het bevalt kan dubbel altijd nog 🙂

   • Josan

    Sinds deze week kolf ik. Het gaat goed en op mijn werk schijnt een extra kolfruimte te zijn. Nu vroeg ik me af, soms kolf ik en kom ik niet eens aan 50 ml. Terwijl als ik middenin de nacht de niet gebruikte melk afkolf dit vaak tegen de 100 ml is. Is het dan beter om wat langer te wachten? Of gaat je lichaam dan automatisch minder aanmaken?

    • Gwen

     Mijn gevoel zou idd zijn dat je lichaam dan gefopt wordt … Ik ben geen lactatiekundige. Zelf kolf ik op mijn werkdag 2x. De eerste keer heb ik altijd het meest. Soms heeft ze dan om 6 u thuis nog gedronken, soms om 5 u al, dus om half 11 zitten ze aardig vol. Daarna, om 2 uur/half 3, als ik dus gewerkt heb en tussendoor mijn baby niet heb gezien (da’s dus minder goed voor de productie) dan zit er aanzienlijk minder in. Probeer je vooral neit te veel op de mililiters te focussen, je zult merken dat als je een paar weken kolft, de productie ook wat beter wordt bij het kolven. Is mijn ervaring althans, alsof je licaahm went aan toch melk produceren als het alleen door de kolf ipv de baby gestimuleerd wordt.

     • Josan

      Nou mijn eerste kolf/werkdag zit er op. Heb 4x 30 minuten in mijn agenda ingepland maar als ik zou afga op jouw redenatie is dat best wel veel. Hbe vandaag 3x gekolf. Twee keer 100 ml en 1x 150 ml gekolfd. Dochterlief dronk ook niet meer dan 2 flesjes van 150 ml tijdens mijn afwezigheid dus als ik dat zo zie, zijn mijn kolfpogingen dus voldoende

 3. Janske

  Ik had ook een dubbelzijdige, maar ik kon het echt niet met twee tegelijk…dan kwam ik handen te kort. Ik masseerde mijn borst ook vaak een beetje om het extra te stimuleren. Dan ging het iets beter. En inderdaad veel water drinken, dat is altijd goed 🙂 Voor mij was kolven op het werk ook even een extra pauze…zo fijn…even foto’s kijken van mijn moppie…heerlijk 🙂

  • Gwen

   Ik hang ze in mijn bh. Beide handen vrij, heerlijk! En inderdaad, even lekker pauze en metime hihi.

 4. José

  Ik kolf gewoon met een handkolf op mijn werk, 2 keer per dag, 2 dagen in de week. Gaat prima. Al denk ik wel dat een dubbelzijdige elektrische meer opbrengst zou geven inderdaad. Nu moet ik tussendoor af en toe een keer extra kolven, omdat ik net niet genoeg kolf op een werkdag.

  • Gwen

   Ik vind het knap! Met een handkolf. Het lijkt me onwijs vermoeiend en dat je er zere handen van krijgt? Maar goed, ik heb nooit met de hand geprobeerd, dus eigenlijk mag ik er niks zinnigs over zeggen 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.