Zindelijk worden

geplaatst in: Opvoeding | 13

Zindelijk worden, het is nogal een dingetje. Wanneer moet je beginnen met zindelijkstraining? Moet je dit sowieso wel doen of wachten tot je kindje het zelf aan geeft? Ieder kind volgt zijn eigen tempo toch? Olivia wel! En hoewel ze al sinds ze nog maar net 1 is, bijna dagelijks op een potje zit (omdat haar vriendje toentertijd al zindelijk aan het worden was), was ze nog lang niet zover. Tot kort geleden, want inmiddels durf ik het hardop te zeggen. Zindelijk worden? Het begin is er!

Niet graag zonder luier

Dochterlief vond het potje en de wc al snel heel interessant. Oké, op het toilet zitten was (zelfs met verkleinbril) best wel spannend, het potje vooral vertrouwd. Elke avond als haar luier uit ging en wij haar het liefst snel wilden wassen en in bed wilden leggen, besloot Olivia dat ze nog even moest plassen. Een minuut. Of twee. De keren dat ze, voor afgelopen week, succesvol op het potje of toilet zat, waren op 2 handen te tellen. Ze was er gewoon nog niet klaar voor, zonder luier lopen.

We hebben het dus gelaten voor wat het was. Olivia mocht op het potje of het toilet zitten als ze wilde, maar zodra ze aan gaf dat ze klaar was, ook al zagen we aan haar dat ze echt moest plassen, mocht ze haar luier weer aan. Die vervolgens verschoond moest worden natuurlijk. Afleiden met van alles en nog wat, haar handjes vasthouden, naast haar potje zelf op het toilet zitten en nog veel meer. Been there, done that. Olivia vond het nog te spannend en barstte in tranen uit zodra ze aandrang voelde en geen luier om had. Tot vorige week.

Lees ook:  Eerste keer naar de kapper
Mijnlevenalsmama | Plaskaart
Mijn creatieve uitspatting toen de meiden een tijd geleden samen sliepen ’s middags. Een plaskaart! Die Olivia daarna zelf pimpte en die netjes op het toilet beneden hangt. Inclusief de eerste stickers!
Een dagje zonder luier …

Vorige week dinsdag liep Olivia al een halfuur zonder luier over de bovenverdieping, toen het tijd was om haar aan te kleden. Ik besloot ter plekke dat we een luierloze dag zouden doen. Dit deden we namelijk nooit, omdat ze zich niet op haar gemak voelde zonder. Zelfs in een badje in de tuin zat ze daarom, op eigen verzoek, met een zwemluier. “Olivia geen luier, als ik moet plassen, doen we wc of potje.” Juist, let’s do this!

Krap een halfuurtje beneden en het eerste ongelukje was een feit. Hup, nieuw onderbroekje aan, de broek maar weggelaten omdat dat weer was zou schelen en elk kwartiertje even vragen of ze nog niet moest plassen. Resultaat na ruim een halve dag zonder luier? Twee ongelukjes en drie keer succesvol op de pot. Mij vasthoudend omdat het zo spannend was, maar niet zo overstuur dat ze het liefst van de pot op wilde springen en wegrennen. Oh wat waren we trots op haar zeg!

Het begin is er! De rest komt vanzelf

De twee daarop volgende dagen waren kinderdagverblijfdagen. Waar Olivia ook een paar uur zonder luier liep. Met hier en daar en ongelukje én twee stickers op haar plaskaart daar! En toen was het vrijdag. Heerlijk weer, geen plannen buiten de deur, dus ik stelde voorzichtig voor weer zonder luier te doen. Dat wilde ze wel. Na het smeren van haar broodje. En zodoende deden we in de loop van de ochtend dus de luier uit. Met resultaat! Olivia verdiende maar liefst zes stickers die vrijdag. Zonder angst, gewoon: “Ik moet plassen.” Broekje omlaag, plassen, alsof ze het al jaren deed! Sindsdien vraag ik elke dag of we de luier uit laten en beantwoord ze deze vraag negen van de tien keer positief. Het begin is er, de zindelijkheid (overdag) zit eraan te komen. Ik ben mega, mega trots natuurlijk!

Lees ook:  Monkeyplatter: leuk serveren voor kinderen

Ik schreef dit blogje afgelopen weekend en nu, de avond voor publicatie, is de stickerkaart al bijna vol én zijn we wat Playmobil als kadootjes rijker. We hebben zelfs een stuk gewandeld zonder luier en ze gaat vandaag zonder luier naar het kinderdagverblijf. Heel snel gegaan dus, ze was er echt klaar voor opeens. We bekijken het per dag, een terugval in zindelijkheid schijnt namelijk heel normaal te zijn soms. En dat is prima!

13 Antwoorden

 1. Tamara

  Ahhh supergoed! We hebben met Maxim ook wat aangemodderd en ineens was hij zomaar zindelijk! Toen was hij er gewoon echt aan toe!

 2. Kim

  Zo heb ik het ook gedaan. Na twee weken elke dag een ongelukje. Was t klaar. 🙂

 3. Geertje - Stay At Home Mama

  Wat fijn dat het zo goed gaat! Laura was niet zindelijk te krijgen… Had er gewoon echt geen interesse voor! Gelukkig nu sinds twee maanden zindelijk, net op tijd, want ze moet over 2,5 week naar school!

  • Gwen

   Nou heir dus ook al een hele tijd aangemodderd en nu opeens, was ze er blijkbaar klaar voor. Ik vind het wel erg fijn, scheelt een boel luiergeld en gedoe enzo. En jouw meisje is ook prima op tijd toch, vlak voor school 😀

  • Gwen

   Echt he, hele lange tijd dat ik dat het nooit zou komen, ze was echt angstig en had er verder weinig interesse voor – lopen zonder luier. En opeens was daar de dag. Inmiddels alweer een week zonder luier. En zonder ongelukjes de laatste drie dagen 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.