‘Even’ snel de deur uit met de kindjes, het kan!

geplaatst in: Huisvlijt | 11

Toen ik net moeder was dacht ik dat het nooit meer goed zou komen. Hoe zou ik in godsnaam nog ‘even’ de deur uit kunnen? Een kop koffie drinken bij mijn overbuurvrouw vergde bij wijze van spreken al een halfuur voorbereiding. Naar de supermarkt wandelen was een halve marathon, want dat moest immers DIRECT na een voeding, schone luier en boersessie en ik MOEST binnen anderhalf uur weer terug zijn, want wat als Olivia opeens eerder zou komen voor een voeding? Of al haar kleding onder zou poepen? De luiertas ging steevast mee. Gevuld met meer dan alleen luiers, want twee (!) hydrofiele doeken, een spuugdoekje, een reservespeen en twee setjes schone kleding zijn natuurlijk onmisbaar tijdens een retourtje supermarkt.

Hoe groter, hoe makkelijker

Inmiddels weet ik beter, ‘herstelde’ ik al na een maand of drie en presteerden we het ditmaal om, toen Quinn een maand oud was, uit eten te gaan met z’n viertjes zonder luiers in de luieretui en met alleen een reservebroekje en geen romper. Maar weet je? Het bleek helemaal niet nodig. De kans dat je minibaby de boel onderpoept of tussen voedingen door de boel bij elkaar schreeuwt zonder aanwijsbare reden (vaak krampjes of een boertje in ons geval) is vrij klein. En als ze groter zijn wordt het helemaal easypeasy om ‘even snel’ de deur uit te gaan met ze. Vind ik althans.

Mijnlevenalsmama | De deur uit

Het enige waar ik momenteel, met een peuter van bijna 3 en een baby van 8 maanden, rekening mee houd, is of ze goed gegeten hebben en hun luiers nog schoon zijn. Ze hebben redelijk vaste tijdstippen voor de grote boodschap, dus als ik die nog verwacht neem ik voor beide een luier mee. En billendoekjes, hoewel ik die vaak sowieso meeneem omdat ze ook goed functioneren als snoetenpoetsers. Daarnaast neem ik altijd iets te knabbelen mee. Een cracker of soepstengels, zoiets. En een speen voor Quinn. That’s it. Er was een tijd dat ik Olivia’s rietjesbeker altijd onder in de wagen liet glijden, om haar tussendoor voldoende te laten drinken. Inmiddels drinkt ze goed op andere momenten dan onderweg, maar als Quinn het principe van de rietjesbeker straks snapt neem ik die vast en zeker weer mee.

Lees ook:  Nieuwe baby, nieuwe luiertas
Checklist en de juiste volgorde

Ik kan binnen een kwartier buiten staan met de meiden. Om te wandelen, naar de speeltuin te gaan, een rondje te fietsen, noem maar op. Vanaf dat ik bedenk dat we iets gaan doen zeg maar. Onbewust hanteer ik de volgende checklist:

 • Gegeten/gedronken?
 • Schone luiers?
 • Speelgoed mee?
 • Speen voor Quinn?
 • Luieretui (met inhoud!) mee?
 • Portemonnee?
 • Telefoon ook?
 • Zonnebrillen/zonnehoedjes?

Mijnlevenalsmama | Bakfietsgeluk

En vervolgens is het een kwestie van de juiste volgorde aanhouden. Olivia kan veel zelf en zodra ik aankondig dat we weg gaan, geef ik haar allerlei opdrachten zoals “Pak je je jas? En die van Quinn ook?” “Welke schoenen wil je aan? Pak je die zelf?” Het helpt bij ons onwijs goed om het op deze manier te doen in plaats van haar te commanderen. Zodra ik dat doe reageert zij met “Nee!” en gaat totaal iets anders doen. Dan duurt de deur uit komen een eeuwigheid kan ik je vertellen. Terwijl Olivia met haar schoenen en jas in de weer is, ga ik nog een keer naar het toilet, vouw de wagen open als we gaan wandelen, doe Quinn haar jas aan, vraag of Olivia nog een speeltje mee wil nemen (vaak haar pop), doe Quinns jas aan en zet haar in de wagen als we gaan wandelen of op de arm als we naar de fiets lopen. Bij die laatste optie draagt Olivia de fietssleutels en loopt dus gedwee mee naar de schuur. That’s it, easypeasy, en dat had ik nooit durven hopen die eerste weken toen Olivia net geboren was.

Lees ook:  Babyadministratie

Die aanhalingstekens rond ‘even snel’ zijn dus helemaal niet nodig. Het kan gewoon, als je maar durft. Je spullen pakken, een jas aan trekken, je schoenen, de oudste zichzelf in een jas laten hijsen, hier en daar wat bijsturen, even ruiken aan de luiers, troostsoepstengels in je jaszak steken, de jongste een jas aan trekken, je sleutels, portemonnee en telefoon van tafel grissen en gaan. Gewoon doen! En genieten!

11 Antwoorden

 1. Desiree

  Het valt ook wel mee inderdaad om even snel de deur uit te gaan. We kunnen binnen vijf minuten buiten staan. Alleen als we naar familie gaan die niks in huis hebben (stoeltje, bed, etc) vind ik het wel een gedoe. Dan moet je zoveel meeslepen.

  • Gwen

   Ja idd, dat is wel een gedoe ja! Hoewel ik het zonder kindersteol ook wel redelijk red gelukkig. Omdat wij geen auto hebben is dat vaak te veel gedoe en is campingbedje meenemen zwaar zat.

 2. José

  Ik zorg er gewoon altijd voor dat de luiertas al voorzien is van alles. Op het moment dat we thuis komen vul ik hem weer bij, dus die staat altijd klaar. Dus wij zijn meestal ook binnen het kwartier wel weg. Even een schone luier, voeding wanneer dochterlief dat wil (en anders heb ik de borst altijd bij me) en gaan. Heb het nog nooit echt ‘veel voorbereiding’ gevonden.

  • Gwen

   Die luiertas vooraf gevuld hebben deed ik in het begin ook idd. Toen Olivia klein was. Inmiddels neem ik hem dus vaak niet meer mee, maar alleen de luieretui. En die is idd standaard gevuld of weer bijgevuld. Ideaal 🙂

  • Gwen

   Ja he, heerlijk zo makkelijk! Ik vergat Olivia laatst even te laten plassen, dat zit met die zindelijkheid van net nog niet echt in mijn routine hihi.

 3. Daniëlle

  Ja, in het begin deed ik er ook zo lang over en zag er zelfs tegenop om eruit te gaan. Nu gaat het allemaal wat makkelijker. Je groeit er vanzelf in.

 4. Janske

  Hier gaat dat ook super makkelijk nu…alles bij elkaar rapen en gaan met die banaan…dat was in het begin inderdaad wel anders…haha

 5. Lonneke

  Oh yes, dit lees ik precies op het goede moment! Ik was even bang dat dit nu voor altijd zo moeilijk zal gaan maar het troost me dat het dus makkelijker wordt wanneer onze kleine man ouder wordt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.