Is het echt duurder, een tweede kindje erbij?

geplaatst in: Huishouden | 5

Ik krijg wel eens of de vraag of het nu echt duurder is, een tweede kindje erbij. Dat zette me aan het denken, want hoewel Quinn nog vooral borstvoeding ‘eet’, kost ze al wel geld natuurlijk, zoals dat gaat met kinderen. Als je zwanger bent begint het al: geld uitgeven. Veel geld. Nu hoeft dat natuurlijk helemaal niet, want praktisch alles is tweedehands te krijgen en omdat kindjes snel uit kleding groeien en babykamers ‘maar’ ongeveer 2 jaar gebruikt worden, bestaat er een kans dat je spullen van vrienden of familie kunt krijgen of overnemen. Maar als je de middelen hebt, is het toch wel erg leuk om veel nieuwe dingen voor je kindje te kopen. Zijn het niet de meubels, dan is het wel de wagen, of een hutkoffer vol (merk)kleding. En dan komt er een tweede kindje bij, is dat dan weer zo duur of in ieder geval duurder dan dat het leven al was met één extra gezinslid?

Inboedel heb je al, maar …

De babykamer, wandelwagen en box heb je al van je eerste kindje, maar de kleding is een ander verhaal. Wij hebben geluk, met twee meiden. Die ook nog eens beide in het najaar/de winter zijn geboren dus qua seizoenskleding redelijk dezelfde lijn volgen. Goed, mijn smaak qua kleding voor mijn baby is iets veranderd in de afgelopen twee jaar, maar toch hebben we heel veel kleding van Olivia opnieuw gebruikt voor Quinn. Ik schreef al eens over mijn onmisbare uitzetzaken en over hoe gemakkelijk het gaat als je voor de tweede keer je uitzet moet verzamelen. Ik heb wel wat nieuwe hydrofiele doeken gekocht bijvoorbeeld, maar alle dure items hadden we al. Qua verhouding is het 1:10 gok ik. Waarmee ik bedoel dat we toentertijd voor Olivia ruim 2500 euro hebben uitgegeven (kamer, wagen, box, babyfoon en nog heel veel meer) en voor Quinn maar 250 euro. Wat dat betreft is een tweede kindje dus absoluut niet duurder.

Lees ook:  Snottebellen en koekkruimels

Hoewel, Quinn nam de babykamer over, dus Olivia had een nieuw bed, kledingkast en verdere aankleding van haar nieuwe kamer nodig. Dit bleek goedkoper dan de babykamer aanschaffen, maar toch, vergeet die kosten niet! En niet alleen de kleding wordt hier hergebruikt, ook het speelgoed. Sterker nog: we hebben nog geen enkel idee wat we Quinn voor haar eerste verjaardag kunnen geven omdat we zat Duplo en Little People hebben en ook een driewieler en keukentje niet meer ontbreken, maar dat is een heel ander verhaal, die verjaardag. Ik denk dat als je een jongen en een meisje hebt, je vanaf dat ze een jaar of anderhalf zijn, pas verschil gaat merken in de aanschaf van speelgoed. Tot die tijd spelen ze toch met van alles en hoeft een meisje nog niet zo nodig een pop of kleurpotloden. Ook die kosten vallen dus wel mee een tweede keer.

Mijnlevenalsmama | Speelgoed

Het is persoonlijk

Al met al denk ik dat het heel persoonlijk is, of een tweede kindje erbij al direct duurder is dan dat het was met één kind. Geef je je kindje borstvoeding of flesvoeding? En als ze gaan eten, maak je dan zelf prutjes, koop je potjes of geef je eten volgens de Rapley-methode? Hier is het borstvoeding en Rapley, waardoor de kosten ontzettend laag zijn. Quinn krijgt te eten wat wij op ons bord hebben liggen en kan met gemak een halfuur zoet zijn met 2 stukjes wortel en een sneetje stokbrood. Lekker goedkoop dus!

De grootste kostenpost voor ons tweede kindje is de kinderopvang maar dankzij de Belastingsdienst betalen we voor Quinn alsnog de helft minder dan voor Olivia. Zo werkt dat gewoon, bij een tweede/derde/vierde kindje krijg je meer geld terug. Het is makkelijk als je kindjes nog klein zijn, de echte kosten kom je denk ik pas tegen als ze groter worden. Twee keer schoolgeld, boeken, schoolreisjes, niet meer in elkaars kleding gezien willen worden, andere sport- en spelinteresses, noem maar op. Hier wordt kleding, speelgoed en zelfs de oude flessen van Olivia, met een nieuwe speen erop, hergebruikt, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Ik ken genoeg mama’s die hun tweede kindje een geheel nieuwe garderobe geven of hun wandelwagen bij nader inzien niet zo fijn vinden lopen en dus voor een nieuwe kiezen. Het leven is dus per definitie niet direct duurder met een tweede kindje erbij, maar je wordt er wel rijker van!

Lees ook:  Inhaalslagje

5 Antwoorden

 1. Jess

  Wij gebruiken ook veel van Sam opnieuw. Kleding, speelgoed, slabbers etc. Ze gaan op een kamer dus op een peuterbed van Ikea na niets nieuw gekocht. Wel een duowagen via MP en enkele doeken gekocht/gekregen. Hier helaas de tweede keer geen BV. Wel maak ik Jims eten bijna allemaal zelf. Twee keer zorgverzekering dat wel.

 2. iooon

  Ik denk dat ik ook niet zoveel meer zou uitgeven bij een tweede. Misschien een wiegje als Eon nog niet uit zijn ledikant gegroeid is tzt. Maar ik heb bij de eerste ook niet veel geld uitgegeven, geen kinderkamer scheelt, tweedehands alles, en gewoon met weinig tevreden.

  • Gwen

   Ik wou dat ik toen tweedehands had gekocht, maar nee, mijn hormonen wilden alles perse nieuw. Als ik het de eerste keer over kon doen, zou ik echt voor tweedehands gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.