Geen ritme is ook een ritme

geplaatst in: Huishouden | 10

Ons kleinste meisje is inmiddels ruim 9 maanden oud en met trots kan ik jullie mededelen dat we … Nog steeds geen vast ritme hebben. Met trots inderdaad, want het bevalt me prima, dat ‘geen ritme is ook een ritme’. En Quinn ook blijkbaar, want ze doet het geweldig zonder vast ritme. Het enige dat elke dag vast staat is haar bedtijd. Ergens tussen 7 en 8, als je een uur speling al een ‘vaste’ bedtijd kunt noemen.

Eén slaapje?!

Vanaf het moment dat Quinn zich bewuster werd van haar omgeving, ze zal toen een maand of anderhalf zijn geweest, sliep ze aanzienlijk minder dan gemiddeld. Olivia had lange tijd 3 slaapjes op een dag. Rond half tien, rond een uur en rond half vijf volgens mij. Quinn niet. Die besloot namelijk toen ze krap drie maanden was dat slapen ’s ochtends niet nodig was. Ze bleef dus vanaf dat ze wakker werd ’s ochtends rond zeven uur tot een uur of twaalf wakker. Om vervolgens twee uur te slapen en rond half vijf wel weer moe te zijn, maar niet moe genoeg om in bed de boel niet af te breken en dus wakker te blijven tot haar beddtijd ’s avonds. En zo gaat het nog. Quinn slaapt vijf van de zeven dagen maar één keer per dag. Tenzij we gaan wandelen. Dan slaapt ze wel. En op het kinderdagverblijf, waar ze ook twee of drie keer een dutje doet.

Mijnlevenalsmama | Geen ritme

Ach, ze is vrolijk, jengelt amper en als ze een keer wel jengelt dan leg ik haar gewoon op bed. Ongeacht het tijdstip. Dat werkt dus prima. De ene dag twee uur slapen en de volgende dag opeens drie keer een halfuur of een keer een uur en ’s middags nogmaals twee en half uur. Het kan allemaal. Quinn heeft geen ritme met slaapjes en wij dus ook niet.

Lees ook:  Huishoudelijke ergernissen
Eten en drinken op haar verzoek

Het fijne van borstvoeding geven is (onder andere) dat je niet hoeft te tellen hoe vaak je voed en hoeveel milliliter je kindje binnen krijgt. Ik heb dat nooit als een probleem ervaren: niet weten hoeveel Quinn binnen krijgt. Bij Olivia toentertijd ook niet. Hoewel, Quinn houdt van het principe less is more en doet met drinken hetzelfde als met slapen. Een beetje is genoeg, meer op willen dringen zorgt voor veel verzet. Quinn drinkt dus maar een keer of 3, 4 per 24 uur. Niet perse voor elk slaapje, niet perse na het wakker worden en haar op mijn verzoek aan proberen te leggen voor we de deur uit gaan werkt dus ook niet.

Ik heb er wel even moeite mee gehad. In het begin vooral. Want wat als ik weg wilde en Quinn toch al zeker drie uur niks bij mij gedronken had, maar de borst weigerde? Tja, dan gokte ik het er maar op en vertrok. Borstvoeding geven kan desnoods bijna overal. Inmiddels neem ik altijd een stukje appel, rijstwafel of soepstengel mee als ik de deur uit ga, handig!

Geen klok, geen ritme. Veel vrijheid!

Misschien komt het omdat ik al een kindje heb en nu nuchterder ben, misschien komt het omdat Quinn zo’n tevreden kindje is, maar de klok gebruik ik echt nooit als het gaat om de verzorging van mijn kleine meisje. Ik kijk niet hoelang er al tussen een voeding zit, ik kijk niet of het al tijd is voor haar dutje en ik kijk niet hoelaat ze haar tussendoortje moet hebben. Ik doe gewoon wat er in me op komt of reageer op de signalen die zij geeft. En dat zijn er eerlijk gezegd niet zo veel. Ze huilt nooit van de honger, dus blijkbaar werkt het ritme van Olivia ongemerkt ook goed voor Quinn. Ontbijt, een fruittussendoortje, lunch (tenzij Quinn dan net slaapt, dan slaat ze zonder problemen haar boterham tussen de middag over), een soepstengel ofzoiets en avondeten. Met tussendoor meestal twee keer een paar slokken mamamelk en sowieso één dutje.

Lees ook:  Het schoolritme

Geen ritme geeft een boel vrijheid. Zelfs aan deze neurotische moeder die het liefst alles regelt en overal een schema voor hanteert. Het is fijn om weg te kunnen gaan wanneer je wilt, je kindje in bed te kunnen leggen als het moe is en zonder huilbui te kunnen wekken als dat zo uit komt. Het is genieten om vrij te zijn qua aanbieden van eten of de borst. Geen ritme is immers ook een ritme. En het werkt, daar gaat het om!

10 Antwoorden

 1. Josan

  Ik moest alleen glimlachen om de titel. Gelijk heb je. Wel bijzonder dat ze al op zo’n jonge leeftijd geen slaapje meer nodig heeft in de ochtend.

  • Gwen

   Ja joh dat kind van mij is echt hyperdepyper. Doet het met 2,5 uur slaap overdag, maximaal, en met amper slaap ’s nachts. En maar vrolijk doen 😉

 2. S

  Maar al met als slaapt ze dus wel overdag 2 uur. Mijn dochter van 6 mnd slaapt dan wel 3-4 x (vaak 3) maar dan steeds 30 minuten. Dan slaapt jouwe dus vaak nog langer
  Bij je tweede maakt t idd minder uit lijkt me. Ik word nu al zelf steeds makkelijker. Toen ze een paar maanden was maakte k me zorgen imdat ze zo weinig sliep (eigenlijk ook door cb), terwijl ze nooit huilde. Ik was er erg onzeker over. Nu baal ik dat ik er niet van heb kunnen genieten, die newborntijd. Niet iedere baby heeft uuuuren slaap nodig,
  Drinkt ze ook niet meer Snachts. ? Dat is wel makkelijkvoor je

  • Gwen

   De nachten zijn een heel ander verhaal, leuk blogidee hihi 😉 Dan slaapt ze nl. ook amper. Drinken, huilen, spelen. Quinn heeft gewoon heel erg weinig slaap nodig ofzo. Vermoeiend soms 🙂 Wat naar dat je niet echt hebt kunnen genieten zeg 🙁 Hopelijk gaat het een tweede keer beter!

 3. Channah

  Hier (4 maanden) ook niet echt een vast ritme, al begint er steeds meer regelmaat te komen. Laatst vroegen vriendinnen hoelaat ze haar flessen kreeg.. Ik heb werkelijk geen idee, iedere dag krijgt ze op een andere tijd voeding, ligt er net aan wanneer ze honger heeft.

  Qua slapen hebben we gelukkig wel al een poos een vast ritme, ze slaapt ongeveer van 8 tot 9, dus dat is echt heel erg fijn.

 4. Vlijtig Liesje

  Ik ben dol op ritmes maar met voeden had ik dat ook niet. Ik gaf borstvoeding en voedde op verzoek. Dat vond ik heel relaxed en ging heel goed.

 5. iooon

  Zo anders dan hoe het bij mij ging en gaat. Ik ben zelf altijd heel erg van ritme geweest en kan daar moeilijk van afwijken. Flink aanpassen dus met een baby. Tot bleek dat die net zo ritmisch is als ik. Het moet zo zijn denk ik dan maar. Jij met je ritme zonder ritme en ik met mijn strakke ritme. Behalve onze bedtijd, die verschilt met hoe laat ons avondeten uit valt

  • Gwen

   Olivia is ook ritmisch, maar bij Quinn valt er echt geen touw aan vast te knopen. En dat terwijl Joost en ik beide ook erg ritmisch zijn.

 6. Susan

  Fijn dat je er zo in staat, scheelt een hoop frustratie denk ik. Het lijkt allemaal zo gericht op ritme en vaste regeltjes. Hier (ool dochter van dec ’14) ook niet echt een ritme en overdag 2-3 uurtjes slaap. Wel wat meer verdeeld in 2-3 dutjes. Drinken doet ze heeeel vaak (bv) en vaak ook vooral voor troost/knuffelen. De avonden zijn hier juist totaal niet vast qua bedtijd, eigenlijk gaat ze tegelijk met mij naar boven (of ik met haar als ze moe is). Ze heeft die nabijheid nog zo nodig. Net alsof ze nog steeds clustert.
  De nachten zijn ook niet mis, 3-4 keer drinken/sabbelen. Vaak om de twee uur.. Spelen doet ze gelukkig niet, ze blijft wel in de slaapmodus 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.