Sinterklaas en kleine kinderen

geplaatst in: Gezinsleven | 4

Komend weekend mogen we de Sint en alle Pieten weer verwelkomen en voor het eerst sinds Olivia er is doen wij iets aan Sinterklaas hier in huis. Als het weer het toe laat naar de intocht in het winkelcentrum, twee of drie keer een schoen zetten én pakjesavond vieren. Voor ons was wachten tot Olivia drie was prima, maar Sinterklaas vieren met kleine kindjes, hoe doe je dat eigenlijk?

Twijfel over feest an sich

Hoewel ik als kind Sinterklaas altijd een leuk feest vond, vond ik het ook heel erg spannend. Vooral als kleuter zijnde. Ik was blij dat we op school altijd in groepjes naar voren mochten komen. Dat ik samen met mijn balletvriendinnetjes bij de Sint en Piet op schoot mocht vertellen hoe het dansen ging en niet alleen.

Er is een tijd geweest, toen Olivia net geboren was en we Sinterklaas (ze was toen twee maanden) sowieso langs ons heen lieten gaan, dat ik twijfelde of ik het hele feest überhaupt zou willen vieren met mijn kindje(s). De reden? Het is leuk, maar tegelijkertijd onwijs spannend en ‘eng’ en de teleurstelling als je een paar jaar later ontdekt dat het een grote leugen was, is enorm. Bij mij althans.

Mijnlevenalsmama | Sinterklaas
Olivia krap 2 maanden oud ziet voor het eerst Sinterklaas, tijdens de Sint-viering op mijn oude werk.
Sin-inne-klaas en kleinigheidjes

Vorig jaar was Olivia zich voor het eerst bewust van Sinterklaas tijdens de viering op het kinderdagverblijf. Ze vond het ontzettend spannend en plakte aan papa vast. Nu moet ik toegeven dat we thuis toen geen enkele aandacht aan Sinterklaas gegeven hebben omdat ik hoogzwanger/net bevallen was en dat al spannend genoeg was voor dochterlief. Dit jaar is het anders. Ze herkent hem echt, de Sint. In een Ouders van Nu tijdschrift stond namelijk een advertentie van Center Parcs en Olivia riep een maand of twee geleden verrast: “Dat is Sin-inne-klaas!” toen ze de advertentie zag. Inmiddels noemt ze de oude man Sinterklaas én hebben we vertelt dat hij kadootjes uitdeelt en ze een liedje mag gaan zingen bij haar schoen. De meiden mogen waarschijnlijk drie keer hun schoen zetten, als het leuk ontvangen wordt door Olivia tenminste. Mocht ze er niets om geven en/of het te spannend te vinden, dan houden we het na de eerste schoen alleen bij pakjesavond.

Lees ook:  Lief Dagboek april '16

Ik ben al even bezig met het verzamelen van Sint-kadootjes. Twee kleine Playmobilsetjes voor Olivia, een houten puzzel en telefoon met geluid voor Quinn, nog meer puzzels, een trekbeestje, prinsessenjurk, dat soort dingen. Allemaal maximaal 5 euro. Een paar kadootjes voor in de schoen en een paar voor in de zak op pakjesavond. Bij dat laatste komen ook nog kado’s van opa en de oma’s én wij kopen nog iets groters voor allebei. Geen zaken vol en geen hele dure dingen, kleinigheidjes zijn prima.

Nieuwe traditie: weg met de surprises en gedichten!

Als klein kind vierden wij altijd pakjesavond bij ons thuis. Toen alleen mijn zusje en ik er nog waren vierden we het thuis en bij mijn opa en oma zeer uitgebreid en vanaf dat ik meer neefjes en nichtjes én twee broertjes kreeg, vierden we het alleen nog thuis. Gelukkig bracht de Sint nog wel elk jaar een kado voor me bij beide opa’s en oma’s.

Nadat mijn jongste broertje (die 8 jaar jonger is, ik heb dus extra lang van sintkado’s mogen genieten) niet meer in Sinterklaas geloofde zijn we begonnen met surprises en gedichten. Eerst met vrienden van mijn ouders en hun kinderen, toen met alleen ons gezin en soms ook met de familie van mijn moeders kant erbij. Surprises maken heb ik nooit heel leuk gevonden, maar uitpakken en gedichten schrijven en voorlezen dan weer wel. Dit jaar starten wij onze eigen traditie en heb ik de surprises en gedichten aan de kant gezet. Meerdere keren SInterklaas vieren vinden wij niet nodig. Vanaf heden vieren wij pakjesavond (pakjesmiddag zelfs) en we trappen dit jaar af met onze meiden én opa en de oma’s. Nu alleen nog even een van de buren vragen de zak met kado’s voor onze voordeur te zetten en op de deur te kloppen, ik ben benieuwd hoe Olivia het gaat vinden!

Lees ook:  Lief Dagboek #42

4 Antwoorden

 1. Meike

  Hier wilde ik het eigenlijk nog een jaartje overslaan tot mijn moeder een nieuwe Familietraditie in het leven wilde roepen. Dit jaar dus wel voor het eerst Sinterklaas. Geen surprises en enkel wat kleine cadeaus voor Evie. Ze is immers vlak daarvoor ook jarig. Ik ga dus dit keer ook, als het weer het toelaat, op het winkelcentrum de Sint verwelkomen.

  • Gwen

   Irritant he, die verjaardagen rond de feestdagen? Quinn is dus van 2 december, lekker handig 🙁 Haha

 2. janske

  Ik kan niet wachten tot Lola het begrijpt…dit jaar is ze nog iets te klein…maar volgens jaar gaan we het denk ik echt vieren…Leuk!

 3. Susan

  Wij doen nog niks dit jaar. Ze is te klein, eerste keer jarig als de sint is geweest. Het lijkt mij voor in de toekomst een hele intensieve tijd. De spanning van cadeaus, het sinterklaas journaal die daar nog extra spanning aan toevoegt. Ik ga daarbij ook kijken hoe mijn dochter het vind en daar het schoen zetten etc. van laten afhangen.

  Ik vond Sinterklaas en de pieten altijd heel eng. Vooral als ik alleen op schoot moest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.