8x écht doen voordat je bevalt van je eerste

geplaatst in: Zwangerschap | 4

Een tijdje terug had ik een lunchdate met een vriendin die zwanger is van haar eerste. Een meisje. We hebben het onafgebroken over de baby en mijn meiden (en een beetje over het werk) gehad. Ben ik goed in, kletsen over baby’s enzo. Zoals het een moeder betaamt voorzag ik haar van allerlei gevraagde en ongevraagde adviezen, praatte honderduit over mijn ervaringen en deed een rondje babynamen raden.

Ze vertelde nog lekker met haar partner uit eten te gaan volgende maand én een weekendje weg geboekt te hebben samen, voor de baby er is, en mijn gedachten dwaalden af … Die goeie ouwe tijd. Toen ik, zwanger van Olivia, fantaseerde over hoe het zou zijn als ze geboren was, maar tegelijkertijd nog zeeën van vrije tijd had en dat, achteraf gezien, misschien wel meer had uit moeten buiten. Want wekelijks uit eten, geoorloofd een hele dag in bed hangen en films kijken, ongestoord cakes bakken en de hele dag niéts hoeven doen waardeerde ik toen niet zoals ik het nu zou doen. Als het kon.

Mijnlevenalsmama | Net bevallen

Het idee voor dit blogje was geboren. Lieve zwangere bijna-moeders, doe deze dingen nu het nog kan, want ik weet zeker dat het, als je kleintje er straks is, niet meer zo gemakkelijk gaat. Als je er de tijd al voor hebt 😉

 1. Blijf een hele dag in bed. Gewoon omdat het kan. Lekker een ontbijtje maken in de keuken, laptop of tablet mee naar de slaapkamer, ontbijtje mee naar boven en gewoon niks doen die dag. Hangen, dutjes doen, relaxen. Nu kan het nog!
 2. Verveel je. Je to-do-lijstje is afgewerkt of alles staat gepland, je hoeft nergens naar toe en niets te doen. Let it be. Vervelen heeft zo’n negatieve lading, maar zodra je kindjes hebt is het heerlijk. Puur omdat het ondenkbaar is. Er is dan altijd wel een kind dat aandacht wil, een was die opgevouwen moet worden, een kind dat naar de speeltuin wil, weer een flesje moet of eten dat voorbereid moet worden. Me zomaar een dagje vervelen nu lijkt me heerlijk!
 3. Ga uit eten. Met je partner, je moeder, een vriendin. Of gewoon met alle drie. Meerdere keren. Nu hoef je nog geen oppas te regelen en kun je zonder schuldgevoel of kolfapparaat de deur uit. Zonder na te denken zelfs. Geniet!
 4. Rond alle onafgemaakte dingen in huis af. De ‘nutteloze’ dingen zoals een plankje ophangen, fotoboeken afmaken, nieuwe kussentjes op de bank leggen, werk het weg. Maak je hoofd leeg. Gelukkig helpt de nesteldrang hier al aardig bij, maar zodra je kindje geboren is, is vrije tijd om dit soort dingen op te pakken spaarzaam, dus het is gewoon handig om het alvast weg te werken.
 5. Ga shoppen voor jezelf. Het is alom bekend dat vrouwen zodra ze moeder zijn liever voor hun kindje dan voor zichzelf shoppen. En daarnaast kost een kind een boel geld, dus koop je gewoon sneller een HM’etje in plaats van die dure jeans of winterjas. Je zult na de zwangerschap niet direct zin hebben om je weer leuk te kleden en ook je eigen maat moet je nog even links laten liggen, maar vesten, sjaals, toffe sneakers, een jas of een vette jeans (al dan niet in een maatje groter) kun je altijd gebruiken.
 6. Knuffel met je partner. Niet perse seksen, want ook dat komt wel weer op gang als je kindje een paar maanden oud is, maar dat knuffelen en kroelen … Doe je straks vooral met je baby. Maak dus even lekker veel tijd voor elkaar vrij. Of zoals een van mijn blogvriendinnetjes zei: heb elke dag ongestoorde seks nu het nog kan. Een beetje gelijk heeft ze wel 😉
 7. Boek nog een vakantie of maak die gedroomde verre reis. Gaat voor deze huismus niet op en er zijn er meer die daar net als ik niets om geven, maar als dat voor jou wel het geval is. Doe het! Zwanger reizen kan prima en natuurlijk kun je ook heel goed reizen mét kind(eren), maar zonder is het nu eenmaal een stuk eenvoudiger. Trust me!
 8. Bingewatch series. Toegegeven, dit kan de eerste maanden met je eerste kindje ook nog prima tussen de voedingen (of juist tijdens) door. Maar daarna, als ze eenmaal beweeglijker worden en aandacht vragen is ongestoord series kijken overdag voorlopig passé. Doe het dus nu het nog kan!
Lees ook:  Dagboek van een zwangere #8

4 Antwoorden

 1. Vlijtig Liesje

  Een hele dag in bed blijven zou ik niet zo gauw doen moet ik zeggen. Ik word daar lamlendig van. Voor jezelf gaan winkelen vind ik wel leuk : )

 2. Tamara

  eigenlijk alles wel gedaan toen ik zwanger was, behalve een verre reis. Dat werd Frankrijk omdat wij toch in de buurt van huis waren als er nog wat kwaaltjes om de hoek kwamen kijken

 3. Marieke

  Ik zat vandaag ook nog weg te dromen naar de tijd voor de bevalling en dan te bedenken dat nog maar 5 1\2 maand is… Ik verlang naar een zondag die ik in bed kan door brengen zonder flesjes en luiers ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.