Als je kindje ziek is …

geplaatst in: Gezondheid | 4

Vorige week was een rotweek. Gezondheidtechnisch gezien althans. Het begon het weekend waarin we Quinns verjaardag vierden. Vrijdagochtend werd ze warm wakker, ze was de hele dag jengelig, sliep die middag extra lang en ’s avonds gaf de thermometer koorts aan. Arm popje. Bijna een week later, op woensdag, was dochterlief weer koortsvrij. En toen moesten we donderdagmiddag Olivia eerder ophalen van het kinderdagverblijf. Koorts.

Hangen, huilen en volhouden

Mijn meiden zijn gelukkig weinig ziek. Verkouden, dat wel, maar echt ziek-ziek valt mee gelukkig. Olivia heeft wel regelmatig koorts gehad het afgelopen jaar, maar functioneert dan nog wel redelijk. Ze speelt wat, knuffelt veel, wordt vaker wakker ’s nachts en staart wezenloos voor zich uit, maar de hele dag huilen is niet aan de orde gelukkig. Voor Quinn was dit het eerste griepvirusje ever. Meteen een heftige van vijf volle dagen, maar wel eentje die ze ‘mooi’ zelf opgeruimd heeft.

Mijnlevenalsmama | Knuffelen

Veel snot, traanogen, hangerig, veel slapen, onrustig slapen, zo nu en dan ontroostbaar huilen en dus die koorts omschrijft het virus in een paar woorden. Vermoeiend en volhouden zijn de woorden die mijn status van de afgelopen week weergeven. Maar ach, we hebben het weer (zo goed als) achter de rug, de bacillen zijn op zijn retour en het immuunsysteem is weer gespekt. Tijd om mijn tips bij zieke kindjes te delen, lees mee!

Als je kindje ziek is, de tips!
 • Maak je agenda vrij

Waar ik begin van de week nog plannen had om te wandelen, koffie te gaan drinken, broodjes bij de bakker te halen en een berg was weg te werken, ontdekte ik maandag dat dat hem niet ging worden. Binnen zitten, bankhangen en niks in huis doen. Het is niet anders, een ziek kindje wil hangen, knuffelen, aandacht. De rest kan wachten.

 • Accepteer dat je niet van de bank komt

Zie bovenstaand punt. Ja de wasmachine is klaar en ja de was gaat stinken als je het niet snel ophangt. Je douche is vies en de bedden moeten verschoond, maar nu even niet (hoewel ik met deze hoeveelheid snot vooral Quinns bed dagelijks moest verschoond, snel-snel na het wakker worden). Nu zit/hang/lig je op de bank met je kindje. Soit.

 • Zorg voor gemakkelijk eten

Wij werken met een weekmenu en eten elke dag veel verse dingen, waardoor eten maken tijd kost. Helaas, niet toen Quinn ziek was en Olivia automatisch ook meer bij mij wilde hangen (want aandacht te kort en, zo bleek later, ook iets onder de leden). Op maandag, toen ik echt een ‘zware’ dag had door veel gehuil en gehang stuurde ik Joost uit zijn werk langs de snackbar, op dinsdag aten we een boterham en voor woensdag stond er nog soep in de vriezer gelukkig. Het virus hadden we toch al, extra vitamientjes of gezond eten kon daar op dat moment niets aan veranderen en met een ziek huilend kindje aan je benen is koken écht een stap te ver.

 • Schakel hulp in

Om de was op de vouwen, eten te halen, boodschappen mee te nemen, je non-stop-huilende baby even over te nemen of gewoon omdat je graag éven een douche wilt nemen om je van snot te ontdoen. Ik vond het heerlijk dat mijn schoonmoeder de kinderen even onder haar hoede nam dinsdag toen ik ging sporten.

 • Ga vroeg naar bed

Leerpuntje voor mezelf, maar echt: neem je rust waar kan. Zieke kindjes worden vaak wakker ’s nachts dus het slimste is om tegelijk met ze naar bed te gaan zodat je toch wat uren slaap kunt pakken en energie hebt voor een troostende nacht.

 • Onthoud dat het over gaat

Zoals elke moeilijke fase, zoals elk sprongetje, zoals elke driftbui en zoals alle slapeloze nachten. Het gaat over. Er komt een tijd dat ze weer beter zijn, goed slapen, zichzelf kunnen vermaken en niet de hele dag huilen. Echt waar!

 • Volg je gevoel

Zegt je gevoel dat je naar de huisarts moet, ook al duurt het pas een dag? Of juist niet, ook al is er al vijf dagen sprake van koorts? Volg het. Vertrouw op jezelf. Jij weet als geen ander in hoeverre je kindje zich wel of niet heel erg ziek voelt, of je hem of haar tussen de huiltjes door nog herkent of niet. Niemand kan/mag je vertellen wat je moet doen, jullie zijn de ouders. Jullie gevoel telt. Punt.

 • Deel wat kan met je partner

De meiden trekken allebei meer naar mij dan Joost als ze ziek zijn. En dat is prima. Maar toch laat ik Joost ook eruit gaan ’s nachts. Ik functioneer beter op weinig slaap, maar na tien keer heen- en weer lopen zonder resultaat is mijn geduld gewoon op. Als niets werkt, het huilen aanhoudt en mijn ogen dichtvallen deel ik. Want ook al gaat het voorbij (zie punt hierboven), een ziek kindje kost gewoon enorm veel energie. Is vermoeiend. En stelt je geduld op de proef, dus deel wat kan, want dat maakt het absoluut een beetje makkelijker.

Lees ook:  Snottebellen

4 Antwoorden

 1. love4pink

  fff ja zieke kindjes kosten enorm veel energie… Goede tips! Vooral die om vroeg naar bed te gaan en hulp in te schakelen. Hier al zo vaak gehad dat ik zelf ziek werd, wanneer de kindjes allemaal weer opgeknapt waren

  • Gwen

   Dat hadden wij dus afgelopen week 🙁 Meiden ieder een dag buikgriep, toen een normale dag en daarna wij tegelijk. Drama!

 2. Maai

  Oh pfff zitten hier ook weer in de snot. Ga helemaal met je mee, behalve binnen zitten. Ik probeer juist naar buiten te gaan met ze. Even frisse neus halen. Of even goed ramen en deuren open. Lucht verversen. Sterkte meis!

 3. janske

  Het klopt inderdaad dat je alles moet laten vallen en gewoon lekker moet knuffelen met je kindje…dat is vaak het beste medicijn…geef je over er aan over en inderdaad even een frisse neus halen is ook wel lekker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.