10x een dreumes hebben is geweldig

geplaatst in: Opvoeding | 6

Quinn is pas nét een dreumes, maar toen ik laatst naar huis fietste na het sporten bedacht ik me dat ik de dreumestijd echt onwijs leuk vond bij Olivia. Nog geen peutertaferelen, geen gefrustreerde baby meer die zijn eigen speeltjes niet kan pakken, heel veel interactie, een soort van duidelijker ritme en meer. Vandaag zet ik 10 redenen waarom een dreumes hebben geweldig is voor jullie op een rijtje. Lees je mee?

Mijnlevenalsmama | Dreumes geweldig

 1. Je kunt samen gesprekjes voeren. Ik vind het geweldig om met Quinn te praten. Om haar gebrabbel te ontcijferen. Haar te vragen waar Nala (onze poes) is en het dreumesmeisje vervolgens om zich heen te zien kijken en “Laaaalaaaaaa” te horen roepen. Hoe ze altijd reageert op onze hoi, doei of dag met een “Dada” en gezwaai of elke hap gepaard gaat met “Hammmmm” en ze onwijs trots kijkt en lacht als wij dit beantwoorden met een enthousiaste “Goed zooo!”. Of wat denk je van simpele vragen die ze, al dan niet gericht, met een ja of nee knik beantwoord. Ik houd van dreumes-gesprekken en ze worden alleen nog maar leuker des te ouder mijn dreumesmeisje wordt.
 2. Een dreumes is (bijna) altijd vrolijk. De meeste sprongetjes zijn voorbij, hoewel ze in het dreumesjaar als ze er zijn wel extra pittig zijn, en vrolijkheid voert de boventoon. Geklets, gegil van plezier, schuiven en gooien met speelgoed, rondrijden met autootjes, loopbewegingen maken met Little People en een grote glimlach op het gezicht. Mijn meisje ten voeten uit.
 3. Dreumesen vinden het leuk om klusjes te doen. “Lieffie, mag ik dat boekje van je?” “Waar is je beker. Kijk eens, zie je beker? Pak hem maar!” Een dreumes vindt het geweldig klusjes uit te voeren, helpen met de vaatwasser uit te ruimen, een theedoek te pakken als er geknoeid wordt (toegegeven, dat niveau heeft Quinn nog niet, maar ik wéét dat dat komend jaar gaat gebeuren). Geweldig!
 4. Zelf eten en drinken. Hoewel er hier in huis vanaf het begin af aan zelf gegeten wordt met Rapleymethode, is het extra leuk dat ik Quinn nu ook een bakje met wat fruit of koekjes kan geven en dat ze hier zelf, tijdens het spelen, wat uit pakt en het eet. Evenals haar rietjesbeker. Die staat altijd ergens in de woonkamer. Gevuld met water en voor het grijpen.
 5. Je hoeft geen hele luiertas meer mee te slepen. Een luier, wat luierdoekjes en een snotdoekje is voldoende. Heerlijk!
 6. Een dreumes kan zichzelf vermaken in bed als hij of zij net wakker is. Nou ja, meestal dan 🙂 Quinn heeft, net zoals Olivia had, een aantal knuffels in haar bed liggen en begint hier steeds meer tegen te brabbelen. Onwijs leuk om naar te luisteren vind ik en stiekem kun je zelf, al luisterend of nog even wegdoezelend, nog een halfuurtje in bed blijven liggen terwijl je dreumes zich vermaakt in zijn of haar eigen bedje.
 7. Dreumesen zijn enorm slim. Neem het uitvoeren van kleine opdrachten, het zoeken van de poes, maar ook het zelf naar de gang willen lopen of kruipen zodra je de woorden “We gaan.” in je mond neemt. Dreumesen begrijpen onwijs veel en dat is echt speciaal om mee te mogen maken. Ze blijven je verbazen!
 8. Het is nooit stil in huis. Zie punt 1 en 2.
 9. De motoriek van een dreumes is geweldig. Lopen met kromme knietjes, kruipen waarbij de heupen ‘zwieren’ en zwaaien van boven naar beneden. Zelfs na een verschrikkelijk slechte nacht weet Quinn zodra ik aan de ontbijttafel zit en ze met een soort ‘omzaai’ haar boterhammetje pakt een glimlach op mijn gezicht te toveren (als ze dat al niet bij het uit bed halen deed natuurlijk, die glimlach).
 10. Je dreumes wordt met de dag zelfstandiger. Kruipen, lopen achter en langs van alles, los lopen, zelf speelgoed uit de speelgoedkist kunnen pakken, vanuit de keuken naar de kinderstoel kruipen als je zegt dat we gaan eten en jij het bordje in je handen hebt, het zijn zo maar wat voorbeelden. Elke dag verbaast een dreumes je weer. Elke dag kunnen ze iets nieuws, doen ze iets meer zelf. Erg bijzonder en knap als je het mij vraagt.
Lees ook:  Knutselen met een dreumes

Herkenbaar? Of ben jij meer een baby-mama, kleuter-papa of dol op de volwassenere gesprekken met oudere kids?

6 Antwoorden

 1. love4pink

  Ja heel herkenbaar! Mijn tweeling is nu in deze leeftijd en ik vind het super leuk! Vooral dat gebabbel en inderdaad sta ik dagelijks versteld van hoe slim ze aan het worden zijn!

 2. Nicole

  Ons zoontje wordt bijna 1 dus ons staat dit nog te wachten 🙂 Sowieso vind ik het leuk dat het echte ‘baby’ eraf is en dat het echt een mensje aan het worden is.

 3. Jennifer

  Ik weet nog niet wat voor mama ik ben. Ik hoor wel eens dat sommige moeders de newborn-baby fase echt minder leuk vonden dan de latere baby fase, maar dat had ik echt totaal niet. Ik vond het allemaal zelfs zo leuk dat ik het bijna verdrietig vind dat mijn baby een dreumes wordt over 3 weken. Ik ben echt elke dag verschrikkelijk trots op m’n kleine jongetje en sta echt te juichen als hij iets nieuws kan en elke dag denk ik dat mijn liefde voor hem niet groter kan, maar elke dag hou ik toch weer een beetje meer van hem. En al die ontwikkelingen zijn ook mega fantastisch en misschien denk ik straks wel als hij 1 is geweest “dít dít is écht fantastisch!” en ben ik toch meer een dreumesmama dan een babymama. Maar dat gaan we ontdekken. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.