Tag: Mommy wars

geplaatst in: Opvoeding | 5

Betty en Esther bedachten een gewaagde tag, de Mommy Wars-tag. Hierin komen alle onderwerpen waar onder moeders regelmatig over ‘gevochten’ wordt aan de orde en zij vroegen mij deze in te vullen. Maar natuurlijk, leuk! Benieuwd hoe ik denk over borstvoeding of flesvoeding, wegwerp en wasbare luiers en of ik de prakjes voor de meiden altijd zelf gemaakt heb of juist niet? Lees dan snel verder!

 • Geef jij je kind borst- of flesvoeding?

Toen ik zwanger was van Olivia besloot ik al snel dat ik heel graag borstvoeding wilde geven. Niet ten koste van alles, maar ik wilde me er echt voor in zetten, ervoor gaan. Dit heb ik ook verteld tijdens de intake van het kraambureau en mede dankzij mijn fijne kraamhulp de eerste keer is de borstvoeding geslaagd. Olivia had vanaf dag 1 haptalent en mijn kraamhulp leerde me houdingen waardoor de tepelkloven beter te verbijten waren. De eerste maand was bij vlagen afzien, daarna werd het steeds gemakkelijker en inmiddels voed ik alweer ruim 3 jaar non-stop een kindje. Hoe bijzonder is dat?!

 • Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?

Hoewel Quinn nog steeds regelmatig een paar uur tussen ons in slaapt na een voeding en ze voorheen vaak hele nachten bij ons sliep (net als Olivia toen ze klein was), hebben we altijd de intentie de kindjes in hun eigen bed te laten slapen. En soms werkt samen slapen gewoon beter.

Mijnlevenalsmama | Moederschap

 • Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?

Ik wist tot Olivia een paar maanden oud was niet van het bestaan van wasbare luiers en hoe duur ik gewone luiers ook vind, ik zie het ‘gedoe’ van wasbare luiers gewoon niet zitten.

 • Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?

We hebben beiden hier in huis. Bewust. Een hele Toet-Toet baan en berg vol zingende autootjes zou ik niet zo snel aanschaffen (maar vraag het me nog eens mocht er hier ooit een hysterisch peuterjochie van 2,5 rond komen te rennen), maar een pratende laptop, zingend boekje, hysterische loopwagen en luid neuriënde theepot blijkt prima mee te leven. Evenals blokjes, houten treinbaan onderdelen, een gereedschapskistje en een houten xylofoontje. De meiden vinden het allemaal even leuk.

 • Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?

Ik heb nog nooit een potje gekocht, voornamelijk omdat we de meisjes via de Rapleymethode hebben leren eten. Olivia was trouwens een flesweigeraar en kreeg dus zelfgemaakte groentehapjes mee naar het kinderdagverblijf om toch wat vulling te hebben. Bloemkool koken, aardappeltje erbij, stukje kabeljauw in een pan kokend water, staafmixer erdoor, scheutje water en wat roomboter erbij en klaar. Supersimpel!

Lees ook:  Principes die ik overboord gooide

Mijnlevenalsmama | Zwaaien

 • Dragen of wagen?

Hoewel ik dol ben op mijn draagdoek en Quinn hier heel wat uren in rondgedragen heb, kies ik toch voor de wagen. Je zult mij geen wandeling naar het winkelcentrum zien maken met een peuter aan de hand, baby in de doek en een tas in mijn handen. Zo’n wandelwagen met meerijdplankje voor de soms dwarse peuter en een mandje voor de boodschappen is gewoon veel handiger! Neemt niet weg dat de draagdoek op sommige andere plaatsen, zoals in het ov of op de kinderboerderij, de voorkeur heeft.

 • Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?

Rond Olivia’s eerste verjaardag hebben we het potje in de woonkamer geintroduceerd. Ze zat er vaak op. Spelenderwijs. De zomer waarin ik zwanger was van Quinn en Olivia dus bijna 2 werd hebben we haar regelmatig zonder luier laten lopen, maar de plasjes op de pot bleven uit. Sterker nog: ze kreeg wat angst om te plassen. Prima, het komt vanzelf. Uiteindelijk gebeurde dat ook toen dochterlief ruim 2,5 was. Binnen een week was ze, met wat aanmoediging in de vorm van een stickerkaart en ons enthousiasme en doorzettingsvermogen, zindelijk. Ik hoop dat het bij Quinn net zo soepel gaat strakjes.

 • Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?

Helaas, eerlijke kleding is duurder en omdat ik de meisjes graag leuk kleed en wil kunnen afwisselen ‘shop ik me drie slagen in de rondte’. Met aanhalingstekens, want ik ben helemaal geen extreem grote shopper én nog nooit in de Primark geweest.

 • Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?

Grappig, ik heb een blogje over kindleidend of kindvolgend in mijn concepten staan. Joost en ik voeden de meisjes namelijk best wel kindvolgend op vind ik. We zijn streng als dat nodig is, maar er is genoeg ruimte voor lol, zelf laten ontdekken én onderhandeling.

 • Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?

Ik schreef er al over in dit blogje over onze slechte nachten. Wij zijn geen types om onze kinderen te laten huilen. Behalve gejengel, huilen om niks (waar zowel dreumessen als peuters bij vlagen goed in zijn) en als niets anders lijkt te werken. Overigens is het zelfs in dat laatste geval maximaal tien minuten, puur omdat ik er niet tegen kan.

Lees ook:  Kolven en de fles

Dat was hem, een hele lijst met gevoelige opvoedkundige keuzes, waar iedereen een mening over heeft. En weet je, iedereen doet het goed. Iedereen maakt de juiste keuze voor zijn of haar kindje, mommy wars zijn dus nergens voor nodig! Zin om de tag over te nemen Janske en Meike?

5 Responses

 1. Meike

  Leuke tag! Ik ga ‘m ook invullen. Bedankt voor het taggen. Ik lees wel wat overeenkomsten als het gaat om de opvoeding, slapen en huilen.

 2. janske

  Leuke tag! Ik ga hem zeker overnemen! Leuk om je antwoorden te lezen. Inderdaad hebben we allemaal onze eigen opvoedingsmethodes en doen we lekker wat voor onze kindjes het beste werkt. Zo hoort het ook 🙂

 3. Nicole

  Zag hem bij Janske en moest dus gewoon even jouw ingevulde tag lezen.
  Weet namelijk dat je met sommige dingen wellicht anders denkt, maar dat is juist leuk om te lezen.
  Ik kom zelf overigens bij de Primark, maar niet zoveel eigenlijk. En laatst kwam ik er en kocht ik prinsessen zakdoekjes en tandenborstels voor mn kleine meid haha.. Meer niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.