Borstvoeding en alcohol

geplaatst in: Gezondheid, Opvoeding | 2

Drinken tijdens de zwangerschap is een grote no-go, dat weet iedereen. Maar borstvoeding en alcohol, kan dat eigenlijk samen? En zo ja, hoe dan? Ik vertel je mijn ervaring en aanpak en deel de spelregels voor veilig voeden en drinken, lees je mee?

Borstvoeding en alcohol

Inmiddels geef ik alweer 40 (!) maanden borstvoeding. Het begon in oktober 2012 met Olivia, de meiden dronken een tijdje samen na de geboorte van Quinn en op een gegeven moment heeft Quinn het stokje de tepel volledig van Olivia overgenomen. Borstvoeding geven is geweldig en bovenal lekker makkelijk, maar bijna 3,5 jaar niet drinken? Nee dat is niet aan mij besteed. Ik ben veel te dol op rode wijn. En rosé. Witte wijn. Een biertje op zijn tijd. Afijn, ik geef borstvoeding en drink alcohol en ja, dat kan.

Alcohol wordt bij inname (direct) in je bloed opgenomen en stroomt op die manier ook ‘door’ je melk. Maar het mooie is: je lichaam breekt alcohol af, ook hetgeen dat door de melk stroomt. De snelheid waarmee het afgebroken word is afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die je tot je neemt en je eigen lichaamsgewicht, maar in principe kun je 2 uur na het drinken van een glaasje alcohol weer borstvoeding geven.

Mijnlevenalsmama | Borstvoedingsweek

Mijnlevenalsmama | Anderhalf jaar borstvoeding
In het begin van mijn borstvoedingsavontuur, Olivia 7 weken oud.

Sinds ik moeder ben, ben ik een ster in snel drinken. Snel, niet veel (duh!). Ik liet Joost toentertijd terwijl ik nog aan het voeden was een glaasje wijn inschenken, sloeg het binnen tien minuten achterover zodra Olivia de borst los liet en kon op die manier 3/3,5 uur later weer live voeden. Afkolven omdat ik wilde drinken heb ik nooit gedaan, minder drinken vond ik prima. Inmiddels ga ik er gemakkelijker mee om. Nog steeds veilig, maar minder op de klok. Tussen 2 kleine of 1 groot glas rode wijn en de volgende voeding zorg ik altijd voor ruim 2 uur ‘pauze’.

Lees ook:  Slaaptekort
Spelregels voor voeden en drinken

Borstvoeding en alcohol drinken kan gelukkig goed samen, mits je het op een verantwoorde manier doet en rekening houdt met de tijd die je lichaam nodig heeft om de alcohol af te breken. Als je deze spelregels volgt zit je goed en kan jij van je wijntje en je kindje van jouw melk genieten. Proost!

 • Zorg voor 2 uur pauze (per drankje) tussen je leeg gedronken glas alcohol en de volgende voeding.
 • Een glas alcohol houdt in: wijn uit een wijnglas, bier uit een bierglas, jenever uit een … en zo verder. Een bierglas bomvol wijn telt dus niet als één wijntje 😉
 • Onthoudt dat een glas water drinken na je wijntje niet ontnuchterend werkt als het gaat om borstvoeding, alleen tijd laat je lichaam de melk weer op schonen.
 • Zorg ervoor dat je, als je kindje nog elke 2 of 3 uur voor een voeding komt, je glaasje wijn heel goed plant en/of een flesje hebt afgekolfd, zodat je je kindje toch van melk kunt voorzien als jouw lichaam nog niet schoon is.
 • Zet iemand anders ‘in’ om te troosten als je kindje huilend wakker wordt. Hier wilden beide meiden als ze ’s avonds in bed lagen en wakker schrokken bij het zien van mij alleen maar de borst. Wisten zij veel dat die ‘bomvol’ wijn zaten. Als ik gedronken had ging Joost dus steevast de meisjes troosten, om scenes in de babykamer omdat ik de borst weigerde te voorkomen.
 • Bedenk je dat het percentage van de alcohol dat daadwerkelijk in je moedermelk komt maar iets meer dan 10% is en de piek qua alcohol in je melk een uur na het drinken hiervan is. Eén keertje (al dan niet per ongeluk) te vroeg voeden na een glaasje wijn kan niet direct kwaad bij je kindje. Stelselmatig drinken en voeden natuurlijk wel 🙂
Lees ook:  DZP: 10x suikervrij

2 Antwoorden

 1. Vivienne

  Goede timing voor mij dit artikel! Ik ga m opslaan! Over een paar weekjes is het zover. Denk dat ik eerste weken met mijn newborn nog niet echt behoefte heb aan drinken, maar, als het voorjaar straks aanbreekt… Ben zo benieuwd hoe dat eerste glaasje weer smaakt…. Denk dat 1 ook meteen genoeg is hihi.

 2. Daniëlle

  Ja hoor, ook ik drink weleens alcohol terwijl ik borstvoeding geef. Maar het gaat wel om hele kleine hoeveelheden; ik drink alleen rond de feestdagen (Kerst en Oud&Nieuw) en daarbij kan ik er heel slecht tegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.