Invloed moeder op dochter(s)

geplaatst in: Opvoeding | 2

Alweer een tijdje geleden werd ik geïnterviewd voor Proudmom. Dat interview, dat je hier kunt lezen, is de aanleiding voor dit artikel. Want hoewel wat ik daarin zei over de voorbeeldfunctie zijn voor mijn meiden, het rolmodel, me al langer bezig houd, heb ik er nog nooit over geschreven. Wat voor invloed heb ik als moeder zijnde op mijn dochters? Hoe ga ik daarmee om? Wat wil ik hen meegeven?

Lekker in mijn vel

Over het algemeen zit ik redelijk goed in mijn vel. Voor ik zwanger werd van Olivia was ik tevreden, na de zwangerschap zat ik na iets meer dan een halfjaar weer op datzelfde gewicht en mijn blubberbuikje (dat is ‘gewoon’ mijn lichaamsvorm, ik heb hier al rondingen sinds ik 17/18 ben) was gek genoeg zelfs strakker dan voor de zwangerschap. Zonder moeite. Het kostte me toen ik zwanger was van Quinn iets meer moeite me goed te voelen in mijn lichaam dan de eerste keer. Simpelweg omdat ik duidelijk zag dat ik overal ronder werd. Maar, ook dat is met hard werken weer goed gekomen.

De enige periode de afgelopen tien jaar waarin ik mij écht niet goed heb gevoeld bij een blik in de spiegel waren de eerste vijf maanden nadat Quinn geboren was. Logisch ook. Plus 20 kilo, een enorme buik, slappere borsten en meer putten in mijn benen dan ooit. Allen met dank aan de zwangerschap(shormonen). Die slappe borsten heb ik nog helaas. En dat gaat niet meer goed komen ook, die tweede zwangerschap hakte er nogal in. Maar goed, het is niet anders. Lang leve de padded bh’s 🙂

Lees ook:  Principes die ik overboord gooide
Ideaalbeeld

Waar wij vroeger alleen beïnvloed werden door de Spice Girls, een paar videoclips op TMF en (half)naakte ‘burgermeiden’ in Hitkrant en Break-Out heeft de huidige generatie het een stuk zwaarder. Ik houd mijn hart vast voor tegen de tijd dat mijn meisjes groot zijn. Fitgirls, borsten ala Kim Kardashian, evenals de heupen, billen en de lippen van haar zusje.

Als tiener wilde ik een buik zoals Britney Spears, haren zoals Pamela Anderson (ja echt, ik keek vooral naar haar mooie blonde beachlook haren!) en kunnen dansen als Ginger Spice. Ofzoiets. Hoewel ik altijd beter wist en over het algemeen altijd al tevreden met mezelf ben, wéét ik hoe het is om beïnvloed te worden door anderen. Door je omgeving. Media. Ergens weet ik dat het niet te voorkomen is en dat ook mijn kleine meisjes zich over een aantal jaar gaan spiegelen aan het ideaalbeeld, maar ik hoop met heel mijn hart dat ik hen als moeder zijnde ook het een en ander mee kan geven. Ze kan leren dat ze goed zijn zoals ze zijn.

Zelfvertrouwen: je bent goed zoals je bent

Afvallen, aankomen, zeuren over je spiegelbeeld, een salade nemen in plaats van een broodje kroket, geen patatjes bij de lunch als je op het terras zit. Ik ken het allemaal. Niet perse van mijn moeder vroeger, ook van mezelf. Ik ben een goede eter. Goede snoeper ook. Maar ik houd ook van evenwicht. Als ik ’s ochtends uitgebreid ontbijt met broodjes en croissantjes zoals tijdens Kerst, dan zul je mij ’s middags niet weer een bord vol zien eten. Die wijsheid is gekomen met de jaren. Net als het opscheppen van meer groenten dan aardappels op mijn bord ’s avonds.

Lees ook:  Lieve Olivia #3

Mijnlevenalsmama | Mijn dochters

Wat ik mijn kinderen mee wil geven is zelfvertrouwen. Ze zijn goed zoals ze zijn. Het hoeft niet beter. Ik wil ze meegeven wat gezond eten en beweging met je kan doen, hoe je met sporten en evenwicht in je voeding zonder dieet op je lijn kunt letten, dat een broekmaat groter niet per definitie slecht is, maar soms juist gewoon mooier staat, dat als je je rot voelt een kappersbeurt of mooie make-up al een opsteker is, dat als een man of je vriendinnen zeuren dat je af moet vallen je misschien wel beter af bent zonder hen. Dat ze goed zijn zoals ze zijn en dat als ze zich goed (leren) voelen, ze dat ook direct uit stralen. Dat schoonheid niet in een kleding- of cupmaat zit en dat Kylie Jenner-lippen en Marijke Helwegen-wangen hebben niet realistisch en vooral ‘gewoon’ erg duur en onzinnig is. Lieve Olivia en Quinn, jullie zijn goed zoals jullie zijn! Ik houd van jullie!

2 Responses

  1. Susan

    Ja het is echt wel veranderd gedurende de jaren. Ik weet nog een videoclip van christina aguilera waar ze in ondergoed en leren broek door het beeld huppelde…. Moet je nu kijken hoe alles te zien is en welk ideaalbeeld er getoond wordt. Ik hoop dat er nog een flinke ommezwaai komt naar iets normalere standaarden en minder photoshop.
    Ik hoop ook dat ik mijn dochter kan meegeven dat ze goed is zoals ze is en dat uiterlijk niet alles is. Ik wil haar daarom ook vooral complimenteren voor ‘gedrag’ ipv ‘mooi zijn’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.