Complimenten wegwuiven. Doe het niet!

geplaatst in: Persoonlijk | 0

“Jeetje wat zit je haar leuk!” “Ja? Oh niks bijzonders aan gedaan hoor!” of “Je ziet er goed uit zeg, zo slank!” “Nou dat ligt gewoon aan de broek, hoog model dus dat kleed af.” Herkenbaar? Complimentjes wegwuiven, waarom doen we dat eigenlijk? Hoe moeilijk is het om gewoon simpel “Dankje!” te zeggen? Moeilijk! Maar ik vind dat we er gewoon mee moeten stoppen, dat wegwuiven van complimenten. En weet je, dankjewel zeggen is niet eens heel moeilijk heb ik ontdekt, echt niet!

Zelfvertrouwen en arrogantie

Complimentjes ontvangen geeft zelfvertrouwen. Ieder vindt het leuk om te horen dat hij of zij er leuk uit ziet, dat je zichtbaar slanker bent geworden of je haar leuk zit. Dat je je werk goed hebt gedaan of lekker hebt gekookt. Zie je het verschil? In het geval van de eerste drie complimenten ben je waarschijnlijk het snelst geneigd de boel weg te wuiven. Bedanken voor een complimentje over je werk of kookkunst is gemakkelijker dan op iets over je uiterlijk. Want, dankjewel zeggen en het complimentje accepteren, maakt dat je niet arrogant? Nee zeg, kop op!

Jezelf complimenteren is ook zoiets. Waarom zou je? Maar eigenlijk is het, waarom zou je niet? Ik zeg sinds een tijdje best vaak in stilte tegen mezelf dat ik blij ben met mijn spiegelbeeld of vertel Joost voor hij aan tafel gaat zitten dat ik lekker gekookt heb. Wat toch ook een indirect compliment aan mezelf is. Arrogant? Nee vind ik niet. Krijg ik er zelfvertrouwen van? Niet perse, maar slechter word ik er ook niet van en het gezegde ‘je moet eerst van jezelf houden voor je van anderen kunt houden’ herken ik maar al te goed. Als ik niet lekker in mijn vel zit, heeft dat zijn uitwerking op zowel de meiden als op Joost en complimentjes, zowel van mezelf als van anderen, dragen bij aan lekker in mijn vel zitten. En dat is geen arrogantie.

Lees ook:  De borstvoedingsmama

Mijnlevenalsmama | Complimenten

Digitaal vs. in real life

En dan is er nog het verschil tussen een digitaal compliment en eentje face-to-face. Wedden dat je digitaal wel gemakkelijk “Dankjewel!” typt en face-to-face toch sneller een wegwuif argument erin gooit? Ik wel namelijk.

Het is misschien vooral vrouweigen om complimenten weg te wuiven. Om dingen af te doen als een goede kapper, mooi model broek of betere lichtinval dan te accepteren dat iemand vindt dat je haar tof zit, je bent afgevallen en je gezicht straalt. Behalve online. Dan is het namelijk best makkelijk. Elke foto wordt uitgebreid gepimpt met het juiste filter en als complimentjes binnenstromen bedank je je volgers. Zo werkt dat gewoon. Maar laat je de complimentjes écht binnenstromen? In je lijf. Ik (inmiddels) wel. Ik kan mezelf dan in de spiegel bekijken en constateren dat ze gelijk hebben, dat mijn haar inderdaad leuk zit en mijn benen slank zijn. Om maar een voorbeeld te noemen. En toch he, toch, het voelt minder arrogant digitaal.

Mooi zoals je bent

Dus, complimentjes wegwuiven, doe het niet! Accepteer ze. Bedank degene die ze je geeft. Voel je niet verplicht een complimentje terug te kaatsen (zoiets komt nogal ongemeend over is mijn ervaring), maar laat je zelfvertrouwen er even mee groeien. Glimlach, laat het bezinken. Je bent niet arrogant, je bent gewoon mooi. Zoals je bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.