Een nieuwbouwhuis kopen, hoe gaat dat?

geplaatst in: Huishouden | 1

Eind februari wonen wij hier alweer 4 jaar. Het huis is echter al ruim 5 jaar van ons. Of nou ja, de grond in ieder geval. Het huis is daarna pas gebouwd. In 267 werkbare dagen meen ik. Want tja, een nieuwbouwhuis kopen gaat nu eenmaal een beetje anders. Je kunt het vooral niet zien, niet ervaren, niet ‘voelen. Het is een gok. Een geweldige gok in ons geval!

Direct hypotheekkosten

Ons huis vooraf niet kunnen zien en kopen uit een brochure vonden wij geen probleem. Joost en ik hebben altijd voorkeur voor nieuwbouw gehad, dus dat was part of the deal – kopen uit een brochure. Het enige nadeel van een nieuwbouwhuis kopen zijn de kosten alvorens het huis er is. Althans, dat vonden wij.

Wij kochten ons huis half september ’10 en hadden vanaf eind november ’10 al hypotheekkosten. De bouw startte half januari ’11 en het huis werd opgeleverd in februari ’12. Al die tijd hadden wij al hypotheekkosten voor een huis dat er nog niet was. Vrij stom vond ik. Hoe dat zit? Je koopt eerst de grond waarop het huis gebouwd wordt, dat was in ons geval bijna de helft van de totaalprijs. Vervolgens betaal je de aannemer voor de fundering, de eerste verdieping, het leidingwerk de tweede verdieping, het meerwerk en het hoogste punt. Of nou ja, zoiets dan. Je kunt ervoor kiezen om deze financiering gedurende de bouw mee te nemen in je hypotheek. Wij vonden dit zonde van de lening, dus hebben ervoor gekozen ons spaargeld hiervoor te gebruiken. Onze gewone vaste lasten van de huidige woning etc. liepen namelijk ook gewoon door in die bouwperiode.

Lees ook:  Ons weekmenu
Mijnlevenalsmama | Bouw huis
Eind september
Stap voor stap alles volgen

Het leuke was echter dat wij de bouw stap voor stap hebben gevolgd. Bijna wekelijks fietsen manlief en ik naar de bouwplaats. Een halfuurtje fietsen van ons toenmalige flatje. De bouwplaats was afgezet, maar we konden door het hek zo in onze ’tuin’ en ‘woonkamer’ gluren en de boel op de voet volgen.

Ik heb een fotoboekje gemaakt van de bouw van ons huis. Leuk om te zien, ook voor onze buren die het huis pas kochten toen de muren al stonden en de overburen die de tweede bewoners van hun huis zijn en de bouw dus nooit hebben meegemaakt. En voor jullie, om eens in vogelvlucht te zien hoe dat gaat. Een nieuwbouwhuis kopen en bouwen.

Mijnlevenalsmama | Bouw huis
Begin maart
Mijnlevenalsmama | Bouw huis
Begin april
Mijnlevenalsmama | Bouw huis
Eind mei
Mijnlevenalsmama | Bouw huis
Begin juli
Inrichten op je pc

De enige houvast qua bedenken van de inrichting was de plattegrond die we van de aannemer gehad hadden. Op basis van deze plattegrond hebben we hier en daar een stopcontact verplaatst of toegevoegd (stopcontacten boven je aanrecht zijn reuze handig, evenals twee stopcontacten voor beide nachtlampjes in de ouderslaapkamer in plaats van één stopcontact). Wat voor ons vast stond was dat we een nieuwe inboedel zouden kopen. Ons smaak was iets minder studentikoos geworden en we waren inmiddels al even gestopt met roken en wilden de oude bank dus niet meenemen. Maar ja, hoe richt je een huis in dat je nog nooit hebt gezien?

Met Floorplanner natuurlijk! Een gratis (?) programma dat ik gedownload had. We schoven met de bank en eettafel, richten de zolder in met een fitnessapparaat en kwamen erachter dat twee Pax-kasten van Ikea nét niet over hele breedte van de slaapkamer zouden passen. Het mooie is dat de hele inrichting zoals we die op de pc bedacht hadden exact zo stond/staat. Het past perfect!

Lees ook:  Bijna thuismoeder

Grappig om te vertellen is trouwens dat we op basis van de tekeningen van de aannemer en die maten bijna gordijnen die 15cm te lang waren besteld hadden. De hoogte van de bovenvloer waren we namelijk vergeten ‘eraf’ te trekken. Maar goed dat je bij nieuwbouwprojecten af en toe zogenoemde kijkdagen hebt en we toen sommige maten nog even live opgenomen hadden 🙂

Mijnlevenalsmama | Bouw huis
Eind januari, een maand voor de oplevering (en tja, het toilet moest even ‘getest’ worden natuurlijk).

  1. Manon

    Interessant om te lezen, dat weet je eigenlijk toch niet echt als je het nooit eerder hebt ervaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.