Principes die ik overboord gooide

geplaatst in: Opvoeding | 4

Er zijn een aantal principes die ik overboord gooide de afgelopen tijd. Ik ben makkelijker geworden als moeder van twee, knijp vaker een oogje dicht. Dat realiseerde ik me toen ik van de week groenten voor het avondeten stond te snijden en de meisjes hoorde gillen en kirren van plezier terwijl de een zich achter de gordijnen had verstopt en de ander hieraan trok. Ooit riep ik heel hard dat spelen met de gordijnen uit den boze was. Sterker nog: tot Quinn er was (en een speelleeftijd had) mocht Olivia echt niet met de gordijnen spelen. Of nou ja, heel soms. En er is meer …

 • Het ene speelgoed moet opgeruimd worden voor er iets anders gepakt mag worden.

Tja, waar Olivia over het algemeen (…) goed met één ding kon spelen betekent het met twee kindjes altijd dat de één met het één speelt en de ander met iets anders. Om vervolgens allebei iets nieuws erbij te pakken, waarna je ontdekt dat de vloer vol ligt met puzzelstukjes, keukenspulletjes, autootjes en heel veel meer.

 • Er wordt niet in/met de gordijnen gespeeld.

Zie introductie. Geen verdere toelichting nodig. Behalve dan: het is zooo lief om ze zo bezig te zien samen en nou ja, die gordijnen hangen er inmiddels alweer 3,5 jaar dus een paar vlekjes meer of minder maken amper verschil.

Mijnlevenalsmama | Gordijnen spelen

 • En ook niet met sleutels/tijdschriften/kabeltjes/afstandsbedieningen en andere ouder-dingen.

Dit principe heb ik ver voor mijn tweede kindje geboren werd overboord gegooid. Niets fijners dan een tevreden dreumes die een sleutelbos op je krasvaste vloer slaat of stilletjes speelt met de knopjes van de afstandsbediening. Ene oogje toeknijpen soms is zo erg nog niet 😉

 • Woonaccessoires op kindhoogte blijven staan, nee is gewoon nee.

Quinn is een stuk volhardender dan haar zus zullen we maar zeggen.

 • Ik zal altijd met de volle 100% aandacht naar mijn kinderen luisteren.

Behalve als ik even rustig op het toilet zit en Olivia iets vraagt (dat ik dus maar met een half oor hoor) of als we het al een halfuur over hetzelfde onderwerp hebben en mijn gedachten afdwalen. Of ik iets heel ‘belangrijks’ op mijn telefoon aan het lezen ben en ik het rollenspel van het terrasjes en zes fruithapjes eten maar half beleef. Dit laatste komt trouwens niet zo vaak voor, mijn telefoon leg ik overdag vaak bewust op het aanrecht. Uit het zicht.

 • We gaan elke dag een frisse neus halen.

Goed voornemen, maar niet haalbaar. Al niet toen Quinn nog niet geboren was. Ik houd niet van regen, Olivia evenmin. En wind? Elke dag ‘verplicht’ moeten wandelen of fietsen, de speeltuin in als de schommels nat zijn? De helft van de week lukt het, de andere helft zijn de meiden net zulke huismussen als ik. Ook prima!

 • Televisie kijken is niet nodig.

Nodig niet, maar handig toch absoluut wel 🙂

 • De kindjes omkopen met eten omdat dat op dat moment het beste uit komt gaat nooit gebeuren.

Een blokje kaas beloven voor je de supermarkt in gaat, croissantjes halen bij de bakker als het onderweg kouder blijkt dan gedacht, rozijntjes aankondigen als beloning voor het opruimen, dat soort dingen. Reuze handig!

 • De eerste jaren wordt er niet gesnoept en vooral veel biologisch gegeten.

Dit principe hebben we heel lang kunnen handhaven, maar ergens in Olivia’s tweede jaar zijn we gemakkelijker geworden. Snoep kopen we nog steeds niet, maar Quinn at haar eerste patatje toen ze een maand of tien was en af en toe een chipje eten is prima.

 • Weglopen en zeggen: “Oké mama gaat weg, doei!” zou ik nooit doen.
Lees ook:  Lekker spelen

Maar goed, als je soms écht niet weet hoe je je peuter mee moet krijgen probeer je dit toch en wat blijkt: het werkt! Nou ja, soms dan.

4 Responses

 1. Meike

  Van A tot Z herkenbaar. Onze witte gordijnpanelen zitten inmiddels vol kleine pastavingers, met m’n jas aan dag zeggen gebeurt ook een paar keer per week (erg effectief) en plastic bekers, pannendeksels, keukenkrukje en ander keukengerei zijn inmiddels al onderdeel van de verzameling speelgoed.

 2. Jessica

  Hahaha, wat leuk om te lezen! Ik heb voor mezelf ook van dit soort dingen opgeschreven om later als ik mama ben terug te kijken naar wat ik nou echt waar maak en wat ik overboord heb gegooid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.