Wanneer mee helpen in huishouden?

geplaatst in: Huishouden | 2

Olivia en Quinn helpen allebei mee in het huishouden. Gewoon met kleine dingetjes die ze leuk vinden of wij vanzelfsprekend vinden en hen nu al aan leren. Denk hierbij aan schoenen in de schoenenbak, jas aan de kapstok en aan het eind van de dag vieze kleding in de wasmand. Maar wanneer is het eigenlijk ‘normaal’ om kinderen mee te laten helpen in het huishouden? En waarmee dan?

Kleine dingen, houd het leuk!

Helpen in het huishouden, ik heb er gemengde gevoelens over. Ik vind het fijn om niet alles alleen te hoeven doen, om samen op te ruimen als we klaar zijn met iets, Olivia haar eigen bordje op het aanrecht te laten zetten en zelf haar brood te laten smeren, maar ik vind ook dat het uiteindelijk de ouders zijn die het huishouden runnen. Dat kinderen kind moeten kunnen zijn. Wij focussen ons dus vooral op kleine dingen en leren de meisjes dingen aan die wij normaal vinden. Zoals gezegd: vieze was hoort in de wasmand, een jas aan de kapstok en lege glazen op het aanrecht. Als je zulke dingen niet continu zelf hoeft te doen scheelt het al een heleboel namelijk.

Helpen in het huishouden leert je kinderen zelfstandig te worden denk ik. Ze leren verantwoordelijkheid te dragen en dat vind ik een mooi iets. Het is daarnaast bijzonder dat zoiets kleins een grote glimlach op het gezicht van je dreumes kan toveren, dat Olivia een high-five krijgt als ze iets opgeruimd heeft en hier oprecht blij om is. Maar, houd het leuk!

Lees ook:  Easy like Sunday morning
Mijn tips voor meehelpen in het huishouden
 • Zoek naar de interesses van je kind. De meiden zijn dol op het uitruimen van de vaatwasser, dus zodra ik dat wil gaan doen roep ik ze bij me. Het scheelt écht, omdat ze razendsnel alles pakken en aangeven (Olivia zet sommige dingen zelfs al in de kast). Datzelfde geldt voor de was opvouwen. Door het samen te doen wordt het leuk, in plaats van een verplicht moetje. Poetsdoekjes na het eten vallen ook in de smaak, evenals het bed afhalen, pannen afwassen (Olivia) en de plantjes water geven. Dingen zoals de douche uitschrobben, toilet poetsen en was ophangen houd ik voor mezelf. De meisjes hebben er geen interesse in, dus waarom zou ik ze daarmee opzadelen? Ze doen al genoeg 🙂
 • Benader het speels, niet als verplicht nummer. Zie bovenstaand, zolang er interesse is, is het gemakkelijk je kindje mee te laten helpen in huis. Hoe ik over een tijdje die speelsheid erin moet houden als ze op alles ‘Nee!’ gaan zeggen, ga ik nog even over nadenken.
 • Beloon! Niet met snoep of een extra boterham, maar gewoon door een high-five te geven, enthousiast te klappen of ‘Dankjewel!’ te roepen. Beiden lachen breeduit zodra wij ze met zoiets belonen.
 • Vraag niet te veel in één keer. Tijdens het avondritueel zelf de kleren uitdoen (Olivia althans) en in de wasmand doen en een washandje pakken is voldoende. Ondertussen ruim in de kamer op en pak de pyjama’s. Vele handen maken licht werk!
 • Veer mee als je kind zijn of haar taak een keer weigert. Daar is die speelse benadering weer. “Hé, als jij nou eens een washandje pakt, dan ruim ik de boel op. Hup, klim op je bed dan kan je gewassen worden.” leidt niet tot een strijd. “Hup, washand, water, op je bed!” meestal wel. En natuurlijk, ik heb alleen nog maar dreumes en peuter-ervaring als het op huishoudelijke taakjes aan komt, maar dit werkt voor ons goed.
Lees ook:  Principes die ik overboord gooide

Mijnlevenalsmama | Helpen huishouden

Het huishouden vind ik een oudertaak, hulp van de kinderen moet vooral ‘leuk’ zijn voor ze. En handig voor ons. Ik weet nog dat ik als tiener elke maandagavond moest koken en dan op zaterdag al nadacht over wat ik wilde maken. Superleuk om mijn eigen taak te hebben die dag. Het afruimen van de tafel was dan weer minder, maar zoiets kleins als ons allemaal een glas water geven voor we aan tafel gingen vond ik prima. Mijn ouders speelden hierop in en gaven ons ieder een eigen (kleinere) taak met als gevolg dat de tafel toch door de kids gedekt werd, maar dit geen heisa opleverde. Zo willen wij het ook (blijven) doen. Samen!

2 Antwoorden

 1. Jessica

  Leuk te zien dat ze mee helpen, ik weet nog dat ik het vroeger ook heel leuk vond om mee te helpen…. daarom waarschijnlijk nu niet meer hahahaha…

  Ik deed altijd de afwas vroeger, zo leuk, nu moet ik er niet meer aan denken.

  • Gwen

   Haha, ja zolang ze nog meehelpen met plezier geniet ik er maar van. Het is voorbij voor je het weet hihi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.