Biologisch eetgemak met BeterBio

geplaatst in: Huishouden, Samenwerkingen | 1

Nog niet zolang geleden konden jullie lezen over mijn ervaring met de Mathijs Maaltijdbox. Naar aanleiding van deze review mocht ik de Veggiebox én Dubbelpakket bomvol groenten en fruit van BeterBio uitproberen. Hoe tof is dat?! Ik kende BeterBio al, omdat ik een jaar of drie geleden een groenten- en fruitmand won via de blog van Kelly en vervolgens zelf een abonnement afsloot. Minder gaan werken en een tweede kindje erbij zorgde voor een verandering in ons budget, dus wekelijks alles biologisch eten werd simpelweg te duur. Ik ben dan ook onwijs blij dat ik mijn gezin op deze manier weer (meer) biologisch eten voor kon schotelen. Benieuwd wat ik met de ingrediënten gedaan heb en wat wij ervan vonden? Lees dan snel verder!

Mijnlevenalsmama | BeterBio

Ik ontving dus twee pakketten, de ene week de één, de andere week de ander, en trapte af met de Veggiebox. Deze box kost € 35,- en bevat nagenoeg alle ingrediënten voor 3 maaltijden voor 2 personen. BeterBio hanteert een unieke insteek die mij direct aansprak: de recepten zijn suggesties. Je ontvangt de hoofdingrediënten voor 3 maaltijden, maar omdat de producten op elkaar afgestemd zijn kun je er ook zelf iets mee bedenken of één van de maaltijden ‘opofferen’ en deze producten bij een ander recept gebruiken. Dat laatste is wat ik gedaan heb, daar wij met meer dan 2 personen zijn hier in huis 😉

De inhoud van de box is aanzienlijk minder qua hoeveelheid dat die andere maaltijdbox die ik laatst probeerde. Logisch ook want 1. het gaat om biologische producten en die zijn nu eenmaal duurder (dus heb je minder ‘waar’ voor je geld) en 2. BeterBio werkt zonder onnodige toevoegingen, dus je hebt geen sausjes nodig maar brengt de boel op smaak met kruiden, mosterd, azijn en dat soort dingen. Dingen die wij standaard in huis hebben en ook regelmatig gebruiken.

Mijnlevenalsmama | Paksoi

De recepten waren verrassend: gegratineerde pastinaak met een salade van rucola, gegratineerde spinazie met krieltjes en gebakken panir en een maaltijdsalade van broccoli met linzen en geitenkaas. Combinaties die ik zelf niet snel zou maken (pastinaak eet ik alleen als frietjes, hoe smaakt gegratineerde spinazie en wat is in vredesnaam panir?), leuk dat nieuwe! Wel viel mij direct op dat ik wat eiwitten mistte, maar dat was snel opgelost door bijvoorbeeld bij de pastinaak en salade vegetarisch gehakt te serveren.

Hierboven zie je de pastinaak en wauw, echt wauw – wat ontzettend lekker! De pastinaak schillen, in blokjes snijden en aanbakken met wat rozemarijn erover was zo gepiept, slagroom opkloppen, een paar lepels mengen met wat rijstmelk en een lepel mosterd ook. Het raspen van het blok parmezaanse kaas liet ik aan mijn keukenmachine over en de beschuiten verkruimelde ik met een stamper, daar ik die toch nodig had voor de aardappelpuree die ik er last-minute bij besloot te maken (de meisjes zijn dol op aardappels namelijk). Pastinaak uit de oven op deze manier (dus aangebakken met rozemarijn en vervolgens overgoten met het room/melk/mosterd mengel, geraspte kaas en beschuitkruim) gaan wij absoluut vaker eten en de dressing voor de rucola (mosterd, kruidenazijn, olijfolie en honing) heb ik later in de week zelfs nog een keer gemaakt bij een lunchsalade. Heerlijk!

Lees ook:  Bibabad: voor- en nadelen

Het originele plan was om de broccoli tegelijk met de spinazie op tafel te zetten en de linzen en geitenkaas voor mijn lunch te gebruiken, maar omdat Joost ziek werd liep het anders. Ik weet dat de meisjes spinazie niet zo lekker vinden, dus at de hele zak in mijn eentje. Een deel in een groene smoothie, een deel in de wok met champignons, doperwtjes en pesto erbij. Dit terwijl de meisjes genoten van de broccoli en we alle drie gebakken krieltjes aten. Het was zo lekker dat ik een foto ben vergeten te maken en écht deze wilde spinazie had vele malen meer smaak dan een zak normale spinazie uit de supermarkt. De geitenkaas aten Quinn en ik een dag later bij de lunch (zij op brood, ik met een restje rucola en wat tomaat) en de linzen staan nog in de kast maar komen absoluut nog van pas de komende tijd. Tot slot de panir, die heb ik een keer ’s avonds opgebakken (Google leerde me dat je het als tofu kunt zien, maar dan van kaas) en nam ik mee naar mijn werk. Mwah. Ik denk vooral dat opbakken en niet direct eten hem de das om gedaan heeft – weet ik dat ook weer, geen aanrader 🙂

Pluspunten BeterBio maaltijdbox

 • Je kunt mixen en matchen
 • Vrijheid in de recepten (en nog meer suggesties op hun website)
 • Pure smaken (houden wij enorm van!)
 • Verse, biologische, producten waarvan je de herkomst weet

Minpunten BeterBio maaltijdbox

 • De bereidingstijd is minimaal een halfuur (prima voor ons, maar niet na een werkdag)
 • Geen extra eiwitten (panir en/of slagroom en wat geraspte kaas is te weinig voor de avondmaaltijd – vind ik).

De week erop ontvingen wij het Dubbelpakket, dit is een pakket met 12 stuks groenten en fruit. Het kost € 25,95 en een gemiddeld gezin kan hier een week mee vooruit qua groenten en fruit. Ik weet al dat deze belofte klopt omdat wij zelf een halfjaar een abonnement gehad hebben op het Dubbelpakket 😉

Mijnlevenalsmama | Fruitmand

De inhoud van deze week was een stel appels, tros bananen, mandarijnen, kiwi’s, sinaasappels, een komkommer, paksoi, stronkje bloemkool, waspeen, prei, winterpostelein en meiraap. Van de winterpostelein werd ik direct heel blij omdat we dat via BeterBio al vaker gegeten hebben. Ik maakte er toen stamppot van en besloot direct dat ik dat weer zou doen. Was heel lekker!

Lees ook:  Leren fietsen + superleuke winactie

Over het fruit kan ik eigenlijk heel kort zijn: je proeft dat het biologisch is. De smaak is rijker. Nu eten wij hier thuis gecombineerd biologisch en niet-biologisch en moet ik eerlijk toegeven dat ik het niet altijd even goed proef, maar deze week dus wel. Zoals eerder gezegd eten wij meer dan 1 tros bananen per week, maar met de rest van het fruit konden we netjes (bijna) een week doen. Ik kreeg zelfs Olivia zo ver sinaasappels te proberen (door ze als mandarijntjes te ‘verkopen’) en ze lustte ze – voor het eerst ooit want van sinaasappel(sap) moet ze nooit niks hebben, ook niet als ik ze klein snijdt en als mandarijntjes aanbiedt.

Mijnlevenalsmama | Biologisch eten
Meiraap met feta en kruiden, gewokte paksoi, paprika en vegetarische stukjes en aardappeltjes in de schil.

De twee grote preien veranderden in een soepje en met de bloemkool heb ik iets makkelijks gedaan: stomen en aan Olivia en Quinn geven als extra groenten naast de macaroni. De paksoi verdween deels in een groene smoothie voor mijzelf en deels in de wok samen met de paprika en wortels. En tot slot, de meiraap, hiervoor vond ik dit recept. Was lekker! Zo zie je maar: zelf (met een beetje hulp van Google) iets verzinnen met groenten die ‘in je schoot geworpen worden’ is prima te doen. Het levert verrassende combinaties en (meestal) lekkere nieuwe smaken op. Ik houd ervan!

Mijnlevenalsmama | Koken
Linksvoor preisoep en verder stamppot in de maak!
Mijnlevenalsmama | Winterpostelein
Jammie, stamppot van postelein met vegetarisch gehakt.

Pluspunten BeterBio groenten- en/of fruitpakket

 • Verse producten
 • Nieuwe producten (ik bedoel: wie koopt er nu zelf winterpostelein?)
 • Gevarieerd aanbod

Minpunten BeterBio groenten- en/of fruitpakket

 • Je ‘moet’ iets met de geleverde groenten (dus Google’de ik me suf op recepten met meiraap)
 • De inhoud wordt voor je bepaald (als je net als wij zo dol bent op bananen is 1 trosje per week te weinig)

Zoals je tussen de regels vast wel kunt lezen zijn wij (wederom) erg tevreden over BeterBio. Wel ben ik enthousiaster over de ‘losse’ groenten- en fruitpakketten dan over de maaltijdbox, omdat ik de inhoud hiervan iets te weinig vind (met name het ontbreken van extra eiwitten ter vervanging van het vlees in de gerechten). Het toffe van BeterBio is, is dat je bij een pakketabonnement wekelijks heel veel andere biologische boodschappen kunt bestellen. Denk aan kokosolie, speltmeel, allerlei zaadjes, notenpasta, sap, vlees, eieren en tal van andere producten die je niet (veelal) niet in de supermarkt vind maar waarvoor je langs de natuurwinkel moet. Een aanrader als je van biologisch houdt dus, BeterBio!

Mijnlevenalsmama | Afbeelding blogpost

 1. Vivienne

  Leuke review. Lijkt me lastig om recepten te bedenken met producten zoals meiknol en panir! Ik zou denk ik teveel tijd kwijt zijn met Googlen haha. Wel leuk, zo eet je wel heel gevarieerd. Panir heb ik zelf bij de Indiër weleens gegeten, daar at ik het in een gerecht met spinazie, echt waanzinnig lekker. Ik heb er zelf nog nooit mee gekookt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.