Gebiedende wijs bij peuters

geplaatst in: Opvoeding | 2

Ik ben vast niet de enige moeder die meermaals per dag hoort wat zij allemaal moet doen. “Jij moet mijn jas pakken.” “Nee, jij moet de washand opruimen.” Of “Jij moet mijn stoel aanschuiven” voorafgegaan aan: “Ik wil dat jij mijn brood smeert.” En het mooie is: gelijk hebben ze. Wij praten immers ook de hele dag in gebiedende wijs tegen onze peuters. “Pak je jas, we gaan.” “Trek je shirt maar uit, dan pak ik je pyjama.” Of wat denk je van: “Nee, je moet luisteren, dat is gevaarlijk.” Afijn, de strekking is duidelijk en hoewel ik som knettergek wordt van de gebiedende wijs die Olivia uit haar mond laat rollen, blijven we haar verbeteren en wéét ik dat het ooit beter wordt (en dan gaat Quinn peuteren …)

Bewust praten

Schelden hebben wij nooit veel gedaan, dus dat afleren toen dochterlief woordjes op ging pikken was geen probleem. Maar ja, hoe graag wij ook altijd alles uitleggen en op een volwassen toon met onze kindjes praten, geduld raakt soms op en snelheid speelt soms parten. Er wordt gesproken met de gebiedende wijs en ook dat is blijkbaar iets dat kleine kindjes overnemen 😉

Mijnlevenalsmama | Gebiedende wijs

Herhalen, herhalen, herhalen

Zoals een dreumesmeisje hier in huis honderdduizend keer moet horen dat ze mijn kaarshoudertjes niet mag pakken, is er een peutermeisje dat inmiddels na onze verbetering haar gebiedende wijs in vraagstelling herhaalt, maar het nog altijd niet vanzelf vragend vraagt. Het herhalen, op een ja-ik-weet-het-toon (die hebben meisjes van 3,5 al!) is al een vooruitgang – ze leert het vanzelf. Hoop ik.

Lees ook:  Peuterpubertijd deel #@$%!&?>!
Tips om gebiedende wijs spelenderwijs af te leren
  • Negeer je kindje dat jou een opdracht geeft niet, maar voer de opdracht ook niet klakkeloos uit.
  • Beantwoord de ‘vraag’ met de juiste vorm, dus: “Jij moet mijn jas dicht doen!” beantwoord je met “Wil je mijn jas dichtdoen?”, terwijl je al bezig bent met het uitvoeren van die opdracht. Bij Olivia heeft deze aanpak er inmiddels voor gezorgd dat ze tegenwoordig automatisch na het pakken van haar jas naar me toe komt en vraagt of ik een beginnetje wil maken met haar rits.
  • Leg de vraag eens bij je peuter neer: “Wat wil je dat ik doe lieverd?” of “Hoe kun je dat vragen?” Olivia snapt het dondersgoed inmiddels, kijkt me glimlachend aan en herhaalt haar opdracht in vraagvorm.
  • Herhalen, herhalen, herhalen – elke keer weer subtiel je kindje verbeteren. Echt, het werpt zijn vruchten af na een tijdje. Beloofd!

 

2 Antwoorden

  1. Minke

    Soms komt dat hier ook voorbij ja. Meestal met de jas dicht doen. Al gaat hij het liefst gewoon gillen en dan naar de rits wijzen, de eigenwijzerd. En dan zeg ik ‘oh wil je dat ik even je jas dicht doe?’ Meestal komt daar een ja op. ‘Vraag dat dan even, dat schreeuwen begrijp ik niet.’ En dan ooit zal hij het wel begrijpen en gewoon vragen denk ik.

  2. Nicole

    Hier hoor ik vaak ‘mama doen’ of juist ‘zelf doen/Fay doen’. Mijn man is ook helemaal niet van de gebiedende wijs alleen als hij boos is haha. Terwijl ik hem juist zeg dat hij vaker dingen moet zeggen tegen haar ipv vragen omdat ze anders ‘nee’ kan antwoorden haha. Heeft ze ook een handje van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.