400 nog wat vragen per dag?!

geplaatst in: Opvoeding | 1

Laatst las ik in een artikel dat een peuter gemiddeld 400 vragen per dag stelt en dacht hardop: “Niet, 400?! Wow, nee joh, echt? Hoe dan?” Gevolgd door: “Tja, 400 vragen op een dag – waarvan al 10x waarom en wil jij het doen tijdens het aankleden, om het nog maar niet over het ontbijt en broodbeleg te hebben. Dat redden we zo hier in huis, die 400 vragen.” En inderdaad, het lijkt meer dan het is want onbewust passeren er heel veel de revue bij een peuter. Bij mijn peuter althans.

Het heeft een doel, maar toch …

Het stellen van vragen heeft een doel, het helpt peuters de wereld te leren begrijpen. Hier willen wij als ouders zijnde maar al te graag aan meewerken. Maar 400x per dag, da’s dus best wel heel veel 😉

Die 400 vragen per dag zijn, volgens mij, niet allemaal vragen waar dochterlief iets nieuws van leert. Ze stelt regelmatig vragen om het vragen stellen. Om iets bevestigd te krijgen wat ze al een keer of tien bevestigd gehad heeft bijvoorbeeld. Ik pak eieren uit de koelkast en een schaaltje om ze in kapot te slaan en op te kloppen – zoals ik vaker doe ’s ochtends. “Mama, ga jij die eieren in dat bakje doen nu?” “Ja.” “Oh en ga jij dan een eitje bakken?” “Ja, dan ga ik een eitje bakken. Want jullie hebben je broodje al en ik wil ook wat eten.” “Dan pak je straks een bord uit de kast?” “Ja, dat klopt.” Al die ‘vragen’ tellen dus mee. Ze kosten amper moeite om te beantwoorden (alleen gaan nogal vervelen na een keer of twintig), maar tellen wel mee voor die 400 vragen per dag.

Lees ook:  Alweer drie!
Soms gewoon even niet

Het lijkt nu natuurlijk net alsof ik zo’n moeder ben die altijd geduld en tijd heeft om van alles uit te leggen. Om mijn peuter voor elke vraag van een antwoord te voorzien. De vragen waar ze iets nieuws van leert, daar neem ik absoluut de tijd voor, maar de vragen die ze soms voor de zoveelste keer stelt puur om kleine dingen bevestigd te krijgen – die negeer ik soms. Dat ik dan wacht op de vraag die erna komt bijvoorbeeld en ze in één zin beantwoord. Of dat ik “Hmm” als antwoord geef. Dat laatste werkt niet top hier trouwens, want meestal vraagt ze het dan nog een keer of verwoord de vraag nét even anders 🙂

Mijnlevenalsmama | Peutervragen

Pittige peutervragen

Stiekem kijk ik uit naar de pittige peutervragen. Naar de levensvragen waar je als ouder eigenlijk geen antwoord op hebt. Ik ben benieuwd met wat voor soort vragen mijn kleine moppie komt. Of ze nieuwsgierig is naar waar de zon ’s nachts is, waarom we licht nodig hebben (check), wie de televisie maakt, waarom auto’s een hard geluid maken (check). Dat soort dingen. Wie mensen heeft gemaakt, hoe babies in de buik komen, waarom eten uiteindelijk in je buik niet meer te zien is – ik noem maar wat.

Het is leuk om op deze manier met je kindje te kletsen, om je peuter soms zelf aan ‘het werk’ te zetten en een vraag terug te stellen en om de tijd te nemen hem of haar nieuwe dingen te leren. Ook is dat dan zo’n 400x per dag 😉

Lees ook:  Principes die ik overboord gooide

  1. Leonie van Mil

    waaah 400!?! hahaha mijn reactie is even gelijk aan die van jou. Maar het klinkt wel logisch. Ook ik zou het super vinden als die kleine man eenmaal begint te kletsen en dat je net even meer interactie (op een ander niveau) hebt. Maar voor nu geniet ik nog even van zijn gebrabbel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.