Hoe voeding sporten enorm ondersteunt

geplaatst in: Sport | 0

Ruim een jaar geleden begon ik met sporten en nu, een jaar later, kan ik in alle eerlijkheid zeggen dat ik écht niet meer zonder kan. Zonder wil! Het is een lifestyle geworden en hoewel ik nog lang geen #fitmom ben of dat ambieer, houden wij in onze weekplanning wél rekening met mijn sportmomenten (en die van Joost) én denk ik veel bewuster na over alles dat ik in mijn mond stop. Want dat voeding onwijs belangrijk, of eigenlijk – naast het daadwerkelijk naar de sportschool gaan – het belangrijkste is, weet ik inmiddels maar al te goed. Vandaag dus een kijkje in mijn sportieve ‘keuken’, lees je mee?

Macro-wattes?

Als je je in het online fit-wereldje gaat verdiepen of zo nu en dan jaloers naar foto’s van strakke lichamen kijkt zoals ik soms doe (zo werkt Instagram nu eenmaal: hoe meer fitte mensen ik volg, hoe meer fitte volgsuggesties ik krijg) kom je al snel de term macro’s tegen. Dat mensen eten volgens hun macro’s. Makkelijker gezegd: ze letten op de voedingswaarden. En dat zijn er simpelweg vier: koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol. Die laatste voegt, lekker voor de hand liggend, niets toe als het gaat om het voeden van je lichaam, maar die overige drie heb je allemaal nodig.

Zoals je wellicht al weet startte ik met sporten bij Curves (circuittraining) en besloot na een halfjaar sporten ook voor de voedingsbegeleiding te kiezen: Curves Complete. Hier heb ik enorm veel geleerd over het nut van voeding naast het sporten en hebben jullie in mijn updates op de voet kunnen volgen hoe mijn vetpercentage daalde en mijn spiermassa toenam. Allemaal dankzij 3x per week sporten en een aangepast voedingsschema waarbij rekening gehouden werd met de juiste macro’s: veel eiwitten (want die zijn nodig voor spierherstel en groei), voldoende koolhydraten (want die heb je nodig voor energie en hebben je spieren tevens nodig om te herstellen na een zware work-out) en de juiste hoeveelheid (gezonde!) vetten, die je lichaam onder andere helpen bij het opnemen van vitamines uit je voeding.

Lees ook:  Clean 9: hoe gaat het nu? (vier maanden later)

Mijnlevenalsmama | SportiefStapje verder

Inmiddels ben ik een stapje verder gegaan en eet ik in plaats van 40/45% eiwitten en nagenoeg net zoveel koolhydraten 55/60% eiwitten tegenover zo’n 30% koolhydraten. De overige percentages worden gevuld met goede vetten (uit noten en visolie bijvoorbeeld). Ik heb me ingeschreven bij een sportschool en duik nu 4x per week het krachthonk in. Binnenkort heb ik mijn eerste meting trouwens, ik ben echt onwijs benieuwd naar mijn vetpercentage (de tussentijdse meting was al erg positief!) en mijn spiermassa 🙂

Clean 9, dé reiniging!

Daarnaast heb ik na lang wikken en wegen gekozen voor een detox: de Clean 9 (van Forever Living). De Clean 9, kortweg C9, is een reinigingsprogramma (cleansing) met alleen maar natuurlijke producten, waarbij aloë vera gel de basis is. Deze gel kende ik al van een vriendin die jaren met deze producten gewerkt heeft. Je moet dit drinken en het is op zijn zachtst gezegd niet echt lekker, maar dat was niet waarom ik twijfelde. Eerlijk? De C9 is nogal aan de prijs (ruim € 120,-) en ik ben (of eigenlijk was) enorm sceptisch over het enthousiasme van iedereen die de C9 gedaan had.

Afijn, vorige week besloot ik dat ik toch in mijn lichaam wilde investeren, dat ik mijn darmen gereinigd wil hebben, wil ervaren of je écht energie krijgt van de cleansing én wilde ik aan mezelf bewijzen dat ik dit kan. De eerste 2 van de 9 dagen eet je namelijk niets anders dan supplementen, vezeldrankjes en een shake (de overige dagen mag je gewoon lekker avondeten hoor!) en ik heb nogal last van ‘suikertrek’ die moeilijk te onderdrukken is. Inmiddels kan ik verklappen dat ik de eerste 2 dagen achter de rug heb en het echt waar is wat ‘ze’ zeggen: ik voel me energiek en heb geen honger (maar wel enorme trek) gehad 🙂

Lees ook:  Mama is fit #3

Update: ik heb de Clean 9 inmiddels afgerond en ben erg enthousiast over de cleansing (detox). Mijn ervaringen lees je in dit blogClean 9 (C9) kopen? Bestel jouw Clean 9 direct via de mail, dan kun je binnen twee werkdagen van start, krijg je toegang tot een besloten groep op Facebook met C9-gebruikers en coach ik je desgewenst door de 9 dagen heen. De prijs van de C9 is € 127,35 (incl. verzending of kan opgehaald worden in Utrecht). Bestellen kan ook via deze link (check dan wel even of linksboven mijn naam vermeld staat, want zonder verwijsnummer kun je niet bestellen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.