Waar laat je je kindje in slapen zomers?

geplaatst in: Opvoeding | 0

Er zijn van die dingen in het ouderschap waar ELKE ouder tegenaan loopt. Hoe je kindje te kleden tijdens het slapen is zo’n ding. En dan vooral: zomers. Onze meiden slapen van mini af aan in een slaapzakje, maar ja: wat doe je daar onder en is een slaapzak niet veel te heet als het 25+ graden is op de slaapkamers? Waar laat jij je kindje in slapen zomers?

Slaapzak of lakentje?

Ik ken genoeg ouders die hun kindje onder een laken en deken laten slapen en waarbij de kindjes ook prima blijven liggen op die manier. Mijn kinderen doen dat niet. Mijn mini’s slapen het liefst op hun buik, rollen het hele bed door en trekken soms zelfs het onderlaken nog los. Olivia slaapt sinds ze in een groot bed slaapt ‘gewoon’ met dekbed, maar Quinn moet het met alleen een slaapzak doen.

En daar begint het ‘gedoe’: lange mouwen, korte mouwen, winterslaapzak, zomerslaapzak? De winterslaapzak valt af in de zomer, dat lijkt me duidelijk. Ik koop altijd slaapzakken bij de Hema, omdat ze leuke motiefjes hebben en die slaapzakken goed blijven na tig keer wassen. Quinn heeft momenteel een zomerslaapzak zonder mouwen en eentje met afritsbare mouwen. En we gebruiken ze allebei.

Mijnlevenalsmama | Slapen

Slapen met lange of korte mouwen?

Voor de oudste geldt dat ze sinds het 18+ graden is buiten (en dus rond de 20/21 op haar slaapkamer) ze slaapt in een pyjamashirtje met korte mouwen en met een lange broek erbij. Olivia houdt namelijk niet van een dekbed over zich heen en trapt deze meestal af. Alleen als het echt warm is (lees: 25+ graden) op haar kamer slaapt ze zonder pyjamabroek. Op de één of andere manier voelen haar beentjes anders toch best fris aan ’s nachts en ik kruip zelf immers ook nog onder mijn dekbed met mijn onderlijf.

Lees ook:  Loslaten

Voor de jongste vind ik het een stuk moeilijker. De ramen in de slaapkamers staan, tenzij het echt koud is, vaak op een kier ’s nachts. Bij Quinn komt meer wind langs haar gordijnen omdat de kamer ’tocht’ tegenover onze kamer. Het komt dus geregeld voor dat Olivia met korte mouwen slaapt en Quinn met lange mouwen. Een romper met lange mouwen en een mouwloze slaapzak eroverheen of een mouwloze romper en dan een dunne slaapzak met lange mouwen erover.

Stelregel: je kindje draagt wat jij draagt

De algemene stelregel is: je kindje draagt wat jij draagt. Joost en ik slapen beiden onder een zomerdekbed, tot het een graad of 25+ is in de slaapkamer, dan slaapt Joost meestal zonder en gooi ik mijn benen buitenboord. Olivia draagt dan dus ook alleen maar een shirtje met korte mouwen.

Omdat Quinn een kei is in het losmaken van haar romper en vervolgens haar luier, laten we haar het liefst in een slaapzak slapen. Als het 25+ graden is in haar kamer, draagt ze alleen een luier. Slechts één laagje en met blote armen dus. Net als wij.

Het blijft aftasten, een kindje met armen die koud voelen tegen de tijd dat jij naar bed gaat wil je niet en een bezweet koppie evenmin. Mijn advies is dus: volg je gevoel. Tocht het in de kamer, kies dan sneller voor wat meer bedekking. Is het zweetweer, wees dan vooral zuinig met kleding want je hebt het zelf ook snel heet-heet en kinderen kunnen dat nu eenmaal moeilijker aangeven. Een kindje dat het te koud heeft wordt sneller wakker van de kou dan dat het onderkoeld raakt. Een kindje dat het te warm heeft, kan dit moeilijker aangeven. Wat dat betreft is per ongeluk iets te fris kleden dus het beste te verhelpen door als jij naar bed gaat een extra laagje aan te trekken. Of zoals in ons geval de korte mouwen romper soms door een langere variant te verwisselen.

Lees ook:  Soms huilen ze gewoon even ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.