Tips voor genoeg werkruimte in keuken

geplaatst in: Huishouden | 0

Ken je dat, dat je handen en werkruimte te kort komt in je keuken als je (uitgebreid) gaat koken? Ik niet 😉 Niet omdat ik nooit kook (integendeel zelfs), maar omdat ik, al zeg ik het zelf, heel efficiënt werk. Zo bereid ik elke dinsdagmiddag 3 gerechten, waarbij ik slechts 1x de vaatwasser hoef te draaien en de kindjes om me heen spelen of ‘helpen’. Zonder stress, zonder al te veel troep. Ik bedacht me laatst dat het kleine dingen zijn die ik doe die het gemakkelijker maken en het leek me leuk om deze tips met jullie te delen. Lees je mee?

  • Bedenk vooraf wat je gaat maken en welke ingrediënten je hiervoor nodig hebt en zet het klaar.

Klink misschien voor de hand liggend, maar het is de nummer 1 tip in de keuken. Bekijk het eens als volgt: je wilt nasi maken en terwijl je nét de knoflook uit de perst in de pan wipt en je per ongeluk wat ketjap over je handen hebt gegoten kookt het water waar de rijst in moet. Gevolg: een vieze kast omdat je met je ketjap-handen de rijst pakt of het eten een stuk later op tafel omdat de rijst nog immens lang moet koken of uitstomen terwijl de rest al klaar is. Zet dus als je ingrediënten, inclusief kruiden, alvast klaar.

  • Neem de tijd om te bedenken welke pan je voor wat kunt gebruiken (want soms kun je iets twee keer gebruiken)

Zoals ik in de introductie al schreef bereid ik dinsdagmiddag vaak meerdere gerechten. Sowieso mijn lunch (eitjes koken, vegetarische stukjes bakken, groenten koken) voor mijn werk de daarop volgende dagen, maar ook het avondeten van donderdag – dat we dan na een lange werkdag alleen nog maar in de magnetron hoeven te schuiven) maak ik dinsdag én het eten voor diezelfde avond natuurlijk. Voor ik begin met koken kijk ik even kritisch naar alle ingrediënten die op het aanrecht staan en naar mijn pannenlade. ‘Hé dat is handig: de sperziebonen kunnen na het koken direct in een lunchbakje, de rijst voor de nasi kan daarna in dezelfde pan gekookt worden en het vergiet gebruik ik uiteindelijk ook nog voor de broccoli van vanavond.’

  • Creëer werkruimte (denk aan keukenapparatuur opzij of een grote snijdplank op je fornuis)

Toen wij dit huis kochten hebben we tijdens de aanschaf van de keuken een splitsecond gedacht aan het ‘uitbreiden tot en met de bocht’, maar omdat het om een klein muurtje ging zagen we de meerwaarde van 2 ‘gekke’ hoekkastjes niet. Een keuken met kookeiland hebben we nooit overwogen omdat we de ruimte te klein vonden, maar het had prima gekund (onze buren hebben het bijvoorbeeld wel gedaan). Héél soms mis ik de extra werkruimte die met een hoek ontstaan zou zijn, maar meestal niet. We hebben namelijk werkruimte zat en anders creëer ik het 🙂 Zomers eten we vaak salades of een plateau vol ‘tapas’ en heb ik het fornuis dus niet nodig. We hebben een grote vierkanten snijplank die precies op ons fornuis past. Ideaal als je je gaspitten niet nodig hebt of tijdens verjaardagen om de taart op te zetten!

Lees ook:  De box, hoelang?

Mijnlevenalsmama | Keuken werkruimte

  • Begin met het snijden van alle groenten (en vlees)

Hetgeen het meeste tijd kost bij koken is het snijden van de groenten. Mits je met verse groenten werkt natuurlijk, een zakje wokgroente in de pan gooien is immers zo gepiept 😉 Begin dus met het snijden van de groenten (en eventueel het vlees), zodat je daarna de snijplank en het mesje alvast op kunt bergen. Het is niet alleen handig, maar ook erg hygiënisch.

  • Als je meerdere gerechten tegelijkertijd maakt, gebruik dan iets om de boel te ordenen (diepe borden bijvoorbeeld)

Het voorbeeld van de sperziebonen, nasi en broccoli zuig ik niet uit mijn duim. Dit was eerder vandaag. In één diep bord lag fijngesneden paprika, champignons, geschrapte wortel en een rode ui samen met vegastukjes. Op een ander bord had ik de roerbakgroenten, gesneden peper, champignons, vegagehakt (bijvoorbeeld die van de AH), knoflook en een rode uit verzameld voor de nasi. De sperziebonen stonden al te koken en ook het vergiet stond al klaar in de gootsteen om de boontjes straks mee af te kunnen gieten.

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat is écht zo als je het mij vraagt. Zonder voorbereiding zou ik over 3 gerechten de hele middag doen gok ik. Het levert stress op en dat is nou precies wat ik moet voorkomen in de keuken. Ten eerste om goed te functioneren en ten tweede omdat de meiden dat direct oppikken en gaan zeuren terwijl ik aan het koken ben. Een paar potjes kruiden, borden met gesneden groenten en diverse pannen klaarzetten, een kopje koffie zetten en dat drinken terwijl je met je kindjes speelt en kletst en vervolgens de keuken weer induiken, de afzuiger aan zetten en ‘alleen nog maar’ alles in de pan hoeven gooien en te roeren. I love it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.