Energiek, fitter, happy #3

geplaatst in: Sport | 7

In mijn blog van twee weken geleden leek het misschien alsof de overstap van Curves (circuittraining speciaal voor vrouwen) naar het krachthonk heel gemakkelijk was, maar het was alles behalve gemakkelijk. Het was spannend, eng, nieuw, zenuwslopend én er ging bijna 3 maanden twijfelen over of ik het wel durfde aan vooraf. Zo’n eerste keer in een sportschool – hoe was dat eigenlijk? Vandaag vertel ik jullie er alles over, lees mee!

Twijfelen, intake, schema

Het sporten bij Curves was in een jaar tijd zo ‘normaal’ geworden. Het voelde als thuis daar, ik kende bijna alle andere dames bij naam, had vaste sportmaatjes en wist de weg qua apparaten. Ik houd dus niet van nieuwe dingen, die vind ik spannend. Natuurlijk was het in het begin ook wennen bij Curves, maar de overstap naar een grote sportschool was toch wel een dingetje. Daar kende ik niemand, iedereen zou vast en zeker op me letten en wat als ik de apparaten nou niet begreep? Wie zou me dat keer op keer uit gaan leggen? Hoe voor lul zou ik daar staan tussen alle afgetrainde jongens en meiden? Zou ik überhaupt een dumbell op durven pakken? En wat als ik alle bewegingen nou nét niet goed deed en dat op zou vallen?

Op een woensdagavond, net na het eten, raapte ik met aanmoediging van Joost mijn moed bij elkaar en belde voor een intake voor die zaterdag erop. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb overigens niet voor de dichtstbijzijnde sportschool gekozen, maar voor eentje waar een kennisje sportte en die mij vanwege haar Instagram-foto’s en het feit dat ze kinderopvang hebben, al eerder aansprak.

Lees ook:  Mama is fit #2

Met trillende knieën en een onrustige ademhaling stapte ik de sportschool binnen die zaterdag. Ik kreeg een rondleiding (“Wauw wat groot en mooi!” en “Shit, wat een apparaten, hoe ga ik dat allemaal onthouden?!”), besloot op de weegschaal te gaan staan om mijn maten te meten en we maakten een afspraak met een van de fitnesscoaches om een paar dagen later een trainingsschema te maken. Dit ging echt gebeuren.

Mijnlevenalsmama | Fitness

Mijnlevenalsmama | Fitness

Die allereerste keer …

Wederom met trillende beentjes, maar ‘gelukkig’ op een rustige dinsdagochtend, was het tijd voor mijn eerste work-out. Iets met biceps, triceps en borst geloof ik. Waar die eerste twee precies zaten wist ik niet, dat het allemaal bovenlichaam betrof wist ik wel 😉 Ik modderde wat aan met het tegengewicht op elk apparaat, maar ‘gek’ genoeg wist ik van alles nog wel ongeveer hoe het apparaat werkte of welke hoek ik moest maken met de dumbel. Lang leve de goede uitleg tijdens het maken van mijn schema!

Mijnlevenalsmama | Fitness
Zo’n Alice in Wonderland gevoel: help waar moet ik beginnen?! Maar ZOOO leuk als je het eenmaal durft te doen!
Een maand later: kind aan huis

Mijn voornemen om 3x per week te gaan sporten werd al in de eerste maand 4x per week, want ik vond het ZO leuk. De afwisseling tussen de apparaten, merken dat er eigenlijk niemand op me lette, een muziekje in mijn oren, de voldoening als bleek dat ik een bepaald apparaat met meer gewicht kon doen of mijn biceps gemakkelijk met 2x 8kg kon trainen in plaats van 2x 4kg waar ik in het begin voor koos.

Na een maand sportschool wist ik al niet meer waar ik me zo druk om gemaakt had. Natuurlijk is het moeilijk om te onthouden hoe alle apparaten precies werken en welk gewicht je waarvoor gebruikt, maar door het gewoon te doen leer je. En er is niemand die je uitlacht als blijkt dat je je apparaat te zwaar hebt ingesteld of de beweging nét niet maakt zoals ‘ie bedoeld is. Echt waar, niemand. Er komt hooguit iemand naar je toe om te vertellen hoe je de beweging beter kunt doen of om je onder de benchpress vandaan te redden. En gelukkig maar 🙂

Lees ook:  I did it, Clean 9 ervaring en resultaten!

 

7 Antwoorden

 1. Nicole

  Wat ik me alleen afvraag.. Wat is dan een “echte” echte sportschool? Haha.. Zelf heb ik nu een simpel schemaatje met cardio gemixt met kracht apparaten. Zie wel mensen die andere dingen allemaal gebruiken maar dat is nog niks voor mij. Wie weet ooit haha..

  • Gwen

   Haha, nou gewoon een sportschool. Maar Curves is dus alleen voor vrouwen en elke keer hetzelfde rondje, dezelfde apparaten – totaal niet vergelijkbaar met zelf je ding doen bij de fitness dus. Vandaar dat ik het zo noem, misschien maar mee stoppen want het is meer mijn beleving dan hoe het is haha. En idd: wie weet ga je die ‘rare’ losse dingen ook gebruiken straks. Either way ben je nu al fantastisch goed bezig!

 2. Jennifer

  Ooh ik vond dat gisteren dus ook. Is basic-fit trouwens een echt krachthonk of vergelijkbaar met curves? Ik heb uiteindelijk coor Bf gekozen omdat dat wat “echter” aanvoelde maar toen ik er gisteren kwam stond het er echt vol met volleerde spierbundels en dacht ik fuck!
  En nu vind ik het nog een beetje onwennig om te bepalen wat voor oefeningen ik ga doen (op eigen kracht) en hoeveel herhalingen. Moet dus nog veel leren! Maar als het goed is gaat dat dus snel genoeg. Ik zit nu iig met spierpijn in de trein, dus ondanks dat gisteren een beetje van alles wat en van alles niks was heb ik toch wel echt wat gedaan zo te merken. Haha.

  • Gwen

   Nee totaal niet vergelijkbaar met Curves. Dat is een circuit, dus rondje, met dezelfde apparaten en met alleen vrouwen. BF is dus idd zoals mijn sportschool en ze hebben vast een krachthonk *waar die brede mannen staan met die gewichtjes* Ik zag in het begin ook alleen maar alle fitte mensen en #fitgurls enzo 😉 Maar nu zie ik weer dat er van alles en nog wat rondloopt 🙂 Het is gewoon intimiderend de eerste paar keer als je al die volleerde fitness-mensen ziet en jij geen idee hebt wat je doet. Maar net wat jij zegt: een beetje van alles wat en van alles niks en toch voelt het voldaan. Daarmee kom je er wel hoor! Heerlijk om bezig te zijn en als je tips wilt over oefeningen of herhalingen ofzo weet je me te vinden meis!

 3. Leonie van Mil

  Wat goed dat je hebt doorgezet en dat het bevalt. Ik heb precies dezelfde angsten. Daarom vond ik een groepsles zoals bodycombat wel lekker makkelijk. 😉 Goed bezig!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.