Energiek, fitter, happy #4

geplaatst in: Sport | 0

Allemaal leuk en aardig, dat fitnessen, maar op vrijdagavond jezelf na acht uur de deur nog uit ‘sturen’ om te gaan sporten, in plaats van lekker op de bank te hangen met een wijntje – dat doe je toch niet?! Zo ongeveer mijn gedachten een halfjaar geleden als ik door Instagram scrolde en zag dat er daadwerkelijk mensen aan het sporten waren op dat tijdstip. En toen raakte ik zelf verslaafd …

Plannen plannen plannen

Al eerder schreef ik dat (allebei) meermaals in de week sporten alleen kan met een goede planning. In het weekend willen we beiden sporten, maar ook leuke dingen als gezin ondernemen en gewoon lekker op de bank kunnen hangen. Waar ik eerst dacht dat ik onze vrijdagavond bijkomen en bankhangen niet kwijt wilde, bleek diezelfde vrijdagavond eigenlijk gewoon heel goed in onze planning te passen en kan dat bijkomen en bankhangen ook prima op zaterdagavond. Bijkomend voordeel is dat de gym op vrijdagavond onwijs rustig is en ik lekker mijn gang kan gaan 🙂

Maar HOE kom je dan van die bank af …?

Het antwoord op deze vraag is heel simpel en eigenlijk té voor de hand liggend: door het gewoon te doen. Is dat niet met alles zo? Zaken waar je tegen op ziet moet je gewoon doen, klusjes die je uitstelt moet je gewoon aanpakken en dingen waar je bang voor bent moet je onder ogen zien (het laatste waar je bang voor moet zijn is die sportschool vol spierbundels trouwens want echt: niemand let op je).

Mijnlevenalsmama | Quote

Eerlijkheid gebied te zeggen dat het opofferen van mijn vrijdagavond op de bank of op donderdagavond als ik er een dag werken op heb zitten, de kindjes oververmoeid na het kinderdagverblijf gebadderd en wel ein-de-lijk om 20:00 uur stil zijn, pas om half negen met mijn work-out te kunnen beginnen ook niet altijd even makkelijk is. Het liefst sport ik elke dag ’s ochtends vroeg. Niet om zeven-uur-vroeg (hoewel dat ook fijn klinkt), maar wel gedoucht-ontbeten-koffie-en-gaan-vroeg om daarna rond tien uur, half elf mijn dag te kunnen vervolgen. Helaas, dat kan alleen op zondagochtend. De rest van de week is het roeien met de riemen die er zijn en dat betekent dus inderdaad dat sporten soms mijn hele avond opslurpt en op de bankhangen en Netflix’en er niet meer bij is. Maar dat is helemaal niet erg 😉

Lees ook:  Mama is fit #1

5x tips om de sportschool boven de bank te verkiezen

  • Stel jezelf een doel

Als ik halverwege de vrijdag al denk: “Pff, ik ben moe – hoewel ik wéét dat ik een berg energie van sporten krijg – stel ik mezelf een doel. Bijvoorbeeld een uurtje trainen in plaats van anderhalf, maar tien minuutjes cardio na de krachttraining in plaats van twintig (ik heb een hekel aan cardio namelijk) of mijn armen trainen in plaats van mijn benen. In armen trainen ben ik een stuk beter en het kost minder energie 😉

  • Gun jezelf een beloning als je klaar bent

Hoe lekker is het om je bakje kwark ’s avonds af te maken met stukjes pure chocolade of één glaasje wijn te drinken om het weekend in te luiden na de vrijdagavond work-out? Drie zakken chips opentrekken of all-out op een fles Boswandeling gaan is niet helemaal de bedoeling nadat je aan je lichaam gewerkt hebt, maar zulke kleine dingen kunnen al erg motiverend werken weet ik uit ervaring.

  • Zorg voor evenwicht

Elke avond pas laat op de avond kunnen sporten en dus geen avondje op de bank kunnen hangen lijkt me niet gemakkelijk vol te houden. Zorg voor evenwicht. Zelf sport ik ‘maar’ twee avonden (en twee ochtend en oké soms nog een derde avond) – de andere avonden hang ik op de bank dat begrijp je 😉

  • Wees niet te hard voor jezelf (en blijf realistisch)

Een mega vermoeiende rotdag gehad of superslecht geslapen? Gun jezelf dan dat je je voorgenomen sportavond een keer skipt. Pak het de dag (of twee, drie) erna weer op maar wees niet te hard voor jezelf. Daar wordt niemand beter van.

  • Probeer het 5x en oordeel dan pas …

Fitness is verslavend. Ook op vrijdagavond, ook laat op de avond na een lange werkdag en ook zondagochtend vroeg. Probeer het een paar keer, dat sporten op een tijdstip dat niet helemaal je voorkeur heeft en oordeel daarna pas. Wedden dat het je uiteindelijk niet meer uitmaakt of je om half tien ’s avonds met brandende biceps op de Stairmaster staat te stampen en je gewoon geniet van het feit dat je aan het sporten bent? 😉

Lees ook:  Clean 9: meest gestelde vragen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.