School | Wat voor eten geef je mee?

geplaatst in: Huisvlijt, Samenwerkingen | 1

Voorafgaand aan het schoolavontuur van Olivia heb ik er al over nagedacht: wat gaan we straks meegeven qua eten en drinken? Ik kreeg vroeger Liga Milkbreak mee en dronk schoolmelk, maar zulk soort koeken hebben wij nooit hier in huis en melk drinken we ook niet. Brood? Fruit? Andere koekjes? Elke dag hetzelfde of juist niet? Wat voor eten geef je mee naar school?

Handige bakjes

Het begon met een zoektocht naar geschikte bakjes. Een keer in de week hebben ze bij ons op school fruitdag. Dan nemen alle kindjes dus fruit mee als ’tienuurtje’. Gelukkig is Olivia dol op druiven en appels, dus krijgt ze vaker in de week fruit mee. Maar dat terzijde. Ik ging dus tussen de huishoudelijke benodigdheden op zoek naar een geschikt bakje om gesneden fruit in mee te geven. Als je iets niet wilt is het een Tupperware-achtig bakje dat open gaat in de schooltas en plakkerige appel alle kanten op schud. Evenals bruin uitgeslagen fruit in die paar uur dat het buiten de koeling in de schooltas staat te wachten tot het 10 uur is.

Mijnlevenalsmama | Schoolhapje

Ik vond op OO Shopping een supertof bakje met ‘lipjes’ waardoor en het fruit optimaal afgesloten zit én het er niet direct allemaal uitvalt zodra je kindje het bakje opent (want ook dat zag ik tijdens mijn zoektocht al voor me: fruitbakje omgevallen, dus Olivia geen tussendoortje). Ook kochten we van dezelfde lijn de broodtrommel, want hierin is niet alleen plek voor 2 dubbelgevouwen boterhammen, maar zit ook een apart bakje voor plakjes komkommer of opgerolde plakjes kipfilet bijvoorbeeld. Handig voor tijdens het overblijven.

OO Shopping is dé verzamelplek voor (web)winkeliers, die via dit online winkelcentrum duizenden producten aanbieden. Het grote voordeel voor mij als consument is dat het aanbod van de shop enorm is, omdat er heel veel verschillende winkels zijn aangesloten bij OO Shopping. Daarnaast bieden zij koopgarantie, wat betekent dat, mocht jouw product onverhoopt niet geleverd worden door de winkelier bij wie je het gekocht hebt, OO Shopping dit voor je gaat oplossen of het aankoopbedrag terugbetaalt. Toch een fijne gedachte nietwaar?

Lees ook:  Leeshoekje
Niet te veel, niet te weinig

‘Het eten dat meegegeven wordt, moet opgegeten worden’ – één van de regels in het boekje dat we kregen na onze kennismaking op Olivia’s school en daar kan ik mij wel in vinden. Hoe stom en zonde zou het zijn om je kind 4 boterhammen mee te geven, waarvan er 2 in de prullenbak belanden? En daarbij: de overblijfjuf hanteert vast en zeker dezelfde soort regel als wij: pas als je bord leeg is mag je spelen. Sneu als jouw kindje dan als enige de hele pauze aan tafel moet blijven zitten toch?

Bijna elke avond bij het naar bed brengen vraag ik wat dochterlief mee wil nemen naar school. Daarmee doelen we op het tienuurtje, want ze blijft maar één keer in de week over en eet doorgaans 2 boterhammen en heeft 2 favorieten qua beleg, dus de brooddoos maak ik op gevoel. De ene keer brood met smeerkaas, de andere keer met kipfilet. Komkommer of druifjes erbij in het aparte bakje, haar waterfles extra vol maken en klaar. Dat tienuurtje dus. In de eerste week was Olivia zo enthousiast over alle bakjes, dat ze ze allemaal gevuld wilde hebben. Eén broodje met smeerkaas, een plakje kipfilet en een halve appel. Dat bleek veel te veel om in een kwartiertje op te kunnen eten, dus we hanteren nu een max van 2 stuks. Meestal is dat een boterham en een klein beetje fruit of fruit met 2 plakjes kipfilet. Heel soms hebben we van die uitdeelzakjes met verantwoorde koekjes in huis en krijgt ze dat mee met 10 druiven erbij ofzo. Niet te veel, niet te weinig

Mijn tips om mee te geven naar school

Het viel je vast en zeker hierboven al op dat wij het simpel en gezond houden als het gaat om het eten dat Olivia mee krijgt naar school. Ze eet daar eigenlijk gewoon wat ze hier thuis ook eet, alleen dan in een ‘gezellige combinatie’ zodat het toch een klein feestje is om de bakjes leeg te eten. Wie weet haal jij hier weer nieuwe inspiratie uit, dus ik deel mijn tips graag met je!

 • Een dubbelgevouwen boterham (en die dan weer in tweeën, zodat het hapklaar is) met makkelijk beleg – hagelslag geeft zo’n zooi in de trommel – dat zou ik dus niet doen. Smeerkaas, kipfilet, hummus, pindakaas of zuivelspread bijvoorbeeld.
 • 10 plakjes komkommer en die dan weer in tweeën, zodat het hapklaar is en er, mijns inziens, gezelliger uit ziet.
 • Een stuk of 10 druiven (hoewel ik ze thuis altijd door de midden snijd doe ik dit voor school niet omdat ze dan snel bruin worden).
 • 2 plakjes kipfilet of cervelaat, opgerold met een satéprikker erdoor. Je kunt hier eventueel ook nog een plakje komkommer aan prikken om het extra leuk te maken voor je kindje.
 • Zo’n uitdeelzakje met koekjes.
 • Een halve appel en halve peer in blokjes gesneden (doe dit wel pas ’s ochtends in plaats van ’s avonds want het wordt snel bruin of ‘melig’.
 • Een banaan (in de schil, want in plakjes wordt het bruin en soppig – been there, done that).
 • Een rijstwafel of cracotte. Al dan niet in tweeën en dan op elkaar met wat smeerkaas of -worst ertussen.
 • Een halve paprika in kleine stukjes gesneden.
 • Een stuk op 10 cherrytomaatjes, liefst gehalveerd maar doe dit dan wel ’s ochtends in plaats van de avond tevoren.
Lees ook:  Mama is fit #11

Wij combineren dus vaak 2 van bovenstaande dingen. Denk aan een boterham met 2 plakjes worst, een dubbelgevouwen cracker met 10 druiven, een zakje koekjes en 5 plakjes komkommer of zowel paprika als komkommer in kleine stukken gesneden. Eet smakelijk kleine boef!

Mijnlevenalsmama | Afbeelding blogpost

 1. Marijana

  Bij Stenn op school is het juist gebruikelijk om fruit mee te geven voor het 10uurtje.
  Dus een banaan, appel in partjes, druifjes, kiwi en peer (met vorkje erbij).
  Maar ik heb zeker inspiratie opgedaan uit jouw lijstje. Zoals de komkommer met worstje eromheen ?
  Het lunchtrommeltje heb ik ook. Die is idd erg handig. In het bakje doe ik vaak blauwe besjes, kiwi of druifjes idd.
  Hier geld ook zo gezond mogelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.