Tandenpoetsen na het eten

geplaatst in: Gezondheid | 2

Tandenpoetsen, waarschijnlijk sta je er – net als ik – mee op en gaat ermee naar bed. Maar gedurende de dag, poets je dan ook? Na de boterham bijvoorbeeld? En de kinderen? Hoe vaak poetsen zij hun tanden? Of wellicht doe jij het nog voor ze? Wij ontvingen een ‘leren tandenpoetsenpakket’ van Flossie en gingen hiermee aan de slag een paar weken geleden. Vandaag vertel ik jullie wat de meisjes ervan geleerd hebben en hoe vaak wij inmiddels poetsen. Lees je mee?

Beloonsysteem bij tanden poetsen

Hoewel Joost en ik beiden onze tanden poetsen na het opstaan en voor het slapen gaan, poetsen wij de tandjes van de meiden slechts eenmaal per dag. ‘Gelukkig’ is dit niet erg, het poetsen aan het einde van de dag is simpelweg het belangrijkste poetsmoment. Over poetsen na het opstaan of pas na je ontbijt zijn de meningen verdeeld. Uiteindelijk is poetsen na je ontbijt het beste, mits je een halfuur pauze inlast na je laatste hap of slok. En welke moeder heeft dat halfuurtje over ’s ochtends? Ik niet! Poetsen na het opstaan geeft nu eenmaal een frisse smaak en fris gevoel, dus ik houd die gewoonte er lekker in. Voor de meisjes zijn we wél begonnen met poetsen na de maaltijd. Meestal een halfuurtje na de lunch. Spelenderwijs.

Mijnlevenalsmama | Flossie

Mijnlevenalsmama | Flossie

Net na Sinterklaas ontving ik een Leren Tandenpoetsen Duo-pakket van Flossie: twee tandenborstels in verschillende kleuren, 2 tubes peutertandpasta van Elmex, 2 zandlopertjes, 2 setjes plakverklikkers, een poetsinstructie en spaarkaarten met stickers. Die spaarkaarten zijn top, want ons doel is dat de meiden leren dat tandenpoetsen naast nuttig vooral leuk is. We laten ze dus zelf poetsen die extra keer op een dag. Met als beloning een stickertje en bij een volle spaarkaart een klein kadootje.

Lees ook:  Slechte slaper

Mijnlevenalsmama | Tandenpoetsen

Tandenpoetsen is leuk!

Het zandlopertje is vooral voor Olivia leerzaam. Sowieso kan zij haar tandenborstel steeds beter vasthouden en op de juiste manier over haar tanden bewegen. Dankzij het ‘zelf poetsen’ dat ze vooraf ’s avonds mag doen en het extra oefenen dat nu kan dankzij Flossie. Dochterlief pakt de zandloper erbij en poetst netjes alle kanten van haar gebit tot het zand doorgelopen is. Poetst ze perfect? Nee natuurlijk niet. Ze is vier. Maar het gaat er vooral om dat ze tandenpoetsen leuk vindt. Dat het geen moetje is waar we elke dag discussie over hebben, maar een gewoonte wordt.

Quinn geniet vooral van de tandpasta 😉 Die zuigt ze er direct af om vervolgens om nieuwe te komen vragen. Dat krijgt ze overigens niet, maar ze heeft inmiddels wel door dat je door je borstel te bewegen weer een extra smaakje in je mond krijgt – dus ook die ‘poetst’ haar hele gebit. Het enige dat wij niet gebruiken zijn de plakverklikkers. Onze meiden eten geen snoepjes en drinken geen limonade. Ik heb de verklikkers geproefd en ze zijn extreem zoet. Handig voor kindjes die daarvan houden, maar niet voor die van ons. En buiten dat is de insteek voor ons de gewoonte van het poetsen aanleren en niet zozeer de poetsmethode finetunen. Hiervoor is het ‘leren tandenpoetsenpakket’ trouwens wel heel erg geschikt als je het aanschaft voor wat oudere kindjes.

2 Antwoorden

  1. Nathalie

    Wij poetsen onze tanden twee maal per dag minstens en als het weekend is en we zijn thuis soms een derde keer ook. Ik poets elke keer mijn tanden als ik ergens heen moet. Maar dat is een overblijfsel van vroeger. Vince sowieso twee keer per dag ’s morgens en ’s avonds.

  2. Kathelyn

    Mijn tandarts zei laatst dat je vooral niet al te vaak je tanden moet poetsen – twee keer per dag is echt de max. Anders tast je te veel het glazuur aan.

    Dat soort dingen vind ik dus echt best lastig. Niet te vaak, maar wel goed, niet te veel eetmomenten etc.etc…. En dan een dwarse peuter 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.