Bewust genieten … hoe dan?!

geplaatst in: Gezinsleven | 1

“Het vliegt voorbij.” “Eén keer knipperen en ze zijn een jaar ouder.” en “Jeetje, wat gaat het hard.” Cliché maar waar, met kinderen vliegt de tijd. Sinds ik moeder ben geniet ik bewuster, kan meer leven in het moment – maar tegelijkertijd vliegen de dagen voorbij, moet ik mezelf soms toespreken even bewust te genieten en worden we geleefd door anderen. Door verplichtingen. Door werk. Door het leven. Bewust genieten, hoe dan?!

Elke dag hetzelfde?!

Ken je dat gevoel? Dat elke dag hetzelfde is? Opstaan, douchen, aankleden, ontbijt maken, naar school, huishouden of werken, eten, opruimen, eten maken, kids naar bed, bankhangen, zelf naar bed. Zoiets 😉 Als je het zo bekijkt is elke dag inderdaad hetzelfde – maar is het niet hartstikke zonde om het zo te bekijken? Is elke dag niet gewoon uniek? Nu ik zwanger ben kan ik op de één of andere manier weer meer bij de dagen stilstaan. Elke dag is dichterbij de geboorte van ons derde kindje. Een soort aftellen op hoog niveau. Maar los van de zwangerschap IS elke dag ook gewoon uniek. De meiden die nieuwe woorden leren of dingen kunnen, elke dag iets lekkers op tafel zetten, een keer pannenkoeken maken voor de lunch, uitkijken naar het weekend en leuke dingen doen met het gezin. Bewust genieten – het is moeilijk, maar zo waardevol!

Mijnlevenalsmama | Bewust genieten
Zeg nou zelf, hiervan genieten in plaats van op je smartphone kijken is toch vele malen leuker?!
Mijn tips om bewust te genieten
  1. Doe één ding tegelijk. Vooral een leerpuntje voor mijzelf, want hoe vaak zit ik niet te glimlachen omdat de meisjes zo lief spelen TERWIJL ik met mijn smartphone in mijn handen zit en binnen 3 seconden weer naar Whatsapp staar. Te vaak. Zo zonde! Maar niet alleen die smartphone is een ding hoor, de krant lezen terwijl de tv aan staat en je beiden dus niet echt ‘volgt’, een boek lezen terwijl je gedachten met je werk bezig zijn. Probeer één ding tegelijk te doen en je zult merken dat je het veel bewuster beleefd.
  2. Stop met alles vast te leggen op foto. Weer die smartphone 😉 Herinneringen maak je in je hoofd, niet in een fotoalbum (hoewel zo’n fotoalbum soms wel wat toevoegt natuurlijk).
  3. Sta stil bij positieve dingen. Een goede echo, je kind die voor het eerst een poppetje tekent, een salarisverhoging, de zon die zich eindelijk van zijn beste kant laat zien in de zomer – sta er eens écht bij stil!
  4. Schrijf zo nu en dan eens op wat jou blij maakt. Heel simpel, kleine ‘blije’ dingen – opschrijven maakt je vaak bewuster.
  5. Doe dingen voor jezelf (of je gezin), maar ga niet met tegenzin dingen doen omdat je denkt dat het zo ‘hoort’ of ‘moet’ om een ander blij te maken. Als ik voor mezelf spreek heb ik heel lang dingen gedaan omdat het zo hoorde. Met vriendinnen afspreken terwijl we vanwege mijn moederschap nog weinig raakvlak hadden bijvoorbeeld. Niet doen: dat kost tijd, tijd die je aan fijne dingen kan besteden. Waarin je bewust kunt genieten van jouw leven – in plaats van dat van een ander 😉
Lees ook:  Summerbreak!

Ook ik moet mijn eigen tips weer wat vaker ter hand nemen. Het gaat soms hele periodes goed en dan opeens verval ik weer in de dagelijkse drukte en lijken alle dagen hetzelfde. Té zonde (maar helaas onoverkomelijk denk ik) – bewust genieten, we zouden het allemaal iets vaker moeten proberen. Succes!

  1. Leonie van Mil

    Goede tip! Vooral één ding tegelijk doen! Dat zou het op mijn werk ook een stuk makkelijker maken. Af en toe vlieg ik echt als een kip zonder kop door het leven. Noem het chaoot 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.