Zwangerschap en je weerstand

geplaatst in: Gezondheid, Zwangerschap | 0

Tijdens je zwangerschap vermindert je weerstand. Hoe irritant dit ook is (zwanger zijn is immers al ‘zwaar’ genoeg zonder verstopte neus of griep), het heeft een functie. Je kindje bestaat namelijk voor 50% uit niet-lichaamseigencellen (die van de man in kwestie) en dankzij je verminderde weerstand worden deze cellen niet afgestoten en blijf je dus zwanger 🙂

Griep naar griep naar griep

Sprekend voor mezelf is dit qua ziektekiemen echt een slechte zwangerschap. Misschien komt het door de periode van het jaar, misschien doordat ik dit keer niet met één maar twee kindjes, die naar de opvang en school gaan en van alles oppikken, te maken heb. Of misschien omdat gewoon heel Nederland kwakkelt de afgelopen maanden. Maar ik ga sinds ik zwanger ben van griep naar griep naar griep.

Eind september hield ik een positieve test in handen, twee weken later was ik 3 dagen geveld door de buikgriep. Zes weken daarna idemdito, na de kerst nog een keer en ook recent kregen de meiden en ik weer met de nodige kotstaferelen te maken. Veeg mij maar op.

En toch: het heeft nut

Maar hé, ik geloof graag dat iets gebeurt met een reden, dus mijn weerstand zal niet voor niets zo laag zijn dit keer. Voorafgaand aan deze zwangerschap kreeg ik twee (vroege) miskramen, dus thank god dat mijn lichaam deze niet-lichaamseigencellen niet afstootte de eerste weken 😉

Hoe kun je je weerstand verhogen als je zwanger bent?

Er zijn echter wel een aantal zaken die ervoor zorgen dat je je weerstand wat op kunt krikken. Grotendeels voldoe ik daaraan en ben nog steeds vaak ziek, maar dat terzijde.

  • Slaap voldoende
  • Eet gezond (groente, fruit, variatie)
  • Beweeg!
  • Voorkom stresssituaties
Lees ook:  Borstvoeding tijdens de zwangerschap

Tja, ik eet nog steeds redelijk gezond en absoluut gevarieerd, (door)slapen blijft een dingetje hier in huis (en dat ligt niet aan mij kan ik verklappen), ik sport nog steeds (zij het slechts 2-3x in de week in plaats van de 4-5x die ik voorheen sportte) en voorkom stresssituaties (hoewel peuter- en kleuterdrama’s soms ook de nodige stress bij mama op kunnen leveren natuurlijk). Meer kan ik niet doen toch? Behalve dan de zwangerschap ‘uitzitten’ en hopen dat mijn weerstand in de zomermaanden daarna weer herstelt 🙂

Hoe is/was het bij jou gesteld met je weerstand tijdens de zwangerschap?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.