Ervaring keizersnede

geplaatst in: Zwangerschap | 0

Met twee keizersnedes op mijn CV en het feit dat ik daar binnen 3 maanden een derde aan toe mag voegen, vind ik dat ik mezelf een ervaringsdeskundige mag noemen. Ik heb mijn ervaring met een (geplande) keizersnede (keizersnee) al vaker op dit blog beschreven, maar (privé)vragen naar aanleiding van mijn blog vorige week ‘Weer een keizersnede, help?!‘ deden me besluiten mijn eerdere blogs in deze verzamelblog te zetten.

Ervaring met een keizersnede/keizersnee

Ik hoop dat mijn ervaring met een keizersnede wellicht andere mommy’s-to-be kan helpen in hun voorbereiding op een al dan niet geplande keizersnede, het herstel hiervan en borstvoeding geven na een keizersnede bijvoorbeeld. Want laten we wel wezen: een keizersnede is gewoon een bevalling, alleen dan via een andere uitgang en met een wellicht langer herstel. Het is net zo genieten, net zo zwaar en net zo bijzonder. Echt!

Bevallen via een keizersnede

De meningen over bevallen via een keizersnede zijn verdeeld. De één vind het kiezen voor de makkelijke weg, voor de ander is het een nachtmerrie en weer een ander vind niet eens dat je het een bevalling mag noemen. Ik behoor tot de groep die enorm goede ervaring met haar keizersnede heeft. Ik vond het allerminst een nachtmerrie, alleen het idee was even wennen. Nu is het zo dat ik tweemaal een geplande keizersnede heb ondergaan. Ik wist dus al dat ik mijn kindje niet zelf door de uitgang zou gaan persen en heb voorafgaand ook niet urenlang weeen op hoeven vangen. Hoe je een keizersnede ervaart is, net als bij een natuurlijke bevalling, een heel persoonlijk iets. Jouw bevalling, jouw ervaring. Het enige dat ik kan doen is mijn ervaring delen. En dat doe ik graag 🙂

Dit blogje schreef ik toen mijn oudste dochter net een jaar was. Het is een soort vogelvlucht vanaf het moment dat het woord keizersnede viel omdat de kleine meid in stuit lag, tot het moment dat ik tegen het einde van mijn kraamweek riep dat ik op die manier wel 10 kinderen wilde baren.

Mijn eerste ervaring met een keizersnede was er, op de ruggenprik zetten na, eentje volgens het boekje. Het is mij enorm meegevallen, de begeleiding en voorbereiding vanuit het ziekenhuis was top, dochterlief deed het geweldig vanaf het moment dat ze uit mijn buik gehaald werd en ook mijn herstel verliep voorspoedig. In ruim 2000 woorden neem ik je graag mee terug naar oktober 2012 toen ik voor het eerst moeder werd.

Mijn tweede ervaring met een keizersnede was eveneens volgens het boekje. Inclusief het soepel plaatsen van de ruggenprik én volgens het (toen nieuwe) concept gentle sectio. Dochterlief mocht direct nadat ze uit de buik gehaald werd op mijn borst liggen en bleef daar liggen terwijl ik gehecht werd. Geen scheiding, geen eenzaamheid op de uitslaapkamer – gewoon zij, mijn man en ik. Samen.

Lees ook:  Dagboek van een zwangere #14

Meerdere keizersnedes ondergaan

Zoals ik hierboven al schreef, zei ik nog in mijn kraamweek na de geboorte van Olivia tegen de kraamhulp dat ik op deze manier wel 10 kinderen wilde ‘baren’. Ja, het herstel is niet niks en ja, je buik doet echt nog wel een paar dagen pijn en nee, je loopt niet binnen een week een rondje door het park met je baby. Ondanks dat ging mijn herstel voorspoedig en is het me alles mee gevallen. Toen ik dus weer zwanger was, riep ik al vanaf dag 1 dat ik weer middels een keizersnee wilde bevallen. Mensen verklaarden me voor gek, maar ik sprong dan ook een gat in de lucht toen dochterlief in stuit ging liggen en bleef liggen 🙂

Mijn wens werd werkelijkheid en een ruime maand na mijn 2e keizersnede schreef ik dit ervaringsblogje. Het was mijn wederom erg goed bevallen en omdat we in huis onze oudste dochter hebben voorbereid op het feit dat ik haar een tijdje niet mocht optillen en we overal krukjes neergezet hadden, viel ook het ondergaan en herstellen van een keizersnede met al een ouder kindje in huis me enorm mee. Ook het feit dat 2 keizersnedes definitief betekende dat ik, mocht er een 3e kindje komen, nooit meer natuurlijk mocht bevallen haal ik aan in dit blogje. Voor mij persoonlijk geldt dat ik het gemis van een natuurlijke bevalling niet ken – maar dat is voor iedereen anders natuurlijk.

Nadelen keizersnede

En natuurlijk zitten er ook nadelen aan een (geplande) keizersnede! De spanning, het herstel, verblijf in het ziekenhuis, je overgeven aan de zorg door anderen, de wond die enige tijd voelbaar blijft, de risico’s tijdens de bevalling voor zowel jou als je kleine en meer.

Voorbereiden op (geplande) keizersnede

Laat ik voorop stellen dat ik denk dat het een wereld van verschil is of je middels een geplande keizersnede of een spoedkeizersnede bevalt. Mijn beide keizersnedes waren gepland. Niet alleen was vooraf al bepaald dat de meiden er op deze manier uitgehaald zouden worden, ook de geplande datum en OK-tijd werd gehaald. De hele OK was klaar voor mijn komst, mijn kraamsuite was ingericht voor mij en de gehele planning bij Verloskunde wist dat ik daar een paar dagen zou verblijven. Als mijn weeën eerder waren begonnen en ze misschien midden in de nacht het OK-personeel op hadden moeten trommelen, was het vast anders geweest. Minder zen denk ik?

Lees ook:  Datum gepland!

Wél zijn er aantal dingen die voor elke keizersnede van belang zijn als je het mij vraagt. Sowieso als je gaat bevallen, moet je in je achterhoofd houden dat er een kans bestaat dat het voor de gezondheid van jou of je kindje op een keizersnee uitloopt. Je moet op dat moment accepteren dat je bevalling anders gaat lopen dan je bedacht hebt, dat je je kindje misschien wel niet direct bij je mag houden, dat je een paar dagen in het ziekenhuis moet verblijven en dat je niet binnen een week weer de hele wijk door kunt wandelen bijvoorbeeld.

Na twee keizersnedes weet ik inmiddels wat mij te wachten staat over niet al te lange tijd. Zowel de ingreep als de dagen erna en het herstel de daaropvolgende weken. Enerzijds zie ik er tegenop, anderzijds vind ik het fijn om te weten wat mij te wachten staat. Benieuwd wat dat zo ongeveer is? Dat lees je in dit blogje!

Borstvoeding na een keizersnede

Waar normaliter de baby bepaalt wanneer hij of zij geboren gaat worden, gaat het bij een keizersnede vaak anders. De gynaecoloog besluit de baby vroegtijdig te halen bijvoorbeeld. Hierdoor kan het zo zijn dat de borstvoeding moeizaam op gang komt. Maar niet getreurd, borstvoeding na een keizersnede kan prima! Ik heb het tweemaal zeer succesvol gedaan (Olivia heb ik maar liefst 3 jaar gevoed en ook Quinn van bijna 2.5 voed ik nog elke dag) en deel mijn tips met jullie. Aanleggen, bloot op bloot, elke 2 uur voeden, veel water drinken, stress uit de weg gaan en meer. Borstvoeding na een keizersnede is misschien een iets grotere uitdaging en kost wat meer geduld, maar het kan. Ook jij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.