Huh, geen stuitligging?!

geplaatst in: Zwangerschap | 1

Wie mij al langer volgt weet dat zowel Olivia als Quinn in stuitligging in mijn buik lagen. Olivia draaide rond een week of 30 in onvolkomen stuit, Quinn lag vanaf 18 weken in volkomen stuit. Geen beweging in te krijgen. Dit keer is het anders: er is geen sprake van stuitligging. Dit meisje lag een tijdje dwars, maar ligt sinds een week of 22 gewoon netjes heads down, bottom up. En dat vind ik toch een partij raar!

Van het past niet naar ‘past prima’

Nu ik dit blogje typ ben ik 35 weken zwanger en ligt het hoofdje van onze kleinste dame al weken laag in mijn bekken. Ze lag een tijdje met haar rug rechts en beentjes linksonderin (soort van dubbelgevouwen), maar ligt inmiddels met haar rug links en haar benen rechtsboven. De houding die ongeveer 80% van de babies met dit termijn heeft.

Voor de bevalling maakt het geen enkel verschil, ik mag niet meer natuurlijk bevallen na twee keizersnedes. De baarmoeder is simpelweg te zwak met 2 littekens, de kans op complicaties is te groot. Maakt me ook helemaal niets uit, ik kijk uit naar die derde keizersnede, maar het feit dat dit kindje dus wel ‘goed-om’ ligt houdt me wel bezig. Hoe dan?! Tijdens de geboorte van Quinn gaf de gynaecoloog aan dat mijn baarmoeder licht hartvorming is. Een oorzaak voor de stuitligging dus. Maar blijkbaar is mijn baarmoeder door de tweede keer hechten veranderd van vorm? Als dat überhaupt al kan? Mini is gewoon gemiddeld qua groei en heeft momenteel nog voldoende bewegingsruimte, wie weet draait ze zich alsnog om de komende weken? Haar hoofd diep in mijn bekken pleit echter anders.

Lees ook:  Een baby is makkelijker
Nadelen stuitligging vs. voordelen

Meermaals heb ik de stuitligging bij de oudste twee vervloekt. Een hoofd dat continu tegen mijn ribben drukte, het feit dat Quinn zich met haar beentjes in mijn blaas bleef afzetten, dat beiden zo nieuwsgierig waren dat ze hun hoofd vaak ‘via mijn navel’ naar buiten duwden. Man man, wat deed dat een pijn af en toe. Ditmaal is het anders. De bovenste 3 cm baarmoeder is amper gevuld, mini ligt laag. Ik heb geen hoofd tegen mijn ribben, maar een hoofd op mijn blaas. En dat, dat is op zijn zachtst gezegd ook heel vervelend. Ik plas nu namelijk zonder overdrijven 15x per dag en moet continu ‘nodig’.

Mijn stuitbuik bleef hoog zitten, deze buik zit de gehele zwangerschap al een stukje lager. Vervelend met sporten en bukken, maar goed: die ruimere longinhoud vanwege de ruimte bovenin is een voordeel dat dit compenseert. Het grootste nadeel van geen stuitligging en dit keer een hoofd diep in mijn bekken? Ze drukt op een zenuw in mijn linkerlies en dat geeft zo nu en dan een enorme snerpende pijn. Maar, als dat alles is?

Blijf maar lekker liggen zoals je fijn vindt hoor meisje, mama draagt je met liefde nog een paar weken rond!

  1. Nicole

    Hier een mannetje die lang in stuit lag maar nu precies zoals jouw meisje ligt. Dat plassen is mega vervelend en die billen die hij zo lekker hard omhoog duwt zijn ook niet erg prettig haha!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.