Waarom pas verlof met 36 ipv 34 weken?

geplaatst in: Werkende moeder, Zwangerschap | 0

In Nederland heb je als vrouw zijnde recht op 16 weken verlof rondom je bevalling. Officieel is het zwangerschaps- en bevallingsverlof, in de volksmond wordt het ‘gewoon’ zwangerschapsverlof of verlof genoemd. Het verlof duurt 16 weken, waarvan je verplicht 4 weken voor je uitgerekende datum verlof op moet nemen en na de bevalling verplicht bent 6 weken verlof op te nemen. De resterende 4 weken van het bevallingsverlof zou je gespreid op kunnen nemen.

Korter verlof voor betekent langer verlof na

Toen ik zwanger was van Olivia besprak ik tijdens ‘de bekendmaking’ van mijn zwangerschap met de HR-manager mijn verlofperiode. Zij gaf aan dat 34 weken een goede termijn was, ook gezien mijn reistijd van- en naar kantoor. Ik twijfelde hier geen moment aan. Een vriendin van me had kort daarvoor haar eerste kindje gekregen en ging ook met 34 weken met verlof: die weken thuis rommelen voor de bevalling op gang kwam leken me heerlijk. Uiteindelijk belandde ik halverwege de zwangerschap voor 40% in de ziektewet vanwege bekkenklachten, dus had ik niets te willen: dan gaat je verlof gewoon in met 34 weken (en heb dus automatisch ‘slechts’ 10 weken verlof na de bevalling).

Eenmaal zwanger van Quinn dacht ik er heel anders over en gaf vanaf dag 1 aan mijn baas te kennen dat ik door wilde werken tot 36 weken. Ik werkte toen (en nu nog) maar 16 uur, dus wat zouden die 2 extra weken met in totaal 4 werkdagen voor verschil maken? Uiteindelijk was het nog buffelen en nét vol te houden, want die buik – die maakt dus een groeispurt vanaf een week of 33 en omdat ik toen nog afhankelijk was van de fiets en het OV was de reis van- en naar kantoor ook niet bepaald makkelijk. Ditmaal gold hetzelfde: ik gaf direct aan door te werken tot 36 weken en met nog maar 3 weken te gaan weet ik inmiddels dat ik dit ook gemakkelijk vol ga houden. Zeker nu ik kan reizen met de auto 😉

De voornaamste reden voor mijn keuze om door te werken tot 36 weken in plaats van 34, is dat ik dan na de bevalling 12 in plaats van 10 weken verlof heb. Uit ervaring weet ik inmiddels dat dat met een keizersnede twee welkome extra weken zijn, omdat de eerste weken na de bevalling meer in het teken van herstel dan genieten staan.

Lees ook:  Het zit erop - verlof wat was je fijn!
Voordelen bij doorwerken tot 36 weken

Mijn grootste motivatie is om langer verlof na dan voor de bevalling te hebben, maar daarnaast zijn er nog een paar voordelen aan langer doorwerken, vind ik.

 • Je kunt daadwerkelijk meer werk verrichten in die ‘extra’ twee weken;
 • Geen collega vindt het vreemd als je tussendoor wat vaker rust neemt en/of van houding wisselt (zo wissel ik staan, zitten en lopen regelmatig af om mijn bekken niet te veel te belasten met alleen maar in de stoel zitten en draaide ik recent op een beurs maar halve dagen mee in plaats van hele dagen);
 • Je kunt geoorloofd de hele dag snoepen en snaaien (oké dat excuus geldt misschien al wel de gehele zwangerschap, maar zéker in hoogzwangere staat neemt niemand het je meer kwalijk);
 • Ietsje te laat op de werkvloer belanden omdat je waggelt wordt door de vingers gezien;
 • Verlof kan leiden tot verveling, het is aftellen geblazen maar 6 (of misschien wel 8) weken zwangeren kan ook heel lang duren als je niets meer om handen hebt (bestaat dat überhaupt, niets meer om handen hebben?!), dus doorwerken tot 36 weken scheelt je weer 2 weken wachten.
 • Je kunt na je bevalling 2 weken langer de hele dag op de bank liggen met een baby op je borst en hem of haar knuffelen;
 • Je bespaart, indien van toepassing, in de opvangkosten omdat je kindje pas twee weken later naar de opvang hoeft 😉
Nadelen bij doorwerken tot 36 weken
 • Je voelt je een walrus, waggelt als een eend en klaagt om alles, maar hé: je wilde dit zelf, nog even doorzetten meid!
 • Voor fysiek werk geldt sowieso dat de meesten met 34 weken met verlof gaan, maar ook bureauwerk is minder makkelijk aan het einde van je zwangerschap. Het verschil in buikomvang tussen 34 en 36 weken kan al snel 5 cm zijn: zit niet lekker aan een bureau kan ik je vertellen;
 • Je word een soort wandelende attractie voor iedereen die je onderweg naar je werk tegenkomt (zo hé, moet jij niet allang aan het bevallen zijn?!);
 • Slapen is in de derde termijn van je zwangerschap vaak een nog groter issue dan eerder, dat maakt dat de werkdagen zwaarder worden en langer lijken te duren. Ook al is het verschil ‘maar’ twee weken, hoogzwanger is dit veel;
 • Als je baby eerder geboren wordt, heb je nog altijd hetzelfde aantal weken verlof, maar niet echt thuis kunnen genieten van je zwangere buik. Had je maar niet zo eigenwijs moeten zijn om tot 36 weken door te gaan werken ofzo 😉
Lees ook:  Einde verlof

Mijnlevenalsmama | Dikke buik

Het is heel persoonlijk

De keuze om al dan niet met 36 weken pas met verlof te gaan is onwijs persoonlijk. Ik denk dat het soort werk dat je doet en de hoeveelheid uren die je wekelijks werkt erg van invloed zijn. Toen ik ten tijde van de zwangerschap van Olivia nog fulltime werkte (ook al zat ik halverwege deels in de ziektewet), moest ik eerlijk gezegd niet denken aan doorwerken tot 36 weken. Het leek me heerlijk om naar mijn verlof toe te werken, om 4 maanden vrij te zijn – of dat nou meer voor de geboorte of erna was boeide me niet. De tweede keer was dat dus anders. Ik werkte parttime en wist bovendien dat mijn keizersnede een langer herstel zou hebben, ik snakte juist naar extra weken vrij na de bevalling. En dat geldt nu weer. Vandaag is mijn voorlopig laatste werkdag, ik ben 35 weken en 4 dagen zwanger – I made it (again)!

Niets is persoonlijker dan jouw verlof, jouw bevalling, jouw baby. Doe wat goed voelt, dan doe je het altijd goed!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.