Centering Pregnancy: aanrader of niet?

geplaatst in: Zwangerschap | 3

Centering Pregnancy, misschien heb je er al eens over gehoord of gelezen. Misschien niet. Het is een (relatief nieuwe) vorm van zwangerschapsbegeleiding in groepsverband. Ervaringen uitwisselen, informatie die je normaliter alleen in boeken leest extra doornemen met elkaar, je maandelijkse controles in de avonduren in plaats van overdag, meer persoonlijke aandacht van de verloskundige en dat allemaal met dames die in dezelfde maand zijn uitgerekend. Klinkt tof toch? Ik probeerde het uit en vertel jullie vandaag of ik Centering Pregnancy een aanrader vind of niet. Lees mee!

“Ach ja, laat ik het maar proberen”

Om heel eerlijk te zijn zag ik het in eerste instantie niet zo zitten. Deelname aan Centering Pregnancy (CP). Bij mijn verloskundige praktijk zijn de maand voor mij begonnen met deze vorm van begeleiding en al tijdens mijn eerste echo wees de verloskundige me deelname aan CP. Zij was een stuk enthousiaster dan ik 😉 Immers, wat zou ik nou kunnen leren qua extra informatie. Been there, done that. Twice. 

De verloskundige benadrukte het feit dat ik met CP bewust aandacht aan deze zwangerschap kon geven, in ons toch al drukke leven met kleine kinderen. Ook benadrukte ze dat ik mijn kennis kon delen met anderen – dat dat van meerwaarde was voor de groep. En juist dat zette me aan het denken. Zou ik CP doen voor mezelf of voor die andere dames? Was het me eens in de maand een avond waard? Aan de andere kant: hoe fijn is het om elke 4 weken Quinn mee te slepen naar de controles? Ik vond het met Olivia al zwaarder worden naarmate mijn buik groeide toentertijd en Quinn heeft helemaal een eigen (peuter)willetje. Ik besloot Centering Pregnancy een kans te geven. Wat had ik te verliezen? Als het na 2 bijeenkomsten niet fijn voelde kon ik immers altijd nog stoppen.

Lees ook:  Lieve kleinste baby #1
Toch wel leuk!

Na de eerste bijeenkomst had ik gemengde gevoelens. Ja, het was best leuk en leerzaam, ondanks dat ik niets nieuws hoorde – de herhaling was fijn. De groep vrouwen was divers en ik wist niet zo goed of ik dit leuk vond of niet. Het hoefden immers geen vriendinnen te worden, maar een ‘klik’ voelde ik maar met 1 van de 15 (?) aanwezigen. Blijkbaar hadden meer meiden gemengde gevoelens, want het clubje slonk en vanaf de 4e bijeenkomst hebben we echt een leuke groep. We ‘kennen’ elkaar en het is inderdaad superleuk elkaars verhalen te horen en zwangerschappen te volgen. Meetings zoals laatst over de bevalling zijn eigenlijk niet aan mij besteed omdat ik al weet dat ik weer een keizersnede krijg, maar ik vond het niet zonde van mijn tijd om aanwezig te zijn en dat lijkt me een goed teken. Het is even een avondje bewust zwangeren, thee drinken, wat lekkers eten, kletsen. En natuurlijk de controle van mijzelf en de baby!

Die controles gaan in de spreekkamer, niet in groepsverband. En ik kan je vertellen: het is heerlijk om dat te doen zonder oudere kinderen in je kielzog, zonder je ogen open te moeten houden en gewoon even alles het hartje te horen en kort te kletsen met de verloskundige.

Centering Pregnancy: aanrader

Ik kan er kort over zijn: centering pregnancy is wat mij betreft een aanrader. Het is inderdaad een moment van bewust met je zwangerschap bezig zijn, als je zwanger bent van je eerste leer je veel meer dan je tijdens normale verloskundigenbezoekjes opsteekt (bijvoorbeeld over wat wel of niet te eten, de fases van de bevalling, welke vormen van pijnbestrijding welke voor- en nadelen hebben en wat je kunt verwachten in je kraamperiode) en wie weet bouw je wel vriendschappen op. Niet alleen de verloskundige leert je dingen, ook de ervaring van anderen is leerzaam. Zo vond ik het leuk om mijn ervaring met stuitligging en de borstvoeding te delen met de meiden, maar vond het net zo leuk om te horen hoe andere reeds moeders het gedaan hebben met hun eerste kindje.

Lees ook:  Mama is zwanger #7

Hoe dichterbij de uitgerekende datums we komen, hoe spannender het is. De andere meiden zijn toch allemaal een soort van kennissen geworden en ik ben oprecht benieuwd hoe de kindjes er straks uit zien, hoe degenen die voor het eerst moeder worden het moederschap ervaren en hoe de bevallingen zijn gegaan. Net zoals bij zwangerschapsyoga (denk ik): de leukste meeting moet nog komen. De laatste. Die met de baby’s erbij 🙂 Nog even volhouden meiden, we zijn er bijna!

3 Antwoorden

  1. Meike

    Ik heb dus niet gekozen voor CP (volgens mij lopen we bij dezelfde vk). Ik heb getwijfeld, omdat ik ergens wel de meerwaarde zag, maar door de burn-out voelde ik niet de behoefte in een groep over de zwangerschap te praten. Fijn dat het zo’n goede ervaring is.

  2. Joyce

    Hier geven ze geen center pregnancy of in ieder geval nog niet. Daarom heb ik weer gekozen voor een ouderwets pufclubje

  3. C

    Ik vond de cp echt wel meer waarde hebben. Zeker omdat het voor mij de eerste was. Ik vond super leuk om naar de bijeenkomsten te gaan en te leren van de andere. Nu bijna 2 jaar later zitten we bijna allemaal nog in de whatsapp groep en hebben we soms ook play dates.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.