Babyfoon op de kamer, wanneer stop je?

geplaatst in: Opvoeding, Samenwerkingen | 1

Ruim 5 jaar geleden, twee nieuwe-ouders-to-be, een winkel vol babyspullen, een enthousiaste verkoper, een man met een zwak voor alles wat op een videogame lijkt en toen nog een berg geld op onze rekening (want: geen kinderen) kochten wij een heuse babyfoon mét camera. Eén van de eersten destijds. Geen fancy 15 inch kleurenscherm, wél ons kleine meisje in beeld. En nog, want tja: wanneer stop je eigenlijk met een babyfoon op de kamer?

Inschatten alvorens te reageren

Met stip op één qua voordeel van een babyfoon met beeld vind ik dat je vooraf in kunt schatten of je naar de kinderkamer moet. Olivia was het type baby dat soms wakker werd tijdens haar middagdut, dan even om zich heen lag te kijken en kirde tegen haar knuffels, om vervolgens nog een halfuur in slaap te dutten. Zonder beeld had ik haar bij de eerste kick al uit bed gehaald terwijl ze eigenlijk nog moe was. Ideaal dus.

Mijnlevenalsmama | Niet doorslapen
Dreumes Quinn in diepe rust <3

Ook voor ons middelste meisje geldt dat het hebben van beeld op de babykamer ons al menig tripje de trap op heeft bespaard. Zij wordt namelijk vaak ‘wakker’ zonder wakker te zijn. Soms huilend, soms zittend, maar dus niet altijd echt wakker. Juist als je haar dan benaderd schrikt ze wakker en raak overstuur. Mede dankzij de babyfoon leerden wij haar gedrag herkennen en kunnen de situatie dus inschatten alvorens we reageren. En dat doen we dus nog steeds, de situatie vooraf inschatten aan de hand van het beeld. Want tja, zo’n babyfoon op de kamer – wanneer stop je daarmee?

Lees ook:  Wonen in een vinexwijk
Tot orde roepen

Zoals jullie weten slapen Quinn en Olivia op één kamer. Buiten dat slapen ze ook regelmatig naast elkaar, dankzij een uitschuifbaar bed en je begrijpt: dan is het feest 🙂 Onze babyfoon heeft een spraakfunctie, dus in plaats van naar boven lopen en/of gillen, roepen we ze tot orde door de babyfoon. Elke keer weer schrikken de meisjes zich een hoedje als ze mijn stem door de camera horen. Niet dat ze dan direct gaan slapen maar goed.

Gemak vooral

Nu onze kleinste spruit ook een eigen bedtijd heeft en niet meer de hele avond bij ons op de bank ligt, gebruiken we de babyfoon weer intensiever dan voorheen. Hij gaat ’s avonds mee naar beneden en ik tuur bij geluidje langs mijn boek op laptop naar Charlie. Een stukje controle? Ja, bij de eerste was het dat zeker. Inmiddels is een babyfoon met camera vooral gemak, we lopen immers al vaak zat de trap op en af op een dag – laat me ’s avonds maar lekker op de bank zitten. Die camera blijft dus nog wel even hangen 😉

Mijnlevenalsmama | Afbeelding blogpost

  1. Linda

    Hier een losse camera op de kamer hangen. Ik vind het ideaal. Kan op mijn telefoon kijken als ik iets hoor op de babyfoon. En dat gebeurt regelmatig, want ze droomt nogal veel. Dus huilen en praat en in haar slaap.of knuffels gooien. Scheelt een hele hoop tripjes naar boven, waar ze anders alleen maar wakker van wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.