(borst)Voeding, hoe ver ga je?

geplaatst in: Gezondheid | 1
Gepubliceerd op Mamsatwork

Een titel die je op meerdere manieren op kunt vatten. Het eerste dat in je op komt is waarschijnlijk: “Ik wil graag borstvoeding geven, maar hoe ver ga ik als het niet meteen lukt?” Het antwoord op die vraag is moeilijk, jij bent de enige die die beslissing kan nemen en vooraf kun je hier nog niets nuttigs over zeggen.

Ik had bijvoorbeeld in mijn hoofd dat ik heel graag borstvoeding wilde geven, maar dat het niet ten koste van mezelf mocht gaan (en dan nog: hoe meet je ‘ten koste van jezelf’ als je weet dat je je kleine ukkie het beste wilt geven?). Dat had ik met mijn man afgesproken, dat heb ik ook de verloskundige vertelt in een van onze laatste consulten. Uiteindelijk werd het een medische bevalling (keizersnede i.v.m. stuitligging) en was mijn man dus de enige die me aan deze ‘belofte’ kon herinneren. Gelukkig kwam mijn melkproductie snel op gang en hoewel ik ook een kleine week heb gestoeid met pijnlijke tepels, vette crèmes, tepelhoedjes (die ons meisje overigens deden kokhalzen) en een kolfapparaat, is mijn missie geslaagd: dochterlief is inmiddels 6 maanden en borstvoeding geef ik nog steeds. En ja, mijn man heeft me een aantal keer herinnert aan mijn belofte en flesvoeding voorgesteld (immers: hij kon zich omdraaien na het verschonen ’s nachts, ik moest wakker blijven om te voeden en dat nam ik hem niet altijd in dank af), maar echt getwijfeld of we over moesten stappen hebben we nooit.

Een andere manier om bovenstaande titel op te vatten is: hoelang ga je door met borstvoeding geven? Tot het einde van je verlof? Tot je over kunt stappen op Nutrilon2? Tot je kindje zijn of haar eerste verjaardag viert? Tot hij of zij loopt? Of misschien wel langer? Wederom: de keuze is aan jou en (mijn inziens) aan jou alleen. Iedereen heeft zijn mening klaar over borstvoeding, de maatschappij claimt het normaal te vinden, maar het wordt absoluut niet door iedereen en overal even goed gewaardeerd. Maar jij bent degene die de beslissing maakt, of, als je echt helemaal vanuit de voeden-op-aanvraag-optiek voedt, je kindje is degene die de beslissing neemt wanneer je stopt.

Lees ook:  Waterpokken

De derde opvatting is degene waar ik me continu bewust van ben (de eerste twee stappen heb ik al doorlopen zeg maar – borstvoeding ga ik geven tot het niet meer goed voelt, geen idee wanneer dat zal zijn): “Ik geef borstvoeding, wat betekent dat voor mijn eigen voeding?”. We hebben regelmatig last gehad van krampjes in de eerste periode. Ik heb even gedacht dat het aan mijn eten lag en heb vervolgens twee weken lang rode pepers en andere pittige kruidenmixjes geschrapt. De krampjes bleven. Het nuttigen van alcohol: na 39 weken zwangerschap en geheelonthouding, had ik echt ontzettend veel zin in een wijntje. Maar ja, ik geef borstvoeding. Gelukkig geeft internet goede informatie hierover en blijkt je lichaam en melk na 2,5 tot 3 uur per glas alcohol weer schoon te zijn. Toen dochterlief enigszins een ritme had met 4 uur tussen de voedingen en ’s nachts gemiddeld 7 uur, ben ik gaan genieten van een glas rode wijn ’s avonds. Ik giet het glas vrij snel achterover en meet altijd minimaal 2,5 uur vanaf de laatste slok. Ja, het is al wel eens voor gekomen dat we haar met een speentje hebben moeten troosten, omdat ik nog niet alcoholvrij was. Maar behalve een voedende moeder ben ik ook ‘gewoon’ Gwen die dol is op een glas rode wijn ’s avonds met manlief op de bank. En dat moet kunnen vind ik.

Sowieso ben ik altijd al bewust bezig met voeding, houden we niet van kant-en-klaar en allerlei pakjes en zakjes. Wat dat betreft krijgt ons dochtertje via mij dus zat goede dingen binnen. Ik eet geen vlees en ben niet van mening dat ik daardoor mindere melk produceer. Ze functioneert al een hele tijd perfect op 5 maaltijden en dat zouden er met vlees heus niet opeens 4 worden denk ik. Ik hoorde laatst dat iemand weer vlees was gaan eten vanwege de borstvoeding, daar zie ik absoluut de meerwaarde niet van.

Lees ook:  Doorslapen went

Ik slik nog steeds multivitaminen voor zwangere en borstvoedende vrouwen en zorg dat ik voldoende drink. Maar, ik lak wel gewoon mijn nagels en hoewel ik weet dat er een kans is dat die gifstoffen mijn kindje zouden kunnen bereiken, gaat dat me (nog) te ver. Ik zeg ‘nog’, want wie weet wat de toekomst brengt! Dus vandaar: (borst)voeding, hoe ver ga jij?

  1. kungslilja

    Leuk stuk! Ik ga ongeveer even ver als jij: ik voed zolang het goed voelt.
    Bij de eerste hebben we na twee maanden een fles toegevoegd, zodat ik ’s nachts wat langer kon slapen. Toen ging het namelijk ten koste van mij, want er zat nooit langer dan 2 uur tussen de voedingen. Toen mijn zoon 10 maanden was, wilde hij niet meer. Mijn dochter heeft pas een fles gekregen toen ze acht maanden was en ik ging werken. Maar daarnaast voed ik nog steeds ’s ochtends, ’s avonds en ’s nachts. Ze is bijna elf maanden en wil nog vreselijk graag aan de borst. Ik vind borstvoeding geven fantastisch!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.