Recept: Bananenpannenkoekjes

geplaatst in: Recepten | 2

Gezond eten vinden Joost en ik ontzettend belangrijk. En dan gezond in de vorm van natuurlijk eten. Geen geraffineerde suikers, zo veel mogelijk (als de portemonnee het toelaat) biologisch, zo min mogelijk E-nummers, geen pakjes en zakjes en zoveel mogelijk fruit en groenten. In de yoghurt, in smoothies of gewoon los. Een stukje wortel, komkommer of bleekselderij met (zelfgemaakte) hummus of guacamole? Mmm!

Minder brood

Wij drinken geen melk, het enige zuivelproduct dat wij eten is volle yoghurt. De rest is vervangen door plantaardige varianten, zoals rijstmelk of amandelmelk. En in plaats van bijvoorbeeld boter gebruiken we kokosolie. Melk is namelijk helemaal niet goed voor je.

Ook het 2x per dag eten van (te veel) boterhammen doen wij niet. Ik maak begin van de week verschillende salades (pastasalade, rijstsalade, een omeletwrap met sla) en deze gaan mee naar ons werk. Een heerlijke, vullende, verantwoorde lunch – zonder brood. Thuis heb ik meer vrijheid qua lunch: groentenomelet, eiermuffins, gebakken champignons en bananenpannenkoekjes bijvoorbeeld.

Bananenpannenkoekjes: supersimpel en gigantisch lekker!

Het basisrecept, dat je op veel plekken op internet kunt vinden, bestaat uit alleen bananen en eieren, ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. En doe dat nog. Soms met stukjes appel erbij, soms met frambozen, kaneel, rauwe cacao, verschillende zaadjes, noem maar op. Maar goed, bananenpannenkoekjes dus: supersimpel en gigantisch lekker. Olivia eet ze al sinds ze 6 maanden is en smult elke keer weer.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • 2 geprakte bananen (of uit de foodprocessor, dat vind ik persoonlijk nog lekkerder)
 • wat meel (ik gebruik boekweit- of speltmeel)
 • een scheut (rijst)melk
 • 2 eieren
 • (kokos)olie om in te bakken
Lees ook:  Energiek, fitter, happy #11

Je gooit alles door elkaar en roert goed. Het wordt een dikkig pannenkoekenbeslag, met (afhankelijk van hoe goed je geprakt hebt) stukjes banaan. De pannenkoekjes worden gemaakt zoals gewone pannenkoeken, alleen dan kleiner. Ik maak er 3 per keer, gewoon in een normale koekenpan. Het beslag is dikkig, dus de rondjes beslag die je in de pan giet, lopen niet in elkaar over. Bakken aan beide kanten en smullen maar!

2 Antwoorden

 1. Rose

  Ik ga de pannenkoekjes proberen! Gebruik je ze als tussendoortje of als lunch? En heb je ervaring met het invriezen eevan? Ik ben ook wel benieuwd naar je meest succesvolle en snelle lunch recepten..wil ook minder brood eten, maar vind salades maken nog steeds teveel werk..

  • Gwen

   Het is echt een aanrader die dingen al lunch. Maar ook al tussendoortje. Of ontbijt in het weekend. Ervaring met invriezen heb ik niet, maar voor ik zwanger was maakte ik op dinsdag vaak een heleboel pannenkoekjes en namen mijn man en ik die woensdag, donderdag en vrijdag mee naar ons werk als tussendoortje. Ik bewaarde ze in plastic bakje met deksel in de koelkast. Ging prima 3 dagen en ze bleven lekker, niet droog. Komen we meteen op je tweede vraag: de recepten. Sinds ik zwanger ben kokhals ik van salades, dus onze goede eetgewoonten moeten we na de bevalling weer oppakken. Ik ben weer ‘afgezakt’ naar standaard (te veel) brood. Voor mijn man maak ik nog wel eens rijst- of pastasalade. En dan doe ik maar wat eerlijk gezegd. Meestal gaat er ui in, paprika, in de rijst kidneybonen en mais, in de pasta olijven en cherrytomaatjes. En dan bij pasta vaak feta en bij de rijst zijn de bonen voldoende vullend. Rijst en pasta koken, aanmaken met wat kruidenazijn en bijv. mosterd met yoghurt mengen en dat als sausje erdoor heen doen. Bij de rijst doen we ook wel eens sojasaus en dan niets anders, dan is het een soort koude sushi. Qua rauwkost gebruik ik de keukenmachine, dat scheelt heel veel werk en tijd. Ik gooi wortels, ui, komkommer, witte kook en paprika in de keukenmachine en zet die aan tot alles fijngeraspt is. Beetje kruidenazijn en peper en zout erover en een gekookt eitje erbij. Klaar! Het handigst is om een grote bak te maken voor bijv. 3 of 3 dagen, met wat extra citroensap erover blijven de groenten ook mooi van kleur in de koelkast (rauwkost verkleurd snel), maar ook als het wat bruinig wordt is de smaak nog goed. Als ik straks na de bevalling weer een fijn eetritme heb met salades, zal ik weer recepten delen. Beloofd! Je kunt ook zoeken op rauwkost linksboven, daar vindt je sowieso het rauwkostsalade recept.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.