Ons weekmenu

geplaatst in: Gezondheid, Huishouden | 9

In Huize Kuijten werken we met een weekmenu voor het avondeten. Op de dagen dat wij allebei werken is het extra simpel, dan staat er pasta met zelfgemaakte saus uit de diepvries of zelfgemaakte soep, tevens uit de diepvries, op het menu. Lekker georganiseerd dus. Meestal maken we donderdagavond samen een lijstje met gerechten die we die week willen eten en schrijf ik daarna het boodschappenlijstje, maar afgelopen week ging het anders.

Groenten- en fruitpakket gewonnen!

Vrijdag ontving ik een basispakket van Beterbio. Dit had ik gewonnen via de blog van Kelly. Superleuk natuurlijk, want ik ben dol op vers en biologisch. Het basispakket van Beterbio bestaat uit groenten en fruit voor een gemiddeld gezin voor 3 of 4 dagen, een goede basis voor de rest van onze weekboodschappen dus.ย Maar ja, Beterbio bepaald de inhoud, dus in plaats van samen bedenken wat we willen eten en dat kopen, hebben we nu al boodschappen in huis en moeten daar iets lekkers mee bedenken. Even wennen vind ik.

beterbio_mijnlevenalsmama

Op de website van Beterbio staat een week van te voren de inhoud van de pakketten vermeld, ik wist dus al wat ik kon verwachten. Prei, witlof, rode bieten, kiwi’s, mandarijnen, winterpostelein, mini-tomaatjes en zuurkool. Lekker winterse seizoensgroenten dus, mmm! Maar ja, uhmm winterpostelein? Nooit van gehoord. En rode bieten zoals ze van het land komen? Ik ken ze als voorgekookt uit plastic of uit de bio-potjes van de Plus. Gekookt en gesneden.

What to cook?

De mandarijnen en kiwi’s zijn op de fruitschaal beland. Twee fruitsoorten die hier bijna wekelijks op de fruitschaal liggen, dus ideaal. Manlief eet graag kiwi’s in zijn yoghurt. Ik vind ze, sinds mijn zwangerschap, te zuur om los te eten en gebruik ze alleen in smoothies. Mandarijntjes zijn altijd lekker rond deze tijd van het jaar en als toetje pakken we regelmatig mandarijntjes en peren (daar is Olivia stapelgek op).

Lees ook:  Netflix tijdens het huishouden

De prei heb ik direct in reepjes gesneden, want dit formaat paste niet fatsoenlijk is onze (niet kleine) koelkast. Drie keer raden hoe het komt dat de prei in de supermarkt altijd precies in de supermarktkratten past. Deze twee biologische preien waren zeker 50cm lang, dus dat zijn drie heerlijke porties-voor-twee preisoep, volgens ongeveer dit recept, voor in de diepvries geworden.

Zuurkool hebben we de afgelopen paar weken al een paar keer gegeten. Joost en ik vinden dat echt heerlijk. Olivia nog niet, ze raakt het wel aan, maar verder dan tussen haar vingers komt het niet. Zuurkool maak ik meestal met een uitje, knoflook, geraspte wortel en ananas en dan eten we het met aardappelpuree en een vegetarische (kaas)burger.

De winterpostelein ziet eruit als spinazie, maar hij schijnt een stuk sterker te zijn. Ik heb even online naar wat recepten gezocht en besloten dat het een stoofstamppotje werd, op basis van dit recept. Zowel Joost als ik houden niet van rozijnen, dus we kozen voor het meestoven van wat champignons en een paprika. Het was heerlijk, vulde ontzettend goed en is zeker voor herhaling vatbaar. In plaats van postelein zou het stoofprutje ook prima bij andijviestamppot kunnen.

Witlof uit de oven met kaas vind ik heerlijk, maar tegelijkertijd ook een beetje saai en dan moet je toch nog iets van rijst of aardappels erbij maken. Ik heb dus gekozen voor een ‘eenpansgerecht’, een soort hartige taart. Hierbij ben ik uitgegaan van dit recept, maar ik ga het deze week maken met zoete aardappels (heerlijk kruidig en Olivia is dol op zoete aardappels).

Lees ook:  Olivia's beautyhoekje

En dan blijven de tomaatjes en bietjes nog over. De bietjes heb ik zondag schoongemaakt en gekookt en ga ik gebruiken in smoothies deze week. Ook zullen we Olivia een keer verblijden met een voor haar nieuwe smaak: rode bietjes. Ik ben benieuwd naar haar gezichtje, iets minder naar de vlekken maar voor alles is een oplossing. Snacktomaatjes kopen we wekelijks, die komen dus wel op!

Zo ongeveer wekelijkse kost

Tja, zo gaat het dus ongeveer elke week. Producten bedenken waar we zin in hebben, zoeken naar recepten en hier en daar wat wijzigen of toevoegen in de recepten. Gelukkig wordt het 9 van de 10 keer ook nog eens een smakelijke maaltijd, dat scheelt. Overigens eten we deze week, behalve pasta en soep op mijn werkdagen, ook nog zelfgemaakte plaatpizza en hebben we zondag lasagne gegeten.

We zitten er trouwens aan te denken een abonnement bij Beterbio te nemen, dan komt er automatisch (nog) meer variatie in ons wekelijkse menu en leren we ook groenten eten die we normaal nooit zouden kiezen. Zoals winterpostelein.

9 Responses

 1. blogsvanmiranda

  Wat leuk dat je dit pakket gewonnen hebt, ben erg benieuwd naar je recept met winterpostelein, dat ken ik namelijk ook niet. Ik maak ook vaak een menu wat ik wil eten, en wat ik dus moet halen, werkt zoveel makkelijker en bespaart ook echt geld vind ik. Zo haal je alleen wat nodig is en niet allerlei dingen die in de reclame zijn en je eigenlijk toch niet nodig hebt.

  • Gwen

   Precies! Altijd als ik ‘even voor iets’ naar de supermarkt moet, haal ik meer dan ik nodig heb. Zucht, die point-of-puchase-marketing ook, ze krijt me altijd te pakken haha. Winterpostelein was superlekker! We hebben dus dat stamppotje gemaakt, waar ik naar linkte. Heb geen foto gemaakt, maar gaan het zeker nog een keertje eten! Aanrader dus ๐Ÿ™‚

 2. Jess

  Wat georganiseerd! Ik doe eigenlijk iedere dag of om de dag even boodschappen. Ik woon wel tegenover de winkels dus dan is dat heel makkelijk. Ik sta binnen twee minuten in de Appie of de C1000 (of de Boni maar daar kom ik niet zo vaak.) Ik ben te chaotisch om een heel weekmenu te verzinnen. Ik check gewoon de koelkast of daar dingen liggen die op moeten en daar verzin ik dan wat bij en anders haal ik waar we trek in hebben op dat moment haha! Wel tof zo’n pakket. Kun je weer eens iets anders dan anders eten.

  • Gwen

   Dat is precies de reden dat we nu zitten te denken aan een abonnement op Beterbio: je eet elke week wat anders en dingen zoals postelein en venkel zou ik anders nooit kopen. Ik houd er wel van: seizoensgebonden eten. Maar, de koelkast opentrekken en iets met restjes doen is ook een kunst hoor! Dat lukt mij nog net bij het in elkaar breien van een restjespasta, verder kom ik niet.

 3. Whitney

  Is dus gelukt! Was al benieuwd ๐Ÿ™‚ Winterpostelein, is dat hetzelfde als postelein?? Ga dat even opzoeken. Vind het heerlijk.

  Handig en georganiseerd om van te voren te plannen. Dat lukt ons niet. Ga net als Jess om de dag langs de winkel, scheelt ook dat ik vers brood moet hebben. Wellicht als de baby er is dat we dit moeten aanpassen. Vind het op zich wel handig ๐Ÿ™‚

  • Gwen

   Volgens mij is het hetzelfde, maar omdat het een wintergroente is, noemen ze hem winterpostelein? Het was in iedergeval echt heel lekker, dat stamppotje. Vanavond staat de witlof op het menu, ik ben benieuwd! Enne, dat aanpassen en organiseren kan ik je echt aanraden, geeft heel veel rust (ons wel]e tenministe), brood haalt een van ons tijdens de lunchpauze op het werk, moet ook vers zijn ๐Ÿ™‚

   • Whitney

    Het ziet er inderdaad hetzelfde uit. Ik eet het vaak vanaf het voorjaar op brood, bij pasta of salade. Nu zou het inderdaad ook heerlijk zijn door een stamppotje ๐Ÿ™‚ . Ben niet zo gek op witlof, geniet ervan!

 4. Roos' Blog

  Klinkt allemaal erg lekker! Hier is een weekmenu bijna niet haalbaar, voornamelijk omdat Mark en ik beide onregelmatig werken. We eten dus vaak alleen. Ik zorg er voor dat de koelkast/vriezer/kast gevuld is met de basis producten waar je altijd wat mee kan en verzin per dag wat ik ermee doe.
  Winterpostelein heb ik nog nooit gegeten, ik ga eens kijken of ze dat hier in de winkel hebben, ben benieuwd geworden :)!

  • Gwen

   Nee snap ik in jullie geval heel goed. Het is niet anders. Maar he, elke dag van alles verzinnen is ook een kunst hoor, ik zou het niet kunnen. Ben ik te controllerig voor ๐Ÿ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.