Linzen en spruitjes

geplaatst in: Opvoeding | 8

Weer een blogje over eten, het blijft me namelijk fascineren wat dochterlief allemaal met smaak naar binnen werkt. De hoeveelheden, daar valt nog het een en ander aan te doen. Olivia eet namelijk niet heel veel op een dag, ook niet extreem weinig, maar een banaan, halve peer, 1,5 boterham, twee kleine koekjes of een soepstengel, wat avondeten en een beetje appelmoes of yoghurt, is de max. Oké en nog ongeveer 3x per dag mamamelk, dat vult natuurlijk ook.

Spruitjesmonster

Wát ze eet is vooral zo interessant, want hoewel ik als klein kind spruitjes niet te eten vond, is dochterlief er stapelgek op. Gedroogde abrikozen, olijven en smoothies met de meest aparte groente- en fruitcombinaties, ook zoiets. Olivia geniet ervan. Linzen! Ja, linzen,  kikkererwten en mais, het wordt met smaak uit de zelfgemaakte vegaburgers gehaald met haar kleine vingertjes. En voor het gemak eet ze de rest van burger ook op.

Van de week aten Joost en ik weer eens linzensoep. Olivia had wat losse linsjes, een stuk stokbrood, een worstje en (diepvries)spruitjes op haar bord, de linsjes waren als eerste op. Gevolgd door een combinatie van worst, spruitjes en brood, want dat allemaal tegelijk aanbieden voelt voor dochterlief als een snoepwinkel. Ons brood- en spruitjesmonster.

Nu de hoeveelheden nog

Hoewel haar beide ouders soms last van lindworm lijken te hebben, heeft Olivia niet zo’n groot maagje. We bieden haar voldoende eetmomenten aan, maar als ze geen trek heeft, is eten vooral leuk speelgoed. Het opruimen van dat speelgoed vind ik persoonlijk iets minder. Tja en die dagelijkse smoothies natuurlijk. Olivia krijgt dan gok ik een wortel, een stengel bleekselderij, een hand frambozen en een banaan binnen. Een hele maaltijd dus.

Lees ook:  Grote-mensen-lunch

Zorgen om haar eetgedrag hebben we ons nooit gemaakt, ze blijft groeien en komt nooit hongerig over. Die lindworm die papa en mama hebben, krijgt ze vast en zeker ook nog. Over een tijdje. Voor nu vind ik het vooral belangrijk dat dochterlief veel smaken leert kennen en voldoende water drinkt. Met dat drinken zit het wel goed en getuige de linzen en spruitjes, met de smaken ook.

8 Antwoorden

 1. donsjes

  Fijn, zo’n allesetertje! Bij ons was enkel couscous tot nu toe niet zo’n succes. Ik heb het een beetje lastig met die drinkmomenten. Ik bied na het eten steeds wat water aan, waar hij dan twee slokjes van drinkt. Tussendoor lijkt het hem niet te interesseren. Hij drinkt ’s ochtend en ’s avonds nog een flinke fles (heeft denk ik tussen de 270 en de 300 ml per fles binnen) maar dat is het wel qua vocht. Ik moet nog eens uitvogelen hoe ik dat ga doen (ik ben zelf namelijk ook echt geen grote drinker en voor zover ik me kan herinneren ook nooit geweest).
  Ik kijk stiekem wel uit naar het moment dat kauwen ook lukt, want hij geniet enorm van zélf eten. Nog zo’n dilemma: wanneer stop ik met groentepap en laat hem een hele maaltijd zelf eten? En hoe krijgen ze dan vlees binnen zonder kiezen? Aaargh!

 2. Joyce

  Hier is eten ook een drama, maar het blijkt dat Robert en ik vroeger beide ook niet veel hebben gegeten. Wij pushen niet, omdat dit juist de verkeerde kant op werkt.

  • Gwen

   Pushen doen wij ook niet. Ze eet alles zelf (volgens Rapleymethode) en eet de ene keer dus (veel) meer dan de andere keer. Ach, ze groeit en daar gaat het om. En ze huilt niet van de honger 😉 Ik was ook een slechte eten, Joost proefde wel veel, maar at ook amper, dus Olivia lijkt in die kleine hoeveelheden echt op hem. Soms trouwens, want er zijn dagen dat ze mega veel eet. Voor haar doen.

 3. Roos' Blog

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik blij ben om te lezen dat Olivia ook nog 3x mamamelk krijgt. Ayden drinkt ook op een dag nog 2,5/3 flessen melk. Kreeg vorige maand op mn donder bij t CB dat hij die flessen niet meer mocht, maar gewoon brood moest eten op die tijden. Jammer genoeg gaat nog steeds elke dag ruik driekwart van t brood linea recta naar de vloer, dus hij houdt nog even die flessen 😉
  Wel super fijn dat ze zo met smaak eet!

  • Gwen

   Het cb moet je laten lullen 😉 Hoewel bv wel iets anders is qua samenstelling dan kv, moet hij gewoon die flessen krijgen als hij die nodig heeft hoor. Vind ik. Dus, maak je niet druk! 😉 Ik merkte wel dat toen ik bij Olivia de lunchvoeding liet vervallen (die 3e voeding krijgt ze 2 dagen in de week ongeveer en is vaak meer als ze gevallen is of doodmoe en niet wil slapen, verder alleen ’s ochtends en ’s avonds), ze opeens beter brood ging eten. Heb je al geëxperimenteerd met juist wel of niet in kleine stukjes snijden of als hele boterham geven en wel of niet roosteren en soorten beleg? Olivia eet het bijv. het liefst geroosterd en met amandelpasta haha.

 4. Whitney

  Wat goed dat ze spruitjes lust! Dat is niet bepaald een favoriet. Van mij wel trouwens, daar was de rest van het huishouden thuis en nu met me vriend het niet met me eens. Heel jammer!

 5. CrazyGreatLife

  fijn zo’n alles eter. En de grotere hoeveelheden komen straks inderdaad vast wel goed. Ik vind het soms nog veel wat zo’n kleintje ‘moet’ eten volgens de regels…

  • Gwen

   Nou inderdaad, die hoeveelheden van het Voedingscentrum, oeff. Daar komt Olivia ook echt niet aan. En sowieso volg ik geen Voedingscentrum-regels en de schijf van vijf van hen enzo, maar twee opscheplepels aardappel … Als ze op mij lijkt eet ze dat als ze het huis uit gaat hihi (ben niet zo dol op aardappels).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.