Fotoadministratie

geplaatst in: Huisvlijt | 12

Het digitale tijdperk, het is me wat. Ik heb van vroeger drie dikke fotoalbums, alle mijlpalen staan erin. Familiebezoekjes, mijn eerste hapjes, logeren, uitjes, de eerste keer naar de Efteling. Als ik mijn albums bekijk kom ik niets te kort, zie ik goed hoe fijn mijn kindertijd was. Van geboorte tot een jaar of zes, toen is mijn moeder – terecht met 4 kinderen vind ik – met inplakken gestopt. Rond de leeftijd van 8 heb ik de ‘taak’ van haar overgenomen met mijn eigen cameraatje en heb ik zelf nog 6 albums volgeplakt.

Kritisch bewaren

Olivia heeft in 14 maanden tijd, voor later, al de beschikking over ruim 2500 foto’s en filmpjes. En dan houd ik me in, ik weet dat er moeders zijn die zoveel foto’s in het eerste halfjaar verzameld hebben. Ik ben kritisch op de fotoverzameling vind ik zelf. Hebben we drie soortgelijke foto’s van opa op een zondagmiddag met Olivia op schoot, dan bewaar ik alleen de mooiste en verwijder de andere twee.

Mijnlevenalsmama | Fotoadministratie

Datzelfde geldt voor filmpjes, soms schieten manlief en ik uit enthousiasme vier halfbewogen filmpjes van een leuk moment, dan bewaar ik alleen degene met de beste kwaliteit, ook al staat op die ander misschien een net leukere reactie van ons of lievere schaterlach van Olivia. De filmreden was het zelf opstaan aan haar tafeltje, daar moet het filmpje op gericht zijn. Om maar een voorbeeld te noemen.

Bijhouden van de administratie

Het vergt de nodige tijd, het bijhouden van de fotoadministratie. Ik maak mappen per jaar en maand en hernoem de foto’s met jaar, maand, dag en dan eventueel een nummer als ik meerdere foto’s van die dag heb (wat natuurlijk heel vaak voor komt). Elke twee weken probeer ik mijn telefoon leeg te halen en alles op mijn pc en de externe schijf te zetten. Manlief maakt minder foto’s en filmpjes, dus zijn telefoon is eens in de twee maanden aan de beurt.

Lees ook:  Lief Dagboek #40

En dan, wat moet Olivia later met al die foto’s? De leukste foto’s van het eerste jaar, heb ik verzameld in een luxe eerstejaarsalbum, dat ben ik ook aan het doen met het tweede jaar. En dan zijn er nog de foto’s uit mijn negen maandenboek, Olivia’s eerstejaarsboekje en een fotoboekje van de geboorte en kraamtijd. De rest van de foto’s krijgt ze op schijf, netjes gesorteerd per maand. En de filmpjes, daar maak ik (per halfjaar) één lange film van via zo’n programma in Office. Ooit, als ik tijd heb.

Ik wil trouwens nog steeds een goede online back-up, maar heb geen idee wat geschikt is. Kortom: als alles hier afbrand, ben ik alle foto’s kwijt. Gelukkig staan er nog een heel stel op mijn blog, Instagram  en Facebook, dat verzacht de pijn een beetje. Suggesties voor goede (niet dure) online back-ups zijn welkom!

12 Antwoorden

 1. Brigitte

  Bij ‘My Box Files’ krijg je 5gb gratis. Werkt makkelijk. Groetjes, Brigitte

 2. Nicky

  Ik probeer zelf om de zoveel maanden de leukste foto’s te laten afdrukken en helaas kom ik er nog steeds niet aan toe om de foto’s in een album te plakken.
  Back-up maak ik zelf door de foto’s op cd te branden.

  • Gwen

   Het is echt een flinke klus he. Het eerstejaarsalbum was ook steeds een to-do-ding hier, pas toen ze net 1 was geworden, heb ik het afgemaakt 🙂

   • Gwen

    Ja, ik heb ook Dropbox op mijn telefoon staan, maar weet je wat het is. Ik kan daar niet echt goede privacydingen over vinden en met de foto’s en filmpjes van Olivia, vooral de badderfoto’s en andere luierloze foto’s ben ik echt een angsthaas, qua online gooien. Dus dat is ook nog een issue bij het vinden van een goede externe oplossing …

  • Gwen

   Ik vind die privacy dus een beetje dubbelzinnig. Durf niet zo goed de foto’s van Olivia met ontbloot bovenlijf en verder online te zetten, dus dat maakt het zoeken naar een goede oplossing als back-up wel moeilijk. Vind ik.

 3. Petra

  Een hele organisatie is dat steeds weer he? Ik heb C. zijn baby album nu wel af, maar bijna alles van zijn 1e verjaardag tot en met nu 3+ moet nog gebeuren. Qua backup vertrouw ik er op dat er ook heel veel foto’s door familie is gemaakt en ik weet dat vooral mijn ouders ook veel foto’s van onze kleine man hebben.
  Vond zelf toevallig gisteren oude foto’s van mezelf terug, los… die ga ik nu ook eens in albums stoppen.

  Mocht je de oplossing voor online backuppen met goede privacy vinden, lees ik het graag trouwens!

 4. CrazyGreatLife

  Ik ben nu al vaak bezig met foto’s te sorteren en in mappen te zetten, laat staan straks als de kleine er is hihi. En tja de beste oplossing online voor back up vind ik lastig. zeker nu er toch veel word gecontroleerd. Vriendlief raadde mij van de week ook dropbox af, mede omdat dit van google is en daar nu veel ‘gedoe’ omheen is vanuit de VS

  • Gwen

   Dat is dus precies waarom ik het zo moeilijk vind om een goede back-up te kiezen 🙁 Maar, bereid je idd maar voor op een hele administratie, die foto’s van de kleine straks! 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.