Avonddienst en nachtwerk

geplaatst in: Opvoeding | 10

Met een moeder die oorspronkelijk een ochtendmens is en een vader die oorspronkelijk een avondmens is, hebben we meer dan eens lachend geroepen dat Olivia vast een mix van beiden zou worden: vroeg wakker en laat slapen. Niets blijkt minder waar: we zijn, op zich, gezegend met een goede slaper. Gaat rond half 8 naar bed en slaapt tot een uur of 7, in het weekend makkelijk tot kwart over 8, want dan hoort ze geen geluid van ons in de badkamer.

Oorspronkelijk en op zich zijn belangrijke woorden in deze alinea. Inmiddels zijn Joost en ik beiden geen ochtend- of avondmensen meer: we willen gewoon slapen zodra het donker is en wakker worden als het weer licht wordt. Bij wijze van spreken. En Olivia? Ja, op zich is ze een goede slaper. Op zich, maar de laatste weken niet.

’s Avonds opeens klaarwakker

Olivia heeft op Eerste Kerstdag besloten dat slapen ’s avonds niet meer nodig is. Althans: niet voor een uur of half tien (!), terwijl we haar wel gewoon rond half 8 in bed leggen. Met haar normale avondritueel. Gewoon zoals we al maanden doen: (om de dag) badderen of douchen, insmeren met olie, drinken bij mama, een verhaaltje, haar muziekje aan, een dikke kus en de lichten op de overloop uit.

Wel of niet badderen, haar voeden op bed of juist niet, de lampen op de overloop aan laten staan. Niets helpt. Olivia is gewoon klaarwakker. ‘Praat’ honderuit: tegen de muur, tegen haar knuffels, tegen de camera van de babyfoon (ze weet volgens mij dondersgoed dat wij ‘daarachter’ zitten) en als ze het kletsen zat is, gooit ze haar speen en knuffel uit bed. Dat is weer een mooie reden om het vervolgens op een huilen te zetten. Met als resultaat: papa of mama in de kamer. Goh leuk, dat is weer een schaterlach waard.

Lees ook:  Tag: My breast friends

Haar negeren, zelfs als ze huilt omdat ze die twee dingen uit bed gegooid heeft, haar juist uit bed tillen en uitgebreid knuffelen, nog een keer voeden, zelfs bij ons op de bank nemen: dochterlief blijft klaarwakker. Ze dut weg in onze armen en babbelt weer in bed. Dit houdt ze steevast, al avonden, een uur of twee vol en dan geeft ze het op: ze gaat van staan in bed naar zitten, rolt op haar buik, gaat nog een keer zitten en valt vervolgens (weer liggend op haar buik) in slaap.

Het is wat: groter worden. Want ja, ik wijt dit gedrag weer aan een sprongetje. Het 15-maanden sprongetje dat me de afgelopen week mijn humeur gekost heeft en nu dus onze avond- en nachtrust. De dagen voor kerst waren erg vermoeiend: Olivia wilde niets anders dan aan mij hangen. Of huilen, als ik haar niet op schoot nam of even ‘negeerde’. Maar goed, dat aan me hangen is voorbij, ze speelt weer lekker met haar speelgoed. Haar wakkere avonduurtjes zullen ook wel weer afnemen hoop ik. Het is een fase.

Nachtelijke babbel- en lachsessies

Tja, ’s avonds klaarwakker zijn is nog tot daaraan toe, maar midden in de nacht? Bij voorkeur tussen 2 en 5. Dat is toch wat minder, vind ik. Olivia denkt daar anders over, hoewel de ze afgelopen twee nachten (even afkloppen) spontaan weer doorgeslapen heeft.

Klaarwakker is overigens klaarwakker, want hoewel ze sowieso de laatste maanden regelmatig ’s nachts weer een slokje bij me drinkt (en dat is prima, na een kwartier kunnen we beiden weer verder slapen), helpt dat slokje drinken nu niet. En een schone luier ook niet, even knuffelen evenmin. Ze huilt niet hoor, ze kletst gewoon. En gooit haar speen uit bed en huilt daarna. Zucht.

Lees ook:  "Nou, dat hebben ze niet van mij!"

Het is een fase, het gaat voorbij. Voorlopig functioneer ik verbazend goed op nachtrust van 23 tot half 2 en vervolgens van 5 tot 7, met in de tussenliggende uren steeds een soort ‘snooze’ van tien minuten. Voorlopig.

Ps. Vandaag is de laatste dag dat je mee kunt doen met de winactie voor een setje speentjes met de naam van je kindje erop. Kijkย hierย wat je precies moet doen.

10 Antwoorden

 1. Sharmayne

  Het is een fase is mijn mantra al 2,5 jaar haha. Gelukkig gaat die van mij nu eindelijk een beetje redelijk slapen maar tot half tien wakker is voor hem vrij normaal hoor.

  Gaat wel weer over ze moet er even door heen ze zijn maar zo niet groot he?!

 2. Suavemente

  Ik heb je genomineerd voor een Liebster award, je kunt de vragen op mijn blog terug vinden. Ik hoop dat je hem in ontvangst wil nemen en mee wil doen!

 3. Desiree

  Fijn he die sprongetjes… Hayden slaapt momenteel ook ineens heel slecht. Die krijst alles bij elkaar als wij (ik) zijn kamer uit lopen en gooit ook steeds zijn speen uit bed. Met de kerst was ie ook tot half 10 a 10 uur wakker en ging gewoon niet slapen. Inmiddels slaapt ie van half 8 s avonds tot half 1 en daarna is het weer “feest”. Gelukkig heb ik vakantie, maar hoop van harte dat deze fase snel over is ๐Ÿ˜‰

  • Gwen

   Hier exact zo: ze huilt niet eens, ze speelt en kletst gewoon. Klaarwakker! Hebben ontdekt dat 2 slaapjes echt niet meer kunnen (we deden er al een tijdje maar 1, maar de laatste paar dagen weer 2 vanwege de drukke Kerst en haar bmr-prikje) en dat het slaapje echt van 12 tot 14 moet zijn, als ze bijv. pas om 14u naar bed gaat, is om 19:30 weer in bed geen doen. Dan blijft ze wakker. Misschien met Hayden ook iets anders proberen qua slaaptijd? En ik voed bijna elke nacht rond 2u weer dus ๐Ÿ˜‰ Ach ja: het is een fase hihi.

 4. Saskia

  ochjee sprongetjes. Ik weet helemaal hoe het voelt. Ik zie trouwens dat Olivia van 11 okt is. Senna is van 3 okt 2011 en onze geplande keizersnede stond eigenlijk 11 okt ๐Ÿ™‚

  • Gwen

   Wat toevallig! Ik hoopte steeds dat Olivia eerder kwam en we alsnog een (spoed)ks zouden krijgen. Ik dacht continu 2 oktober, vanaf het begin vd zwangerschap. Toen die datum zonder weeen voorbij ging, heb ik me maar overgegeven aan de 11e. En zo ging het. Bij jou dus wel eerder ‘activiteit’? Senna lag ook in stuit toch?

 5. Roos' Blog

  Hoe herkenbaar! Volgens mij zit Ayden momenteel ook in dit sprongetje, hoewel ik het moeilijk te zeggen vind. Weet nooit of ik met zn gecorrigeerde leeftijd of echte leeftijd hierin moet rekenen, en heb t idee dat t soms nogal door elkaar loopt als t om sprongetjes gaat. Afgelopen week was overdag ook drama. Constant aan me hangen en huilen om niks. Niet op schoot, op de grond, niet willen staan of zitten of liggen of hangen. Driedubbel zucht. Ook wij hebben de afgelopen weken vaak weer een nachtvoeding meestal zo rond 2u. Fijn fijn fijn. T is dat t verder zo’n schatje is, dat monstertje van me ;).

  • Gwen

   Haha, ja he. Officieel is het met leeftijd vanaf de uitgerekende datum, mr het komt niet zo nauw bij elk kind. Ik noem elke jengelige meerdaagse fase sprongetjes ๐Ÿ˜‰ Hier alles weer rustig overdag en merk veel verschil aan Olivia. Ze begrijpt nu echt alles: van gaan eten, kruipt nr stoel en pakt slab, tot naar bed. En zegt nu echt heel gericht mama, papa en eten. Beweeg soepeler, mr lopen nog niet helaas ๐Ÿ˜‰

   • Roos' Blog

    Ik merk ook wel dat Ayden meer snapt, maar zoveel als Olivia (nog) niet. Gister liep hij voor t eerst aan 1 hand! En als je bedenkt dat hij pas een paar weken achter de babywalker loopt vind ik dat super snel haha ;).
    Ik noem een paar dagen jengelen ook al snel een sprongetje hoor, maar hij gaat de afgelopen maand zo hard in zijn ontwikkeling dat ik het ook wel snap dat hij zeurderig is. Veel te verwerken in dat koppie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.