Vaccinaties

geplaatst in: Gezondheid | 6

Alweer een ruime maand geleden was het weer tijd voor Olivia’s prikjes. Haar, voorlopig laatste, vaccinaties, want de volgende prikken hoeven pas als ze 4 is. Gevolgd door twee prikken op 9-jarige leeftijd en 3 inentingen tegen HPV als dochterlief 12 is. Dat is (gelukkig) nog ver weg.

De BMR-prik

Inmiddels is Olivia dus ‘volgespoten’ met 9 (verschillende) prikjes, waaronder 4 combinatievaccinaties met onder andere DTKP en een BMR-prik. Vooral die laatste is het laatste halfjaar meermaals in het nieuws geweest door de mazelenepidemie in de biblebelt. Gelukkig wonen wij niet in deze streek, maar mijn ouders wonen bijvoorbeeld wel aan de rand van biblebelt en ik heb dan ook twee keer de neiging gehad naar het consultatiebureau te bellen om Olivia eerder van een BMR-prik te voorzien. Ik heb me ingehouden, want de BMR-prik wordt niet voor niets pas rond 14 maanden gegeven. In het eerste jaar belemmeren de afweerstoffen die het kind via de moeder gekregen heeft (of nog krijgt via borstvoeding) de werking van het vaccin. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het afweersysteem vooral op het mazelendeel in het BMR-vaccinatie het beste reageert rond de leeftijd van 14 maanden.

Olivia kreeg haar BMR-prik dus ‘gewoon’ begin december, toen de mazelenepidemie alweer op zijn retour was. Een week later heeft ze een paar dagen last gehad van dit prikje. De prik staat namelijk bekend om de vertraagde reactie. Koorts en hangerigheid, wat voor zowel papa en mama als dochterlief best vermoeiend is, dus ik ben blij dat we weer even van de vaccinaties af zijn.

Lees ook:  Slechte slaper

Bewust vaccineren

Met de mazelenepidemie groeide het openbaar commentaar over het niet vaccineren van je kind. In onderlinge gesprekken, op social media en in de politiek: iedereen had (heeft) zijn mening over de ouders, in dit geval in de biblebelt, die hun kinderen niet inenten. Een mening hebben mag, maar het veroordelen van die ouders? Ouders die een bewuste keuze maken voor hun kind? Dat vind ik niet kunnen.

Ja, wij hebben gekozen voor inenting. Een bewuste keuze, geen klakkeloze aanname. Ik weet dat de immuunstoffen voor sommige kinderziekten sterker zijn als het kindje de ziekte gehad heeft, dan wanneer het tegen de ziekte is ingeënt. Dat het immuunsysteem de eerste twee jaar nog volop in ontwikkeling is. Ik weet ook dat niet alle kinderziekten even gevaarlijk zijn en het inenten dus niet perse nodig is. Ik weet dat vaccinaties op rauw ei gekweekt worden en dat van sommige vaccinaties niet meer ‘lange-termijn’ onderzoek dan 30 jaar is gedaan. 30 jaar is niet veel. Niet als het gaat om je kinds gezondheid. Vind ik.

Respect voor ieders keuze

Olivia krijgt haar prikjes, omdat Joost en ik het de verstandigste keuze vinden, gebaseerd op de informatie die wij tot ons hebben genomen. Ondanks dat de ouders van kinderen in de biblebelt hun keuze voor niet vaccineren baseren op andere informatie dan dat manlief en ik doen, respecteer ik hun keuze. Net als de keuze van mensen die hun kinderen (nog) niet inenten om bijvoorbeeld bovenstaande opsomming.

Als ouders zijnde maak je keuzes voor je kindje, ‘kleine’ keuzes zoals wat je kindje eet of naar welke school hij of zij gaat en ‘grote’ keuzes zoals het wel of niet vaccineren. Je doet wat goed voelt en die keuze durven maken, dat verdient respect.

Lees ook:  I did it, Clean 9 ervaring en resultaten!

6 Responses

 1. Sharmayne

  Wij hebben bewust gekozen voor een ander entschema.. Omdat ik er niks voor voel zo’n kleintje te laten volspuiten met “iets” Hij heeft ze later gehad.

  Niet enten vind ik geen optie

  • Gwen

   Van een ander schema heb ik nog nooit gehoord. Een vriendin van me ent niet, mr gaat het misschien straks doen als hij twee is. Wel raar trouwens, dan moet ze alles zelf betalen en nu kreeg ze tien x een herinnering thuis gestuurd. Hoezo geldverspilling, al die reminders 😉

 2. Tally 'Metalmommy' Talks

  Wij hebben het hele schema ‘bewust normaal’ doorlopen en zijn klaar ermee. Ik moet er toch niet aan denken dat ik eigenwijs ben en mijn kind levenslang de gevolgen moet ondergaan van bijvoorbeeld Polio. Het zijn toch best ernstige ziektes, dat lijken sommigen te zijn vergeten.
  Er zijn trouwens ook heel veel Indianenverhalen in omloop hoor van zelfbenoemde gezondheidsgoeroes! Die denken polio te genezen met een suikerpilletje…. Op zijn zachts gezegd een beetje naief…
  Maar goed, iedereen mag zelf kiezen. Gelukkig maar!

 3. Saskia

  Wij hebben ook de bewuste keuze gemaakt om Senna in te laten enten. En indd gelukkig zijn we er van af, voorlopig dan. Dat ouders er voor kiezen om hun kindje niet te laten inenten vind ik lastig te begrijpen ook al is het bijvoorbeeld vanwege geloof, maar ik heb er wel respect voor.

 4. Nicky

  Wij hebben de inentingen ook ‘normaal’ doorlopen. De standaard inentingen doen we wel aan mee maar de ‘virus uitbraak’ inentingen doen we niet altijd aan mee omdat deze vaak niet goed onderzocht zijn, de bijwerkingen zijn niet altijd bekend waardoor we er niet voor kiezen. Het blijft een lastig beslissing die we allemaal moeten nemen.

 5. blogsvanmiranda

  Ook ik loop de normale entingen met mijn kinderen, niet alleen omdat het ergens goed voor is maar ook omdat ik er niet aan moet denken dat mijn kind ziek zou worden en eventuele andere kan besmetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.