Tag: Mobiele telefoonetiquette

geplaatst in: Persoonlijk | 4

Deze tag zag ik een tijdje terug bij Saskia van Twinkelbella. Toevallig gingen wij twee dagen later uit eten voor mijn verjaardag en kwam de mobiele telefoonetiquette ter sprake. Aangezien manlief en ik onze telefoon ook als camera (wat helaas vaak barslechte foto’s met rode ogen oplevert) gebruiken, ligt hij vrijwel altijd onder handbereik. Zo ook tijdens dit etentje, erg he?!

 • Niet telefoneren, Facebooken, Twitteren of Whatsappen wanneer je in gesprek bent met anderen.

Hier houd ik me aan. Althans, bijna altijd. Soms is het gewoon heel erg handig om twee dingen tegelijk te doen. Als je in gesprek bent met je zusje over een idee voor de trouwdag van je ouders bijvoorbeeld en je je broertjes een idee voor wilt leggen (true story). Dan is Whatsappen terwijl je nog aan het praten bent gewoon heel handig. En omdat ik een vrouw ben, ook gewoon mogelijk. Twee dingen tegelijk doen.

 • Het is verboden je telefoon op tafel te leggen als je eet, helemaal in restaurants of eetgelegenheden.

Schuldig. Ik leg hem altijd op tafel. Wel aan de zijkant, maar toch: hij ligt daar. Wat ik hierboven al typte: mijn telefoon is ook mijn altijd-bij-de-hand-camera, dus het is dan handiger als hij niet onderin mijn tas zit.

 • Praat op gedempte toon als je telefoneert in publieke ruimtes, zoals treincoupés (in stiltecoupés helemaal niet bellen).

Daar houd ik me absoluut aan. Als ik ergens een hekel aan heb, is het  bellende mensen in het openbaar vervoer. Confession: het meest irritante van die uitvoerige gesprekken die hier soms gevoerd worden, vind ik nog wel dat ik de andere kant van de lijn niet kan horen.

 • Telefoon uit bij kerkdiensten, bioscoop- of theaterbezoek, maaltijden, vergaderingen!

Natuurlijk! Mijn telefoon staat eigenlijk nooit op geluid. Op werkdagen staat hij op trilstand, omdat ik het kinderdagverblijf wil horen als ze bellen voor Olivia. Thuis en onderweg staat mijn telefoon vaak ‘gewoon’ op stil. Alleen als ik een belangrijk telefoontje verwacht of al de hele dag met iemand langs elkaar heen bel, dan zet ik het geluid aan.

 • Kies een smaakvolle, beschaafde ringtone.

Tja, het geluid staat dus eigenlijk nooit aan. Ik heb al jaren de ringtone uit de televisieserie 24 en als wekker Viva La Vida van Coldplay. Het bevalt nog steeds, dus ik zal dit voorlopig niet aanpassen denk ik.

 • Belangrijk nieuws vertel je per telefoon of – beter nog – persoonlijk, sms’en is voor lafaards.

Absoluut! Ik kan me niet herinneren dat ik belangrijk nieuws per Whatsapp heb gedeeld. Ik heb zelfs een oud-vriendinnetje opgebeld om te vertellen dat ik in verwachting was van Olivia, omdat ik niet wilde dat ze dit op Facebook las. Overigens heb ik wel eens belangrijk nieuws via Whatsapp gekregen: dat was niet prettig.

 • Gebruik je telefoon niet als je deelneemt aan het verkeer, ook niet als je fietst of te voet bent.

Schuldig. Niet in de auto hoor, hoewel: dat is wel eens gebeurd. Op de fiets doe ik het niet, want meestal zit ik daar met Olivia op en dan is zo’n mamafiets toch wat zwaar om met 1 hand in toom te houden. Te voet, vooral als ik achter de wandelwagen loop en dochterlief ligt te slapen, gebruik ik mijn telefoon wel.

Lees ook:  DZP: stoppen met nagelbijten

Tot zover mijn mobiele verslaving. Ik geef toe: ik zou hem niet meer uit mijn leven weg kunnen denken, maar de rage om alles direct te delen via Facebook of Whatsapp, die ben ik ontgroeid. Hoewel dingen direct delen via Instagram wel (te) verleidelijk is. Misschien toch tijd om Day Zero Project doel #94 uit te voeren: onze telefoons een weekend uitzetten.

4 Antwoorden

 1. Misseagles

  Leuke tag… tsjah ik gebruik hem ook erg veel maar kan hem soms ook gewoon totaal niet gebruiken! Zo was ik gisteren bij een vriendinnetje en heeft hij lekker de hele tijd in mn zak gezeten en toen ik keek had ik zoveel meldingen van instagram, twitter, facebook, wordpress, whatsapp.. Ongelofelijk!

 2. Tally 'Metalmommy' Talks

  AAn tafel is het verboden voor alledrie hier. De telefoon blijft in de kamer dan. In een restaurant blijft ie uit (of alleen even een fotootje maken). Ook aan de overige ‘regels’ houd ik me meestal. Idd: in het theater of de bios geluid uit! Vind ik wel zo fatsoenlijk.

  Leuk stukje 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.