Wat ik mis als moeder zijnde

geplaatst in: Gezinsleven, Persoonlijk | 12

Er schoten me een paar avonden geleden weer allerlei blogconcepten te binnen. Die sla ik dan direct om in mijn WordPress-app, soms met steekwoorden, soms alleen de blogtitel. Onder andere een blogje over wat ik zo fijn vind aan het moeder zijn. Maar, toen ik dus later in bed lag en de slaap niet kon vatten (niets nieuws helaas), bedacht ik me dat ik het uitslapen echt mis sinds ik moeder ben. En zijn er, als ik heel diep nadenk, niet meer dingen te bedenken?

Slapen en televisie kijken

De aanleiding voor dit blogje: uitslapen. Afgelopen zondag schrokken Joost en ik om kwart voor negen wakker. Gelukkig gebeurt dat wel vaker op zaterdag of zondag. Olivia hoort ons niet in de badkamer en draait zich waarschijnlijk ook nog even om als ze rond zeven uur wakker wordt. Heerlijk! Maar weer eens uitslapen tot een uur of elf, dat lijkt me wel wat.

 • Uitslapen

Ik ben oorspronkelijk geen uitslaper trouwens, vind het vaak zonde van de dag. Joost ook niet (meer), want zelfs toen Olivia er nog niet was, zetten we vaak een wekker rond half tien. En toch is het nu anders: een wekker is bijvoorbeeld overbodig geworden en als de vermoeidheid parten speelt is uitslapen stiekem erg welkom. Heel soms gaat één van ons naar beneden met dochterlief en slaapt de ander wat langer. Bij mij is dit helaas meer snoozen dan slapen, want dan speelt dat stemmetje dat het zonde van de dag is weer op en hoor ik Olivia’s gebrabbel en gelach beneden en wil daar niets van missen. Bam, weg vermoeidheid. Bij wijze van spreken dan.

 • Voldoende nachtrust

Dit lijkt samen te hangen met het uitslapen, maar niets is minder waar. Ik kan eigenlijk best goed zonder uitslapen, als ik gewoon een uur of 7 kan slapen ’s nachts. Helaas, als ik in bed lig, draait mijn hoofd overuren en waar ik voor mijn zwangerschap gemiddeld 1x wakker werd om naar het toilet te gaan, heeft mijn blaas volgens mij zo’n opdonder gehad dat ik nu gemiddeld 2x wakker word ’s nachts. Om over het (niet)slaapgedrag van dochterlief nog maar te zwijgen, want dat is weer een klein drama de afgelopen weken. Het is een fase, het is een fase, het is een fase.

 • Een hele zondag in bed blijven liggen

Gewoon, met een film en series, of met een boek of laptop. En met koffie, broodjes uit de oven en een zak chips. De gordijnen dicht, doen alsof het de hele dag ’s nachts is. I love it en Joost en ik zijn hier hartstikke goed in. Waren hier hartstikke goed in, want buiten dat Olivia inmiddels (we deden dit wel tot ze een maand of 3 was en nog veel sliep) niet meer de hele dag bij ons in bed wil blijven, ook niet met voldoende speelgoed helaas, willen manlief en ik ook veel graag ons bed uit in het weekend. Het zijn per slot van rekening onze vrije dagen samen. Gevuld met leuke dingen en weekendverplichtingen en in het geval van Joost ook studieverplichtingen, dus een hele zondag is bed is er tegenwoordig niet meer bij.

 • Achter elkaar een serie kijken

Op de bank met een dekentje en veel lekker eten en drinken. Ik denk hierbij vooral terug aan onze periode met Lost en 24. Beide series hebben we als een soort marathon gekeken. Uren achter elkaar, telkens “Nog eentje dan!” zeggen en tussendoor alleen op pauze om te koken of naar het toilet te gaan. Heerlijk!

 • Op de bank eten

Sinds Olivia met ons mee-eet, eten we aan tafel. Dit was in het begin even wennen, maar is nu niet meer dan normaal. Het hoort erbij (vind vooral ik): samen aan tafel eten en praten over onze (werk)dag. In ons oude huis hadden we een eettafel staan, maar hebben er in vier jaar tijd misschien 10x aan gegeten. En dat was als er visite kwam. We aten op de bank, met de televisie aan. Heel slecht, ik weet het. Stiekem ben ik dus ook erg blij dat we nu een andere routine hebben. Heel soms geven we dochterlief haar eten, terwijl wij alleen koffie drinken, en duiken we daarna samen op de bank met kaasfondue en de televisie aan.

Lees ook:  Wie ben jij?

Met liefde opgegeven

Het zijn geen grote dingen (toegegeven, die vermoeidheid is vrij irritant) en ik heb er hard over na moeten denken om dit lijstje samengesteld te krijgen. Het moederschap is het mooiste dat er is, ik geef er met liefde die andere dingen voor op. Als dochterlief een keer uit logeren gaat, plannen Joost en ik gewoon een hele zondag in met bovenstaande zaken en dan zul je zien: is het niet als vanouds, missen we Olivia onwijs en zijn we vast en zeker om 7 uur ’s ochtends klaarwakker. Zul je net zien.

12 Responses

 1. CrazyGreatLife

  Ik denk dst ik straks ook tegen zulke dingen als deze ga lopen.. nu al zo tijdens mijn zwangerschap zijn bijvoorbeeld doorslapen en uitslapen al een heel ding. Aah ja.. we gaan het zien πŸ™‚

  • Gwen

   Oh ja, heel herkenbaar dat slaapgebrek! En dan heb je straks de eerste twee maanden adrenaline waarop je functioneert, maar daarna … πŸ˜‰ En toch sta je elke x op met liefde, no worries πŸ™‚

 2. Misseagles

  Kwart voor 9 is bij mij al uitslapen.. haha..
  Standaard om 6 uur wakker, al voor ik zwanger was.
  Ik slaap nooit 7 of 8 uur eigenlijk.
  Denk dus niet dat ik het ga missen.. Wel het ‘langer in bed blijven liggen’..
  Want dat vind ik heerlijk, met een tijdschriftje, de laptop… hmmmm

  • Gwen

   Precies, dat blijven hangen dus πŸ˜‰ Ik was ook al geen echte uitslaper, mr sinds ik bijna nooit meer doodslaap omdat Olivia wakker wordt, ben ik zo moe dat uitslapen me heerlijk lijkt πŸ™‚

 3. twinkelbella

  Oooh ja zo herkenbaar. Het uitslapen mis ik ook vreselijk πŸ™‚ en ook het op zondag lekker de hele dag in bed tv kijken. Maar ja het is zoals je zegt, ik geef het op met veel liefde.

 4. Nicky

  Herkenbaar! Ik ben zelf nooit echt een uitslaap type geweest maar het lekker in bed blijven liggen miste ik wel. Nu dat de kids ouder worden komt dit langzaam maar zeker terug. Nog even volhouden, het blijft niet altijd zo πŸ™‚

 5. poweredbyflowers

  ai, jou lijstje sommen mijn leven op πŸ™‚ Dat ik ook waar ik misschien wat schrik voor heb om mama te worden. Ik ben echt een huismus, ik slaap tot 12 u, kijk series in een weekend uit, we eten in de zetel voor tv en weekend is pyjama dagen.

  • Gwen

   Terechte schrik helaas. Maar echt, wij waren ook zo en zijn nu met plezier papa en mama zonder die dingen. Echt!

 6. Whitney

  Net wat je zegt, veel kunnen wij nog doen maar ooit ga ik toch weer werken en zal er een routine moeten komen. Elvy slaapt nu nog veel maar dat veranderd ook al veel. Dan ga ik ook verlangen naar al het bovenstaande hihi.

 7. mamavanjenthe (Kelly)

  Zo herkenbaar! Ik mis dit ook het uitslaap gedeelte of is een dagje in bed. Toen ik eindelijk (sinds de bevalling niet meer uitgeslapen) laatste keer paar weken terug kon uitslapen lukte het me nog geen eens. Ook tijdens de zwangerschap bijna niet geslapen. Ben altijd wel blij als ik in bedje lig s’ avonds ben er dan ook echt aan toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.