Stuithoofdje

geplaatst in: Gezondheid, Zwangerschap | 9

Toen we een paar weken geleden langs de gynaecoloog gingen voor mijn second opinion, bespraken we onder andere de reden van de keizersnede. Toen ik vertelde dat Olivia in stuit lag, keek de beste man direct naar Olivia en grinnikte. “Ja”, zei hij “daar zou ik maar blij om zijn als ik haar hoofdje zo zie.” Waarop ik zei dat ik inderdaad wel eens van de term ‘stuithoofdje’ gehoord had.

De kip of het ei?

De gynaecoloog zei dat stuithoofdjes een soort kip- en eiverhaal zijn. Want: groeit een hoofdje in deze vorm door de stuitligging, of draait het kindje in stuit door de vorm van het hoofdje? Ik vond dit ontzettend grappig om te horen, want ik heb sinds Olivia in stuit draaide het gevoel dat het ‘moest’ vanwege mijn baarmoeder en een volgend kindje ook in stuit zou gaan liggen. Misschien moest ze niet in stuit draaien vanwege mijn baarmoeder, maar vanwege haar hoofdje. En inderdaad: dan zou een tweede ook best wel eens in stuit kunnen draaien. Om dezelfde reden.

Een groot hoofd?!

Ik heb het al een vaker geschreven: het consultatiebureau vond Olivia’s hoofd te groot. Het was zo’n vier metingen achter elkaar explosief gegroeid ten opzichte van de eerste meting (de curve bleef stijgen) en dat baarde hen zorgen. Geen kinderarts-zorgen, maar ze wonden er geen doekjes om: Olivia’s hoofd was groot. Daar zit je dan als ouders, met je volmaakte baby die toevallig een mooi rond hoofdje heeft. Keer op keer moest het meetlint twee keer om haar hoofdje en werden de maten nukkig genoteerd. De fontanellen voelden goed, dus we hoefden ons geen zorgen te maken. Stiekem denken Joost en ik dat ze tijdens de eerste meting een meetfout gemaakt hebben en dochterliefs hoofd dus altijd al groter was. De babyfoto’s spreken immers voor zich.

Lees ook:  (borst)Voeding, hoe ver ga je?

Mijnlevenalsmama | StuithoofdjeToen Olivia een maand om zeven was, ben ik me echt zorgen gaan maken. Ik las iets over wighoofdjes (craniosynostose) en begon me af te vragen of Olivia’s hoofdje wel in orde was. Een week lang keek ik elke dag naar de vorm van haar koppie en praatte mezelf aan dat het niet klopte, dat de fontanellen vergroeid waren ofzo. Manlief praatte dit gelukkig weer uit mijn hoofd en bij ons voorlaatste bezoek aan het consultatiebureau, vertelde de arts dat de curve van haar hoofd nu minder hard toenam en dat het ‘gewoon’ wat sneller groeide in het begin.

Wisten ze dat maar …

Als het consultatiebureau nu had geweten of had beaamd dat de stuitligging inderdaad voor zogenaamde ‘stuithoofdjes’ (er is een medische term voor, die gebruikte de gynaecoloog, maar ik weet hem niet meer) kan zorgen, dan had ik me niet zo druk hoeven maken. Want: de schedel van een kindje dat in stuit ligt kan zich anders ontwikkelen omdat het niet in het bekken gedrukt wordt. Het groeit dus in verhouding soms al meer in de buik dan in het eerste levensjaar en heeft een kenmerkende bolling aan de achterkant.

Behalve het feit dat sommige rompertjes qua maat niet meer zo goed over haar hoofdje pasten, terwijl de rest van het maatje nog wel goed zat, hebben we geen last gehad van Olivia’s stuithoofdje. Eigenlijk was er vooral één groot voordeel: haar hoofdje was de eerste twee maanden te bol om goed op te liggen op haar rug, dus ze lag automatisch op een van haar wangen. Geen afgeplat hoofd dus, ideaal!

Lees ook:  Kaakchirurg- en implantaatavontuur

9 Antwoorden

 1. Jess

  Hier precies hetzelfde haha. Ook zo’n groot stuiterhoofd. De gyn vertelde me na de ks dat er geen afwijkingen waren te zien aan mijn baarmoeder en dat de stuitligging dus toeval was. Maar misschien kwam het wel door de vorm van het hoofdje. Klinkt wel logisch.

  • Gwen

   Ja he, mijn gyn zei ook dat er niks speciaals was na de geboorte en ook tijdens zwangerschap zagen ze niks. Mr ik heb vanaf het begin sterk gevoel gehad dat er een reden was, dus vind het kip ei verhaal van deze gyn wel treffend. Kennisje heeft drie stuitkindjes en dus drie x ja gehad, niks te zien aan bm … We zullen zien hoe onze tweede boeffie ooit groeien haha.

 2. Suavemente

  Ik had hier nog nooit van gehoord, maar het klinkt als een logisch verhaal. Ach als dit t enige en ‘ergste’ is wat je kindje heeft mag je blij zijn toch.

 3. Corina

  Ook ik had hier nog nooit van gehoord. Alle twee onze jongens zijn geboren in stuit. De oudste is op de natuurlijke manier geboren en de jongste via ks. Bij de ks heeft de gyn gezien dat mocht er ooit een derde kindje komen ook deze in stuit zou komen te liggen ivm met mijn baarmoeder. Omdat voor ons ons gezin compleet was na onze tweede hebben we hier verder ook nooit meer onderzoek naar gedaan. Wel interessant om te lezen nu. 🙂

  • Gwen

   Wat ‘cool’ dat hij dat gewoon aan je baarmoeder kon zien de 2e keer zeg. Hier zag de gyn niks raars, maar ach: we zien het wel tegen de tijd van de tweede 🙂

 4. Whitney

  Het is ook nooit goed volgens het cb. Elvy zijn hoofdgroei heeft een eigen curve onder de “normale” groei. Het past mooi bij zijn lichaam dus luister er gewoon niet naar. .

 5. Mama van Mousa

  Mijn zoontje heeft precies zelfde stuithoofdje als jouw dochter(ongeplande KS) Ik heb mij in het begin ook veel zorgen gemaakt. Bij mij integendeel hebben ze gezegd dat het hoofd goed is qua omtrek. Hoe is het hoofdje van jouw dochtertje nu?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.