Recept: Simpele rauwkost

geplaatst in: Recepten | 12

Het is elke week weer een hele klus: wat maken we voor lunch? Zoals ik al vaker schreef eten Joost en ik liever geen vier (of meer) boterhammen als lunch, maar bijvoorbeeld een groentenomelet met wat sla of een pannenkoek met avocado en feta erop. En we hebben een aantal favoriete salades, zoals deze bietensalade of huzarensalade en sinds vorige week kan ik daar deze (goed vullende) rauwkost aan toevoegen. Supersimpel en ontzettend lekker.

Slechts vijf ingredienten

We maken regelmatig rauwkost en bijna altijd met witte kool of chinese kool, maar op een of andere manier smaakt hij nooit zo lekker als nu. ‘Normaal’ gooien we er in wat we in huis hebben: wortels, paprika’s, cherrytomaatjes, radijsjes, bleekselderij en soms ook appels, maar nog nooit maakte ik deze topcombinatie. Een blijvertje.

Mijnlevenalsmama | Rauwkost

Wat heb je hiervoor nodig?

 • een witte kool
 • drie geschilde winterpenen
 • 2 geschilde appels
 • een halve geschilde komkommer
 • 3 stengels bleekselderij

Slechts vijf ingrediënten, een gegarandeerde smaakexplosie en 5 goedgevulde lunchbakjes. That’s it!

Ik heb alles in de keukenmachine gegooid en deze en paar minuten laten draaien. Niet te lang en niet te kort. Maar, als je geen keukenmachine hebt kun je alles ook heel fijn snijden of raspen. Zelfs met een staafmixer en een beslagkom kom je een heel eind. Dat heb ik vroeger wel eens gedaan: je moet gewoon vaak genoeg de ‘staaf’ op een andere plaats omlaag drukken.

Dressing die matcht met bijna alle sla

En tot slot: de dressing. Ik gebruik deze dressing voor bijna alle sla, zoals de eerdergenoemde bietensalade, maar ook voor simpele salade van kropsla met komkommer en tomaat of huzarensalade. Het is een yoghurtdressing zoals je ze ook in de supermarkt kunt kopen, maar dan zonder toegevoegde dingen die eigenlijk helemaal niet nodig zijn in dressing.

Lees ook:  Felroze wolk

Voor het schaaltje dat ik door deze rauwkost gooide gebruikte ik een volle theelepel mosterd, grote scheut yoghurt, ongeveer 3 eetlepels water, zwarte peper uit de molen en fijngesneden bieslook. Roeren, klaar!

Mijnlevenalsmama | Dressing rauwkost

Voorheen hield ik de dressing apart en deed pas de dag van te voren een paar lepels in onze lunchbakjes, maar met deze rauwkostsalade kan het prima vooraf gemengd worden. Hij is lang houdbaar in de koelkast, zelfs met de dressing er al door, want ik maakte de salade maandagmiddag en vrijdag genoot manlief er nog van. De rauwkost werd donderdag wel een beetje bruin dus de volgende keer doe ik sap van een halve citroen bij de dressing, dit gaat het bruin worden tegen. Eet smakelijk!

Mijnlevenalsmama | Lunchsalade

12 Antwoorden

 1. Roos

  Jammie! Van de week had ik rode/witte kool salade gemaakt, maar jammer genoeg was hij veel te grof en dus minder lekker. Goed idee van de staafmixer, ga ik eens proberen!

 2. José

  Ooeeh ziet er erg lekker uit. Ik dacht nog voor de iets ongezondere variant: Tonijn erdoor, of gerookte kipfilet! Mmmmm!

  • Gwen

   Klinkt ook goed, vooral kip! Alleen, wij zijn vegetarier, dus die variatie laat ik aan jou over 😉

 3. Miranda

  Klinkt wel erg lekker, ik ga hem onthouden. Weet niet of ik het s,middags ga eten omdat ik toch wel gehecht ben aan mijn boterham. Maar in de avond kan dit ook prima.

 4. Maris

  Jeetje, vier of meer boterhammen. Als ik ’s middags brood eet zijn het er max 2. Dan heb ik echt genoeg gehad. Maar ik eet liever sla als lunch. Met feta enzo. Hmmm.

  • Gwen

   Thuis heb ik ook zat aan twee boterhammen idd, maar op kantoor ga ik uit verveling (ofzo) altijd eten of wil iets in mijn mond hebben en ben kaugom dan zat. Dan heb ik dus wel vier boterhammen nodig hihi.

 5. Groentje

  Vandaag deze salade exact nagemaakt, voor een schaaltje bij de lunch straks en meteen iets lekkers bij het avondeten, ideaal! Erg lekker!
  Op mijn werk zijn schaaltjes rauwkost te koop in de kantine voor 1 euro. Ik heb dezelfde schaaltjes staan, dus voor de grap gekeken hoeveel ik er kan vullen met deze rauwkost: 14! En voor de ingrediënten was ik zo’n 5 euro kwijt. Dus nog voordelig ook!

  • Gwen

   Wat leuk dat je er zoveel bakjes uit gekregen hebt. Het is echt bizar hoeveel iets kost in bedrijfskantines, verbaas ik me ook vaak over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.