Klusjes uitstellen

geplaatst in: Huishouden | 9

Het huishouden, het is vooral mijn pakkie aan hier in huis. Heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat ik slechts twee dagen werk en Joost fulltime Ć©n daarnaast een HBO-studie volgt. Maar, ik ben niet altijd even strikt in mijn klusjes. Ik ben namelijk een kei in uitstellen en dit vervolgens naar mezelf toe goed praten. Vooral de laatste tijd.

Leukere dingen te doen

Ik denk dat het komt door het lekkere weer, maar sinds een maand of twee, drie vind ik andere dingen leuker om te doen. Logisch natuurlijk, ik bedoel: we hebben het over het huishouden, natuurlijk zijn er leukere dingen om te doen. De afgelopen tijd kan ik die leukere dingen ook gaan doen, zonder eerst iets in huis te moeten doen. En dat is raar, zo herken ik mezelf niet.

Ik doe de dingen wel, maar als ik erg moe ben of echt geen zin heb, met een Franse slag. Of, ik doe ze wel, maar een paar dagen later dan ik eigenlijk van plan was. In de tussentijd pak ik dan wel andere klusjes op. Kleine klusjes, zoals de was. En weet je wat het mooiste is: door het doen van die kleine klusjes voel ik me niet schuldig over het laten liggen van die grote klusjes.

Geen beestenboel hoor

Bovenstaand stukje klinkt eigenlijk heel dramatisch. Alsof ik de hele dag door aan het schoonmaken ben en alle leuke dingen aan me voorbij laat gaan daarom. Dat is dus helemaal niet waar, er zijn dagen dat ik praktisch niets in huis doe. Praktisch niets, niet niets, want ik doe sowieso altijd aan clean-as-you-go, dus ben de hele dag bezig met kleine dingetjes en het huis ziet er altijd netjes uit. Het is geen beestenboel, maar soms vind ik dat wel. Dan irriteer ik me aan de kruimeltjes die nog op tafel liggen, de stofjes (lees: kattenharen) die op de trap liggen of minuscule broodkruimels op de grond ander de kinderstoel. Het liefst pak ik dan direct de stofzuiger, maar iets houdt me tegen: het blijft toch niet schoon.

Lees ook:  Ieder z'n eigen naamlabel + winactie
Gewoon makkelijker geworden!

Dat is het dus, daarom ben ik makkelijker geworden: sinds de komst van Olivia hebben sommige dingen gewoon minder ‘zin’. Of eigenlijk: sinds ze alle kanten op beweegt. En nu met het lekkere weer en het naar binnen- en buitenlopen via de achterdeur, richting de zandbak en weer terug, wordt alles natuurlijk nog sneller vies.

De katten die momenteel gigantisch verharen helpen ook niet. Heb je net gezogen, ligt er weer een pluk. Die plukken verdwijnen dus netjes in de prullenbak. Net als de kruimels die ik bij elkaar veeg, maar de stofzuiger, die komt niet meer dagelijks tevoorschijn. Drie keer per week is voldoende, net als twee keer dweilen. En tussendoor houd ik me bezig met de was, clean-as-you-go op elke verdieping, wekelijks de douche en toiletten en het hier en daar afstoffen van van alles dat me opvalt. Alleen de grote klusjes blijven even liggen, bij gebrek aan energie en overmaat aan uitstelgedrag. So be it, in een huis moet geleefd worden.

9 Antwoorden

 1. Nicky

  Zo herkenbaar. Met 5 kleine kinderen zou ik eigenlijk constant aan het opruimen en schoonmaken zijn maar dat doe ik echt dus niet. Veel dingen in het huishouden zou ik ook eigenlijk wat vaker moeten doen, bijvoorbeeld de badkamer wekelijks schoonmaken, maar vaak gebeurt het in de 2de week. Ik ben (helaas) geen schoonmaakfreak maar gelukkig leven we niet in een benden huis.

  • Gwen

   Ik doe de douchecabine wekelijks en de wastafel, maar de badkamerkast niet hoor. Te veel werk om wekelijks te doen šŸ˜‰ De tegeltjes gebeuren bijvoorbeeld maar eens per halfjaar geloof ik. Oeps!

 2. Linda

  Hier mag ook wel vaker schoongemaakt worden, maar met dit weer zit ik liever buiten. Als het echt nodig is doe ik het wel, maar als ik dan de schone kleden (eindelijk) op de bank heb liggen en manlief onze dochter een tompouce geeft op de bank kan ik weer opnieuw beginnen… Ach, er wordt geleefd en plezier gemaakt en dat is het belangrijkste.

  • Gwen

   Nou inderdaad: het heeft gewoon veel minder nut met kleintjes over de vloer, dus worden de moeders makkelijker. Logisch gevolg šŸ˜‰

 3. Petra

  Hier mag ook wel vaker schoongemaakt worden. Maar soms is het heel.lastig als je 4 dagen werkt, je er voor de kids wilt zijn en ook nog een sociaal leven hebt. Gelukkig komt mijn schoonmoeder elke 4 weken de bovenverdieping een goede beurt geven: badkamer en de slaapkamers krijgen dan echt een grondige beurt

 4. Sas

  Oh ik ben juist heel erg met schoonmaken. Maar heb dan ook nog geen kids. Benieuwd hoe het dan gaat šŸ˜‰

  • Gwen

   Ik was ook heel erg, zelfs nog toen Olivia klein was en alleen maar in de box of bank of op bed lag zeg maar. Vanaf het bewegen ben ik lakser geworden šŸ˜‰

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.