Basisschool

geplaatst in: Opvoeding | 21

Ongelooflijk maar waar: toen Olivia 2 maanden oud was hebben we haar al ingeschreven voor de basisschool. En, we waren te laat. Althans: voor het schooljaar waarin zij moet beginnen (2016/2017). Olivia, krap twee maanden oud, belandde op een wachtlijst en een halfjaar later zouden we horen of ze op deze lijst mocht blijven staan. True story.

Nieuwbouw, veel baby’s, populaire school

Tja, we wonen in een nieuwbouwwijk. En zoals in heel veel nieuwbouwwijken, wonen hier jonge gezinnen. Die kinderen krijgen. Die uiteindelijk naar school moeten als ze vier zijn.

Er zijn voldoende scholen in onze buurt, maar niet alle scholen hadden onze voorkeur. Sterker nog: na enige twijfel wilden we perse deze school. De voornaamste reden: de school staat goed aangeschreven, boven ons kinderdagverblijf zit (van dezelfde organisatie) de buitenschoolse opvang. De school zit naast deze opvang en de school zit praktisch bij ons om de hoek. Meer mensen denken er blijkbaar zo over, want de school is populair.

Mijnlevenalsmama | Dreumesboefje
Gelukkig is het nog lang niet zover en is Olivia nog ruim 2,5 jaar mijn kleine meisje! Mijn dreumesboefje!

Voor het kinderdagverblijf gold trouwens hetzelfde: toen we onze eerste echo gehad hadden rond 8 weken zwangerschap, hadden we een afspraak bij het kinderdagverblijf waar Olivia nu zit. Het voelde meteen goed, dus we hebben de inschrijving nog diezelfde week geregeld. Vijf weken voor mijn uitgerekende datum ontving ik de plaatsingsovereenkomst: na 6 maanden wachttijd was er plaats voor dochterlief op de dagen van onze voorkeur. Gelukkig maar!

Te laat geboren

Eigenlijk is Olivia gewoon te laat geboren. Of hadden wij haar in onze kraamweek in moeten schrijven. ‘Dom’ dat we daar niet aan gedacht hadden. Kinderen geboren voor augustus 2012 zouden sowieso geplaatst worden, evenals kinderen die ingeschreven waren voor half oktober 2012. Olivia is van 11 oktober en eind november ingeschreven. Te laat dus.

Lees ook:  De box, hoelang?

Vorig jaar juni kregen we het verlossende woord dat dochterlief op de wachtlijst mocht blijven staan. Afgelopen maand een mailtje dat ze definitief geplaatst is in haar schooljaar. Eind goed al goed, maar het blijft bizar. Vind ik.

21 Antwoorden

 1. Nicole

  Zeker bizar! Wij zijn er ook helemaal niet mer bezig maar scheelt misschien in een dorp? Geen idee eigenlijk!

  • Gwen

   Ja volgens mij valt het daar wel mee 🙂 Het is hier echt extreem, ik had ook geen idee vooraf dat het zo erg was.

 2. Meike

  Echt bizar. Ik was in shock toen ik bij de mamafit hoorde dat je je nu al moet inschrijven.
  Wij zijn voor Evie aan het kijken, maar het is best lastig. Bijj ons achter komt een school die wel goede resultaten boekt (op huidige vestiging), maar is rooms katholiek en wij niet. De openbare school bij ons tegenover produceert nu al hangjongeren tijdens het speelkwartier. Toch zullen we er aan moeten geloven.

  • Gwen

   Hier ook rk-school (dezelfde?) die goed aangeschreven staat, maar wij niet gelovig, dus even getwijfeld ook. Uiteindelijk won het dichtbij, samenwerken van ons kdv met de bso bij die school (dus zelfde gebouw) en het goede onderwijs het. Hebben ook met de overburen gesproken, het wordt minder gepraktiseerd dat de website doet geloven (hun zoontje gaat erheen). Tja, het blijft moeilijk. De openbare school hier in de buurt vind ik niets, altijd als ik langs het speelkwartier loop zie ik nergens leraren die toezicht houden.

 3. Roos

  Wauw! Wij hebben nog niet eens gepraat over de basisschool van Ayden… Misschien. Maar eens mee beginnen en gaan rondkijken 😉

  • Gwen

   Ik heb geen idee hoe het in Gchem was, vroeger in Wchem nooit problemen gehad geloof ik. Het is hier echt extreem met al die nieuwbouw.

 4. Saskia

  Wij zijn niet zo snel en hebben Senna nog niet ingeschreven op een basisschool. Ik vind het zo lastig om een keuze te maken. De scholen bij ons in de buurt spreken ons niet zo aan. Binnenkort maar eens verder kijken.

  • Gwen

   Het is ook lastig, vooral nu weten wij bijv niet eens hoe Olivia over 2 jaar is, maar ja uiteindelijk won gemak en goed aangeschreven onderwijs het van de rest. Plus: de openbare school heeft speelkwartier zonder toezicht (althans, altijd als ik erlangs wandel), dus daar kreeg ik meteen een slecht gevoel bij.

 5. Linda

  Wow, daar moet je vroeg bij zijn. Ben er zelf nog helemaal niet mee bezig. Er is hier in de buurt een school mrt wachtlijst, namelijk de vrije school maar die heeft toch niet onze voorkeur. Eerst maar eens de peuterspeelzaal afwachten, daar mag ze na de zomer heen.

  • Gwen

   Ja, echt idioot hier. Maar goed: de babies worden per maand geboren zeg maar, dus die moeten uiteindelijk allemaal naar school hihi. Fijn dat jullie gewoon rustig aan kunnen kijken wat goed past, hier is het maar afwachten, maar iig nu al een plekje bij een school waar wij goed gevoel bij hebben.

 6. Nicky

  Met een eerste kind moet je vaak wel vroeg bij zijn maar 8 maanden en dan nog de twijfel? Fijn dat ze toch nog geplaatst is.

 7. Nina

  Hoi, ik heb je website ontdekt, leuk om als nanny zijnde te lezen 🙂
  Ik schrik ook wel van die lange wacht tijden. Ik heb een tijd in Amsterdam voor een gezin gewerkt, daar vond ik een jaar wachttijd al lang. In Friesland, waar ik nu woon en werk, kun je je bij wijze van spreken de dag van te voren nog aanmelden. Dat zal niet overal hier zo zijn, maar in de meeste gevallen wel! Fijn dat je dochter iig naar school kan!

  • Gwen

   Welkom op mijn blog 🙂 bizar he, zover van te voren. Is in Friesland en in dorpen wel beter dan hier, dan kun je je kindje tenminste mee laten kiezen zeg maar.

 8. Maris

  Meen je niet!? Bizar zeg. ZO vroeg, doe normaal. Dan weet je toch nog helemaal niet hoe een kindje is en wat voor school erbij past. Want een school is meer dan alleen een plek waar je een kind naartoe brengt, het moet ook een goed gevoel geven en passen bij je kindje. Hier in Almere ben je met 3,5 jaar nog wel ruim op tijd. Wij gaan het alleen ook lastig krijgen nog, aangezien we natuurlijk gaan verhuizen. En nog niet weten waarheen. En dus ook nog niet weten welke school het dus wordt. We zien het allemaal wel. Anders moet ik haar maar tot haar vijfde thuishouden. Wat vervelend nou 😉

  • Gwen

   Bizar he! We hebben nu dus een plekje, mr alleen gebaseerd op ons gevoel. Nu wilden we sowieso geen speciale school, zoals vrij of Montessori, want dat is op deze leeftijd zeker nog niet te bepalen. Het komt vast wel goed bij jullie en anders nog een jaar thuis, heel vervelend voor mama 😉

 9. Maai

  Ik hoor het vaker maar kan er niet overuit, echt bizar. Je moet dus eerst inschrijven en dan verwerken dat je zwanger bent

  • Gwen

   Ja echt he 😉 en ongeboren inschrijven kan dan weer niet omdat zs bsnnummer nodig hebben. Bij het kdv moet je je wel al pril zwanger aanmelden, zucht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.