Zoete zonden

geplaatst in: Gezondheid | 9

Ik ben niet zo’n zoetekauw, geef mij maar zout. Chips, popcorn, patatjes, nootjes, crackers met smeerkaas en zoute koekjes. Kaasvlinders, toastjes met roomkaas, noem maar op. Maar, er zijn een aantal zoete dingen die ik toch wel erg aantrekkelijk vind. Soms.

Zoete broodjes van de bakker

Twee keer per week gaan dochterlief en ik naar de bakker. De ene keer om brood voor de week te halen en lekkere broodjes voor de lunch, de andere keer alleen voor lekkere broodjes voor de lunch. Volkoren broodjes, meestal. Want soms zwicht ik voor iets zoets, in plaats van de ‘normale’ kaascroissant (zo lekker, zo slecht). Een grote appelflap of een glimmende donut. Een broodje gevuld met amandelspijs, heerlijk! Dat zijn mijn zoete zonden: broodjes van de bakker.

Waar ik trouwens ook gek op ben zijn de zoetige witte broodjes. Die hele zachte die ze rond Pasen sowieso hebben in de vorm van konijntjes. Gelukkig kan ik me vaak inhouden en kies voor een volkoren broodje. Lekker met geitenkaas of mozzarella en tomaat.

Snoep, op z’n tijd

Van ons twee is Joost de snoepkont. Vaak zat heeft hij ’s avonds zin in snoep en dan snak ik naar chips. Of chocolade. Maar dan wel puur, 70% of meer. Of heel soms witte, liefst met rice crisps erin.

Qua snoepjes heb ik wel mijn ‘cravings’ om het zo maar te zeggen: zachte zoete drop, kikkertjes, cherry’s, colaflesjes, stoepkrijtjes en lolly’s op z’n tijd. Maar dan wel Chup-a-chups, liefst cherry met cola of aardbei-vanille. Als ik dit lijstje zo zie staan durf ik wel te zeggen dat mijn smaak nogal uit een loopt. Van megazoet, maar dropachtig en van ‘fris’ naar ‘warm’.

Lees ook:  Nog eens anderhalf jaar voeden

Tot slot: ijs. Waar ik vroeger totaal geen fan was van roomijs of ijsjes zoals Magnums, ben ik nu het meest gek op zulk soort ijs. Ben & Jerry’s (alle varianten met chocolade, maar vooral New York Super Fudge Chunk), Cornetto’s en andere bakjes met chocolade-ijs. Of, maar dat valt weer in een heel andere categorie, perenijsjes. Hoewel de aardbeivariant ook erg lekker is.

Al met al eet ik met mijn verstand

Hoewel zout ook niet alles is, ben ik van mening dat snoep nog veel slechter voor je is. Ik heb de gevulde koeken, stroopkoeken, plakkerige cake en mijn zwak voor chocoladekruidnootjes trouwens niet eens genoemd. Naturel chips of popcorn is bijvoorbeeld zo slecht nog niet. Ja, er zit vet in, maar als je de juiste zakken koopt, geen andere kunstmatige stoffen. Met snoep is dit natuurlijk heel anders. Een en al kunststof. Maar oh, zulke lekkere kunststof!

Ik snoep gelukkig vaak met mijn verstand. Niet met mate, maar met mijn verstand. Ik kan mijn behoefte onderdrukken of mezelf ‘vullen’ met fruit of iets dat iets minder slecht is dan een zak kikkertjes. Maar als ik dan snoep, doe ik het goed. Dan gaat de zak op, met of zonder hulp van manlief. Tja, je leeft maar één keer. Ofzoiets.

 

9 Responses

 1. Nicky

  Hihihi, zo herkenbaar! Ik heb ongetwijfeld dezelfde ‘snoep-genen’ gekregen. Voor mij het alleiefste hamkaas croissants, de pure chocolade doet het bij mij ook goed, alhoewel ik soms ook zwicht voor de witte bonbonbloc, zo slecht – maar soms zo lekker! Chips, tja niet vaak, maar dan paprika of bolognese. Zucht, héérlijk!! Ik mag oppassen vandaag, ik heb nu al trek gekregen 😉 xx

 2. Meike

  Ik snoepte bijna nooit. Ik was altijd van het hartige snoepen. Een plakje kaas/worst of een nootje. Tegen het einde van mijn zwangerschap snakte ik heel erg naar zoet en de voorkeur voor zoet is niet meer verdwenen. Een Zeeuwse bolus van de Appie of gesuikerde spekjes zijn favoriet. Wel met mate natuurlijk.

 3. Nicole

  Ik snoep dus zonder verstand.. en dat is zooo zonde want voor mn zwangerschap snoepte ik echt met verstand. Hopelijk zet ik snel die knop om!

 4. Linda

  Knap hoor dat je zo bewust kan snoepen. Als ik eenmaal een drang ergens naar heb blijft dat. Die avond lukt het dan nog wel om te onderdrukken, maar later die week moet toch echt die milkshake komen of wordt die chocoladecake gebakken.

 5. Bianca

  Ik ben ook echt van het hartige, vooral naturel ribbelchips! Heerlijk! En ook van de (pure) chocolade. Maar nu tijdens mijn zwangerschap heb ik ineens trek in zoet, van die biggetjes (de halve zak gaat gelijk op), zoetige snoepjes, koekjes (veel koekjes!), etc. Zo raar! Gelukkig kan ik me nog wel inhouden en pak ik soms juist fruit of rozijntjes of een (volkoren) cracker met iets erop…

 6. Esra

  Ik ga dit bericht maar helemaal niet lezen, zag Magnums en meer staan.. Nee, niet goed voor mijn dieet! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.