Zwanger (worden) en borstvoeding

geplaatst in: Persoonlijk, Zwangerschap | 18

Een lopende en kletsende dreumes, die nog borstvoeding krijgt, dat kan echt niet. Te pas en te onpas (bij wijze van spreken natuurlijk) je borsten tevoorschijn toveren omdat je bijna-peuter aan je kleren trekt ten teken dat hij of zij dorst heeft. Raar. Langvoeden, dat is toch alleen iets voor geiten-wollen-sokken-types? En wat te denken van zwanger zijn en (lang)voeden?

Zwanger zijn en nog borstvoeding geven

Ik doe het, beiden. Ik ben al bijna 4 maanden in verwachting van ons tweede kindje en ons eerste kindje van bijna 20 maanden drinkt nog bij me. En dat is normaal. De normaalste zaak van de wereld. Toegegeven: dat vind ik nu, dat vond ik niet.

Ik weet nog dat ik vanwege de stuitligging tegen het einde van Olivia’s zwangerschap medisch werd en samen met Joost een formulier moest invullen bij de afdeling Verloskunde. Het formulier had betrekking op de zwangerschap en mijn gezondheid en opeens stond daar de vraag: “Bent u lacterend?” Ik schoot in de lach en Joost ook. Ik bedoel: dat je zwanger bent en nog borstvoeding geeft? Wie doet dat nou?! Niet wetende dat ik ruim anderhalf jaar later zelf tot die categorie zou behoren. En dat zijn heus niet allemaal geiten-wollen-sokken-types, getuige (de weer in verwachting zijnde) Kourtney Kardashian die het wel of niet voeden van Mason tijdens haar zwangerschap van Penelope in het midden laat. Net zoals het ontwijken van de vraag of Mason (inmiddels ruim 4) nog/weer drinkt nu Penelope (bijna twee) nog drinkt. En wat boeit het ook: langvoeden is iets waar je je goed bij voelt of niet. Het gaat vanzelf is mijn ervaring, want ik was vooraf toch echt vastbesloten om het na 6 weken af te gaan bouwen, om, tegen de tijd dat ik weer aan het werk moest, over te zijn gestapt op kunstvoeding.

Lees ook:  Afscheidstranen

Mijnlevenalsmama | Zwanger en borstvoeding

Zwanger worden tijdens de borstvoedingsperiode

Het is algemeen bekend dat de borstvoedingshormonen de eisprong kunnen beïnvloeden of zelfs voorkomen, maar dat was bij mij absoluut niet het geval. Sinds ik, toen dochterlief 9 maanden was, van 2x naar 1x kolven op kantoor ben gegaan, kwam mijn cyclus weer goed op gang. Ruim voor haar eerste verjaardag was deze weer regelmatig te noemen, terwijl ik toch nog 3 tot 4 keer per dag voedde (de nachtvoeding die we nog ongeveer de helft van de week ervaren meegeteld).

Nee, mijn cyclus was niet meer exact 28 dagen, maar schommelde tussen de 28 en 30 dagen. Dit schijnt vaak voor te komen na een bevalling en wijd ik dus niet aan de borstvoeding. Het feit dat het ditmaal iets langer duurde voor ik zwanger was ook niet, ik werd immers elke keer netjes op tijd ongesteld. Gewoon ‘pech’ rondom de eisprong en ook dat is normaal. Zwanger worden terwijl je borstvoeding geeft kan dus prima, geloof mij.

Zwanger met niche

En dan nog die niche, waar ik begin dit jaar over schreef. Een niche is een soort holte in de baarmoeder die kan ontstaan na een keizersnede. Niet goed aan elkaar gegroeid weefsel zeg maar (dit omdat ze, zoals ik het heb begrepen, de binnenkant van de baarmoeder tegenwoordig niet hechten, omdat zelf aan elkaar laten groeien een steviger resultaat geeft). Om een lang verhaal kort te maken bleek tijdens een second opinion dat mijn niche klein was en een tweede zwangerschap niet in de weg mocht staan. En dat blijkt te kloppen.

Wel heb ik voor ik zwanger werd van dit kindje twee keer een foute innesteling gehad, waarbij ik positief testte en uiteindelijk een paar dagen later toch ongesteld werd. Kwam dat door die niche? Tja, moeilijk, ik weet het niet. Feit blijft dat zulk soort heel vroege miskramen ontzettend vaak voorkomen en het lichaam het vruchtje afstoot omdat de celdeling niet goed gegaan is. Wie weet lag het 1x aan een foute celdeling en 1x aan een innesteling bij de niche? Ik heb geen idee, maar in beide gevallen ben ik, ondanks de teleurstelling, blij dat mijn lichaam deze keuze gemaakt heeft.

Lees ook:  Snottebellen en koekkruimels
‘Nadelen’ van zwanger voeden

Nadelen, die zijn er. Voor mij althans. Niet noemenswaardig, maar het voeden is soms toch iets onaangenamer dan toen ik nog niet zwanger was. Te weten: de toeschietreflex, au! Nog voor ik testte zei ik tegen Joost dat ik weer zwanger was. Het leek alsof Olivia mesjes in haar mond had en terwijl ze aan de ene kant dronk, ontstond aan de andere kant een lekkage. Juist ja: zoals ik alleen in de eerste vier, vijf maanden ervaren had.

Een ander ‘nadeel’ is dat dochterlief het liefst de hele dag aan de borst hangt. Waar ze sinds ongeveer een halfjaar genoegen nam met een ochtend- en avondvoeding, is het nu eind van de ochtend en middag ook vaak raak. Hoewel, nu ik verder in de zwangerschap kom, begint dat al iets minder te worden, maar vooral de eerste weken had ze vast door dat er iets te gebeuren stond, want ze zocht steeds die geborgenheid. Prima, gezellig. Behalve die mesjes in haar mond dan, maar die neem ik graag voor lief.

18 Antwoorden

 1. Meike

  Lang voeden is niet echt mijn ding. Iedereen beslist dat voor zich, jij bepaalt wat goed is voor je kind. Er borrelt echter wel 1 vraag naar boven: wat als baby nr 2 is geboren? Borstvoeding past zich toch aan, aan de wensen van je baby?
  In elk geval fijn dat je het op de manier kunt doen, zoals jij dat wilt.

  • Gwen

   Ja, het is nu al babymelk ah worden zeg maar, heel langzaam. Soms heb ik het idee dat het wat witter/dikker oogt, maar Olivia vindt het nog prima smaken gelukkig. Uiteindelijk heb ik straks babymelk en moet de baby altijd eerst drinken kan Olivia het toetje nemen zeg maar. De vk heeft me al wel gewaarschuwd dat bij kraamvrouwen met peuters aan de borst de stuwing heel erg wordt, omdat de peuter vaak elke keer na de baby ook een paar slokjes wil. Maar ach, ik zie wel hoe dat loopt straks. December is nog ver, wie weet is Olivia dan allang gestopt. En zoals je zegt: het is voor iedereen anders, ik had dit iig absoluut niet van mezelf gedacht.

 2. Nicole

  Ik kan hier helaas niet echt over meepraten.. Weet niet wat ik gedaan zou hebben als de borstvoeding gelukt was..

 3. Arcadia

  Wat ontzettend mooi dat je zo lang kunt voeden en het goed gaat, ook in de zwangerschap dus. Loopt je productie niet terug? Dat lees ik bij veel andere lang voedende mama’s. Ik had ook lang gevoed als ik niet ziek was en als Ronja aan de borst had gedronken. Het kolven kon ik helaas onder die omstandigheden niet volhouden.

  • Gwen

   Nee, tot nu toe merk ik nog niets aan mijn productie, maar dat komt denk ik omdat Olivia alleen nog maar ’s ochtends en ’s avonds dronk, al ruim een halfjaar lang. Mijn productie was dus al megastabiel en had/heb geen volgelopen borsten meer. Ze drinkt nu juist weer 1 of 2x extra per dag (denk dus omdat ze merkt dat ik zwanger ben), maar de productie blijft hetzelfde. Er komt nog steeds wat uit gelukkig 🙂

 4. Cp

  Knap van je! Iedereen moet doen waar die zich goed bij voelt. Bij mij was het net het omgekeerde: ik wou op voorhaand heel graag en heel lang borstvoeding geven, ik keek er echt naar uit. Ik haalde zo’n speciaal kussen in huis, boekte alvast een lactatiedeskundige aan huis, kocht liters borstvoedingsthee… Maar uiteindelijk kwam het heel slecht op gang en vond ik er niks aan. Ik was super onzeker, moest de hele tijd blijven kolven om de productie op gang te houden, dochter kwam steeds te weinig gewicht aan, ik vond het moeilijk om in het openbaar eten te geven… Heb me dan voorgehouden om het tot 12 weken vol te houden en ik was echt blij dat ik kon overschakelen naar de fles! Vanaf dat ik een fles gaf dronk mijn kindje die direct leeg en wou ze ook niet meer aan de borst dus ik denk dat ze het zelf ook niet zo fijn vond. Als ik er op terugkijk maakte de bv me zelfs zo onzeker dat ik het bij een volgende kindje wel zou proberen maar als het terug zo slecht gaat zou ik veel sneller een flesje geven. Want doordat ik me zoveel zorgen maakte over de bv kon ik moeilijker genieten en dat vind ik nu gezien heel jammer. Maar ik blijf zeker pro bv dus zolang het kan zeker blijven geven! Maar het loopt dus niet altijd zoals gepland…

  • Gwen

   Precies! En je hebt het toch maar mooi 12 wk volgehouedn! Ik had echt geluk dat het zo makkelijk ging, maar het is maar afwachten hoe het straks met de tweede gaat. Ergens denk ik dat het geen problemen op gaat leveren, maar toch: ik probeer in mijn achterhoofd te houden dat het heel anders kan zijn.

  • Gwen

   Ahh, wat lief! Maar geen borstvoeding of langvoeden maakt ook fantastische moeders hoor 🙂

 5. Sharmayne

  Top dat je het kan doen. Ik ken genoeg langvoeders die het echt niet op konden brengen.

  Hopelijk nog even tandemvoeden ?

  • Gwen

   We zien wel waar het schip strand 😉 Ergens denk ik dat Olivia zichzelf voor die tijd speent, gebaseerd op een gevoel, maar merk nog geen verschil aan haar nu ofzo. De vk waarschuwde al dat de stuwing van voedende kraamvrouwen heel erg groot wordt, omdat de peuter telkens na de baby ook een slokje wil, maar stiekem ben ik toch wel erg benieuwd hoe dat bij mij zal verlopen als Olivia nog drinkt dan. Lijkt me gezellig!

 6. Mama's Jungle

  Leuk om te lezen over langvoeden. Ik had er vroeger ook mijn wenkbrauw voor opgetrokken maar nu vind ik het prachtig 😉

 7. Joyce

  Wat mooi om dit te kunnen doen zeg. Ik zou willen dat ik nog borstvoeding kon geven. Heb er veel verdriet van dat het niet is gelukt. Anders had ik het net zo gedaan!

  • Gwen

   Ik heb onwijs geluk gehad met het gemak van de bv en vind het altijd rot om te lezen dat sommige andere vrouwen er veel verdriet van hebben of zich schuldig voelen dat het niet gelukt is. Je kleintje komt echt niets tekort nu! Wie weet krijg je nog eens een herkansing!

   • Joyce

    Dat is waar, ik maak het met andere zaken sowieso weer helemaal goed. En ik hoop van harte dat ik ooit de kans krijg het anders te doen, dan pak ik het met beide handen aan 🙂

 8. Janine

  Is je verloskundige gecertificeerd door de WHO/Unicef voor de zorg rond borstvoeding? Ik denk van niet, anders had ze dat van de stuwing niet gezegd! Een voordeel van tandemvoeden tijdens de kraamweek is dat de oudste de stuwing weg kan drinken. Al kan het natuurlijk wel zo zijn dat de smaak van je melk anders is, en de oudste een poosje niet wil drinken… Succes hoor, en geniet ervan!

  • Gwen

   Dat lijkt me idd een voordeel! Ze vertelde het op basis van drie kraamvrouwen met peuters ad borst die ze afgelopen jaar had, dat zij er erg last van hadden en ik me goed moest inlezen over tandemvoeden. Ik had bij Olivia al giga stuwing en pijn, dus gevoelsmatig kan het niet erger worden haha. We zullen wel zien hoe het loopt strakjes, ben benieuwd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.