Tag: Pregnancy questions

geplaatst in: Zwangerschap | 8

Deze tag zag ik begin van de week voorbij komen op Little Wonder World, omdat Manon hem van een Amerikaanse blog gehaald had. Een onwijs leuke vragenlijst die ik stiekem al kende van Francesca. Zij vult hem elke week in, maar ik heb besloten heb nu eenmalig in te vullen.

Hoe ver ben je nu?

Precies 17 weken, zondag is mijn ‘wisseldag’.

Hoeveel ben je aangekomen/wat is je omvang?

Mijn omvang meet ik eerlijk gezegd niet, maar hij oogt nu met 17 weken hetzelfde al met 27/28 weken op foto’s van mijn zwangerschap bij Olivia. Een buik groeit de tweede keer bizar snel heb ik wel gemerkt. Qua kilo’s heb ik niets te klagen en hang nu rond de +1,5/2 kilo. Dat was bij Olivia wel anders, toen had ik met 17 weken al +5,5 op de teller staan.

Zwangerschapskleding?

Ja, sinds week 9 al dit keer. Of 8, ik weet het niet meer precies, maar mijn gewone broeken zaten in ieder geval al vrij snel niet lekker meer. Bij de zwangerschap van Olivia heb ik dit tot aan 16 weken uit kunnen stellen, maar dat had nu met geen mogelijkheid gelukt. Mede aangemoedigd door manlief heb ik weer geïnvesteerd in positiebroeken, shirtjes en jurkjes, want veel van tijdens de zwangerschap van twee jaar geleden (vooral broeken) zijn me nu te groot en/of te veel uitgelubberd, waardoor het er niet uit ziet. Ik heb nu een redelijk stapeltje kleding, waar ik de komende vijf maanden nog mee door hoop te komen.

Mijnlevenalsmama | Bijna 17 wk zwanger
Afgelopen vrijdag: 16 weken en 5 dagen zwanger.

Striae?

Nog niet en dat hoop ik (weer) zo te houden, maar geen zwangerschap is gelijk, dus we zullen zien. Ik smeer mijn buik ’s avonds braaf in met buikbalsem van de Etos en vergeet nu ook mijn borsten niet. Tip voor de zwangeren onder ons: blijf je borsten de week na de bevalling insmeren, want door de stuwing springen die ook open. Helaas. Ik heb er ervaring mee (hoewel het mini-striae is en alleen aan de onderzijde van mijn borsten zit, maar toch baalde ik er wel van).

Slaap?

Volgende vraag alsjeblieft. Verschrikkelijk. Heel soms, eens in de twee weken, maak ik een goede nacht. Zo ook afgelopen woensdag, toen ik aan een stuk van twaalf tot half vijf geslapen had. Halleluja wat voelde ik me uitgeslapen toen Olivia om half vijf huilend wakker werd. Hoe blij je kunt zijn met ontzettend weinig. Tijdens haar zwangerschap sliep ik van het begin tot het eind ook erg slecht trouwens. Onrustig, vaak wakker, plassen, onrustige benen, geen goede houding kunnen vinden. Noem maar op.

Lees ook:  Energiek, fitter, happy #18

Beste moment van deze week?

Dat was afgelopen maandag, toen we de geslachtsbepalende echo hadden. Sowieso blijft een echo leuk, even naar je kindje spieken en realiseren dat dit echt in je groeit. Ja, ook een tweede keer is dat speciaal.

Slechtste moment van deze week?

Woensdagochtend. Ik had slecht geslapen dinsdag op woensdagnacht en omdat woensdag een van mijn werkdagen is, ging de wekker weer vroeg. Alles net even een tandje sneller doen ’s ochtends, Olivia in haar jas en schoenen heisen, naar het kinderdagverblijf fietsen, door naar mijn werk. En toen: misselijk. Echt, kotsmisselijk. Op de fiets. Ik wist dat even verderop een bankje stond, uit het zicht van de weg, en ben daar op gaan zitten. Bijkomen en kokhalzen, want er komt verder toch (gelukkig) niets uit als ik misselijke vlagen heb. Raar opeens, want ik had er al weken geen last meer van. Het zakte wel gelukkig en ik ben dus doorgefietst naar kantoor. Waarschijnlijk de combinatie van een slechte nacht, haasten en hard fietsen, vooral dat laatste moet ik maar voorkomen van nu af aan. Daar is de baby het niet mee eens.

Mis je iets?

Tot voor kort niets, maar vorige week had ik opeens heel veel zin in een glas rode wijn. Helaas, ik moet het doen met 0,0 biertjes en 0,0 Jillz en dat is prima. Ik realiseerde me zelfs dat oud&nieuwalcoholvrij wordt, want ik ga er niet vanuit dat ons tweede dochtertje rond drie/vier weken als zo’n goed voedingsritme heeft dat deze mama na een voeding een glas wij weg kan ‘atten’ om vervolgens 3 uur lang geen borstvoeding te hoeven geven. Speciaal vooraf kolven om 1 wijntje of glaasje champagne te drinken vind ik (denk ik) te veel gedoe trouwens. Mijn ‘eerste’ wijntje wacht nog wel een maandje langer.

Bewegingen?

Ja, de ene dag meer dan de andere, maar ons kleine meisje is bij vlagen behoorlijk beweeglijk. Ze zit, zoals we ook op de echo maandag zagen, momenteel erg laag en ‘kietelt’ me achter het litteken van mijn keizersnede. Net boven mijn bikinilijn dus. Laag. Precies daar is ze ook onwijs voelbaar, dus extra leuk. Helaas voelt Joost het nog niet, maar dat komt vast binnenkort.

Food Cravings?

Snoepjes, kaascroissantjes/kaasstengels/kaascrackers, verse jus, beschuit met aardbeien en allerlei andere lekkere dingen. Hoewel, donderdag had ik opeens heel veel zin in radijsjes en komkommer. Een aangename gezonde afwisseling. Oh en spa drink ik echt het liefst met twee schijfje citroen, lekker zuur.

Mijnlevenalsmama | Prenancy Questions
Met beginnend buikje en mijn kleine grote meid in het zonnetje!

Iets dat je misselijk of bleh maakt?

Lees ook:  Tag: Fashionista - de mama editie

Gekookte groenten! Of gestoomde, dat maakt niet uit. Toen ik van de week Joost zijn lunchsalade met rijst en brocolli stond te maken, stond ik alweer te kokhalzen boven de gootsteen. Echt, deze zwangerschap leef ik vooral op rauwe groenten of geen groenten. Wel fruit, gelukkig.

Geslacht?

Een meisje dus, maar toch houd ik een soort van onzekerheid dat het toch een jongen is. Gelukkig hebben we over ruim 3 weken de twintigwekenecho, dus dan krijgen we het nog een keer bevestigd. De uitspraak van de echoscopiste bij de geslachtsbepalende echo dat het 100% en zonder twijfel een meid was, stelt me nog niet helemaal gerust. Dat ben ik pas als er echt een meisje uitkomt strakjes.

Kwaaltjes?

Niet meer gelukkig, op bij vlagen bekkenpijn en dus die plotseling opspelende misselijkheid na. En de slapeloze nachten en benen die af en toe erg vermoeid aanvoelen. Ach, het hoort erbij. Ik mag niet klagen, het kan veel en veel erger. Aan het einde, als ik het spuugzat ben, bijvoorbeeld. Of de hoeveelheid vocht die mijn handen ontzettend pijn lieten doen tijdens de zwangerschap van Olivia bijvoorbeeld. Verschrikkelijk. En jeuk over mijn hele lichaam, vooral ’s nachts. Bah. Nee, ik heb nu nog niets te klagen.

Navel in of uit?

In, want ik heb van mezelf een onwijs diepe navel. Bij Olivia is hij ook in gebleven, of nou ja: bijna net zo ‘plat’ als mijn buik zeg maar, in plaats van een kuiltje. Ik ga er eigenlijk vanuit dat dit nu ook zo gaat.

Blij of chagrijnig?

Blij. En moe, maar ook dat hoort erbij. Zwanger zijn vind ik heerlijk, echt heerlijk!

Waar kijk je naar uit?

Weer een klein babietje dat uren op mijn borst kan liggen slapen en Olivia die dan opeens grote zus wordt. Overigens denk ik de laatste tijd ook steeds meer aan tandemvoeden, want volgens mij heeft dochterlief nog niet te behoefte om te stoppen met de borstvoeding. Zij die een slokje komt halen als de baby klaar is of terwijl ze drinkt de baby over haar hoofd aait, ja dat lijkt me wel wat!

8 Antwoorden

 1. Francesca Vonk

  Blijft leuk he die lijst 🙂 ook leuk als naslagwerk later als het allemaal weer voorbij is.
  Tandemvoeden, waarom niet? Ik had het graag gedaan maar ik stopte na 10 maanden proberen bewust met de bv om uberhaubt zwanger te kunnen raken… Helaasch.. Ik zeg: go for it! 🙂

  • Gwen

   Ja he, ik kijk er nu stiekem wel naar uit. Hoop dat het lukt tegen die tijd! Jij al hard ah aftellen inmiddels he?

   • Francesca Vonk

    Ja, het aftellen is hier inderdaad begonnen… Spannend hoor pfoeh! Ik kijk er zo naar uit om ons meisje in mijn armen te sluiten.. Ik zie op tegen de laadste loodjes maar ja, we kunnen nu eenmaal geen ei leggen helaas. 😉

 2. Roos

  Ooh ik vind hem zo leuk! Ik ken hem ook van Francesca en zat zelf te denken hem eens rond de 20w in te gaan vullen :)!

 3. Manon

  Leuk om te lezen :D! Och gekookte groenten, VRESELIJKE GEUR, sowieso, maar tijdens je zwangerschap nog meer hahaha.

  • Gwen

   Haha, ja idd! Ik vind de smaak ook echt verschrikkelijk momenteel. Krijg alleen rauwe groenten weg 😉

 4. Fibromama

  Vergeet ook niet je billen, benen en heupen in te smeren. Dat heb ik dus niet gedaan en heb daar inmiddels een flink tijgervelletje! Nou interesseert het mij niet zo heel erg maar had het graag willen voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.