Bevallingsvoorbereiding

geplaatst in: Persoonlijk, Zwangerschap | 8

Laat ik maar met de deur in huis vallen: daar doe ik niet aan. En Joost ook niet. Een weloverwogen keuze trouwens, want mocht het dit keer op een natuurlijke bevalling uitlopen, dan hebben we de cursus van tijdens de zwangerschap van Olivia nog vers genoeg in ons geheugen staan. En zelfs toen was onze voorbereiding minimaal.

Geen klasjes-zwangere

Ik ben geen klasjes-zwangere, net zoals ik geen klasjes-sporter ben. Jarenlang heb ik me 3x per week uitgeleefd in de sportschool of in het zwembad, maar dan wel individueel, zonder klasje. Toen ik een klein meisje was heb ik met veel plezier balletlessen gevolgd, juist in een klasje. Ergens in mijn puberteit wilde ik dit herhalen met streetdance en toen bleek dat ik dus geen klasjes-sporter ben. En iemand die al snel uit het ritme danst, maar dat terzijde. Die andere meiden die soms net iets beter zijn, of een stuk slechter en de groep dan ‘ophouden’, ik kan er niets mee. Het is echt niets voor mij.

Zwangerschapsgym of -yoga heb ik dus niet overwogen toen ik zwanger was van Olivia en dit keer is het wederom niet in mijn hoofd opgekomen. Het is in een klasje en daar houd ik niet van, punt uit. Overigens hoef ik het voor het leggen van contacten met mede-zwangeren ook niet te doen, want ik heb voldoende meiden om me heen die net als ik zwanger willen worden, zijn of (inmiddels) net zijn bevallen. Dat was trouwens ten tijden van Olivia iets minder, maar toen was ik voornamelijk druk met onze verhuizing naar dit huis en daarna het inrichten.

Lees ook:  Mijn laatste zwangere dagen ....
Partner-privécursus

Manlief en ik hebben 2 jaar geleden een partner-privécursus gedaan bij de Cesarpraktijk waar ik zat/zit voor mijn bekken. Met zijn tweetjes een-op-een met iemand die zulke cursussen geeft, anderhalf uur lang, inclusief beeldmateriaal en ademhalingsoefeningen. We hadden ons voldoende voorbereid vonden we. En toen draaide Olivia in stuit en werd het een keizersnede. De cursus was voor niets, maar de informatie weten we in grote lijnen nog steeds. Daarnaast heb ik toen het boek ‘Veilig Bevallen’ gelezen en pak ik het er over een paar weken weer bij denk ik. Het is een fijn boek dat gemakkelijk weg leest, voldoende bevallingsvoorbereiding voor mij.

En, ik schreef het eerder al eens, voor mijn gevoel draait deze baby weer in stuit. Een voorgevoel, gebaseerd op niets, maar het gevoel blijft en wordt zo mogelijk alleen maar sterker nu de zwangerschap vordert. We zullen zien. In dat geval wordt het trouwens sowieso een geplande keizersnede omdat een versie-poging na een eerdere keizersnede niet gebruikelijk is en omdat ik ‘geloof’ dat het kindje dan gewoon graag net als haar zus op deze manier geboren wil worden. Prima, snijd mij nog maar een keer open dan. Been there, done that.

8 Responses

 1. Petra

  Je moet lekker doen waar je je goed bij voelt. Ik heb bij de eerste zwangerschap yoga gevolgd. Dat was niet zo mijn ding. De yoga niet maar ook niet een stel vrouwen bij elkaar die elkaar willen overtreffen in alles Bij de tweede besloten te vertrouwen op mijzelf en de vk.

 2. Meike

  Lekker doen waar je je goed bij voelt. Lijkt mij als je een keer zo’n cursus hebt gevolgd dat je genoeg info hebt voor de rest van je zwangere leven. Heb jij toevallig ook bij Merel gezeten? Ik vond het klasje bij de cesarpraktijk achteraf toch wel fijn, maar meer voor de herkenning van bepaalde klachten en daar over kunnen praten.

 3. Malou

  Zo’n privé-cursus klinkt wel heel fijn!
  Het schijnt trouwens dat voorgevoelens vaak kloppen tijdens de zwangerschap, maar goed dat je nu niet opziet tegen een keizersnee 🙂

 4. Joyce

  Ik ben wel van plan om zo’n cursus te doen. Bij Aron niks gedaan en dit is mijn laatste zwangerschap dus moet er nu alles uit halen haha. Ik ben benieuwd hoe het is en vind het ook leuk om contact te leggen met mama’s uit de zelfde periode 🙂

 5. Madelon

  Wat fijn dat een privecursus mogelijk was! Hier zou een volgende ook keizersnee worden. Het voorbereiden zou dan eerder op de borstvoeding zijn haha. Dat was een ramp de eerste weken door de keizersnee.

 6. Janske

  Lekker doen waar jij je goed bij voelt! Ik heb een korte fit zwanger cursus gedaan met wat bewegen en vooral veel uitleg over de bevalling. .. Er hadden maar een klein groepje van 4 meiden. .. Erg gezellig en vooral erg interessant. .. Maar zou voor een tweede niet meer nodig zijn… Ik weet nu wat ik kan verwachten en welke oefeningen Ik vooraf kan doen.

 7. Jessica

  Zoals gezegd, heerlijk doen waar jij je goed bij voelt. Ikzelf heb overigens niks aan voorbereiding gedaan, ze kwam er uiteindelijk toch uit 🙂

 8. Arcadia

  Grappig dat je zo positief tegenover een tweede keizersnede staat. Als ik iets NIET wil, dan is het wel nog een keer zo’n vreselijke keizersnede meemaken. Als het moet, dan moet het, maar liever een vaginale bevalling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.